Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΝΗ


Λειτουργία Παιδοψυχιατρικής Κλινικής ΠαΓΝΗ


Ηράκλειο, 11  Σεπτεμβρίου 2015

Η Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ στελεχώθηκε με εργαζόμενους μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ το Σεπτέμβρη του 2014 προκειμένου να ξεκινήσει τη λειτουργία της για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της Κρήτης και της Νοτίου Ελλάδας (νότια Πελοπόννησος, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα), καθώς πρόκειται για τη μοναδική Παιδοψυχιατρική Κλινική στη συγκεκριμένη περιφέρεια.
Η εν λόγω κλινική μέχρι πρότινος λειτουργούσε σε επίπεδο Εξωτερικών Ιατρείων και διασυνδετικών περιστατικών.

Από το Γενάρη του 2015 ξεκίνησαν οι νοσηλείες των πρώτων παιδιών και εφήβων, οι οποίες συνεχίζονται ανελλιπώς μέχρι και σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, από 02 Φεβρουαρίου 2015 έχουν νοσηλευτεί στην κλινική 24 παιδιά και έφηβοι με σύνολο ημερών νοσηλείας 508 ημέρες (Μ. Ο. νοσηλείας/περιστατικό 15 ημέρες).

Επίσης ενισχύθηκε η λειτουργία του υπάρχοντος τακτικού Εξωτερικού Ιατρείου με κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητάς του. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα νέα περιστατικά που απευθύνθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία της κλινικής ανέρχονται σε 364 παιδιά και εφήβους εκ των οποίων:
·         Διασυνδετικά περιστατικά: 95 νέες περιπτώσεις
·         Ιατρείο Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητας: 78 νέα περιστατικά
·         Παιδοψυχιατρικά περιστατικά άλλων διαγνώσεων όπως διάφορες μορφές κακοποίησης, διαταραχές αυτιστικού φάσματος, απόπειρες αυτοκαταστροφής, ψυχωσικές διαταραχές, διαταραχές της διάθεσης, νοητική υστέρηση, διαγνώσεις που σχετίζονται με κοινωνικά προβλήματα καθώς και μαθησιακές δυσκολίες:  191 νέες περιπτώσεις.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, πέρα των νέων περιστατικών, συνεχίζει  μεγάλος αριθμός  παλαιών περιστατικών είτε σε παρακολούθηση σε τακτική βάση, είτε στο πλαίσιο  επανεκτίμησης κατόπιν νέου αιτήματος.

Επιπρόσθετα, κατά το διάστημα αυτό υποστηρίζεται από παιδοψυχίατρο και ψυχολόγο της Κλινικής το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου/Ιατρείο Παιδιών και Εφήβων καθώς και άλλες προνοιακές δομές της 7ης ΥΠΕ.

Στην κλινική καθημερινά εφημερεύει ένας παιδοψυχίατρος ενώ η γενική εφημερία καλύπτεται και από ψυχολόγο της κλινικής (συνολικά 45 εφημερίες/μήνα).

Πρόκειται για μια από τις ελάχιστες Πανεπιστημιακές Παιδοψυχιατρικές Κλινικές στην Ελλάδα, η οποία έρχεται να καλύψει τις ανάγκες μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης ομάδας ασθενών, παιδιών-εφήβων και των οικογενειών τους, τα προβλήματα των οποίων έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω της οικονομικής κρίσης, που ωθεί όλο και περισσότερο πληθυσμό στην αναζήτηση δημοσίων υπηρεσιών υγείας.

