Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

24ωρη Πανελλαδική Απεργία Φυσικοθεραπευτών - Εργοθεραπευτών 22 Οκτωβριου 2015


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΑ.Γ.Ν.