Το παράδοξο στη λειτουργία αυτής της κλινικής είναι ότι δημιουργήθηκε μαζί με την ημερομηνία λήξης της (15 Σεπτεμβρίου 2015). Το προσωπικό της κλινικής απαρτίζεται στο σύνολό του από 19 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 13 έχουν προσληφθεί μέσω ΕΣΠΑ με 12μηνη σύμβαση μίσθωσης έργου, οι 5 είναι μόνιμο προσωπικό και 1 επικουρική ιατρός με σύμβαση ενός έτους. Οι αρχικές διαβεβαιώσεις των διοικούντων, οι δεσμεύσεις του Διοικητή της 7ης ΥΠΕ και οι υποσχέσεις του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας ότι θα διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της κλινικής με μόνιμο προσωπικό, δυστυχώς διαψεύστηκαν. Σήμερα, 11 Σεπτεμβρίου, οι προβλέψεις για τη συνέχεια της κλινικής αφορούν ανανέωση συμβάσεων ολιγόμηνης διάρκειας,  με πληρωμή των εργαζομένων από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου, χωρίς να διευκρινίζεται ποια θα είναι η ημερομηνία υπογραφής τους, τι θα συμβεί με το ενδιάμεσο διάστημα που θα παραμείνει κλειστή η κλινική αλλά και αν υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης των πόρων για τακτική καταβολή της μισθοδοσίας των 13 εργαζόμενων.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους οι 13 εργαζόμενοι του ΕΣΠΑ βίωσαν την πλήρη απαξίωση, καθώς πάντα υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους ενώ έως σήμερα δεν έχει βρεθεί λύση  για την αμοιβή των εφημεριών και των υπερωριών τους, τις οποίες πραγματοποιούν αγόγγυστα.

Σας καλούμε:
  • Να αναγνωρίσετε τη σπουδαιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε στους μικρούς ασθενείς μας και στις οικογένειες τους, στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο αλλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα.
  • Να αναλογιστείτε τις επιπτώσεις από την επικείμενη διακοπή λειτουργίας της κλινικής στον πληθυσμό τόσο της Κρήτης όσο και της Νοτίου Ελλάδος.
  • Να αναλάβετε τις ευθύνες σας και ως ιθύνοντες να φροντίσετε, έστω και την τελευταία στιγμή, να δοθεί ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ.
Η λειτουργία των υπηρεσιών ψυχικής υγείας δεν μπορεί να βασίζεται σε πρόχειρες και προσωρινές λύσεις με εργαζόμενους διπλών ταχυτήτων και επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Είναι σαφές ότι μια κλινική δεν μπορεί να γίνεται έρμαιο των πολιτικών επιδιώξεων ή των εκάστοτε εξελίξεων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους διεκδικούμε:
- Διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της κλινικής με δημόσιο και δωρεάν  
  χαρακτήρα και την ένταξη αυτής στον οργανισμό του νοσοκομείου.
- Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μοριοδότηση της προϋπηρεσίας του  υπάρχοντος προσωπικού.
- Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων του προσωπικού.
- Άμεση καταβολή των εφημεριών από τον Ιανουάριο του 2015 και υπερωριών από το Σεπτέμβριο του 2014 στο προσωπικό του ΕΣΠΑ.

Οι ανάγκες των εξυπηρετούμενων παιδιών και εφήβων της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής δεν σηκώνουν έκπτωση.


Με εκτίμηση,
οι εργαζόμενοι

Μποτζάκης Εμμανουήλ – Α’ Επιμελητής Παιδοψυχιατρικής
Πλιάκου Ανδρομάχη - Παιδοψυχίατρος
Τσούγκου Μαρία – Παιδοψυχίατρος
Κοσμίδη Δήμητρα – Παιδοψυχίατρος
Κοιλάδη Άννα – Ψυχολόγος
Μαρκάκη Άννα-Μαρία – Ψυχολόγος
Κυρικλάκη Ανδριανή – Ψυχολόγος
Ζαχαροπούλου Μαρία – Κοινωνική Λειτουργός
Σφακιανάκη Χρυσάνθη – Ειδική Παιδαγωγός
Μαγκανά Αλεξία – Εργοθεραπεύτρια
Χρηστίδου Μαρία - Λογοθεραπεύτρια
Λυμπερίδη Δάφνη - Λογοθεραπεύτρια
Χαλκιαδάκη Μαρία – Προϊσταμένη Παιδοψυχιαρικής
Μινέρος Χρήστος - Νοσηλευτής
Γκαργκούδη Αγγελική – Νοσηλεύτρια
Παπαδογιαννάκης Ιωάννης- Νοσηλευτής
Σακαπέτη Ευαγγελία- Νοσηλεύτρια
Σηφάκη Γεωργία - Νοσηλεύτρια
Χαμαλάκη Ιωάννα - Νοσηλεύτρια
  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *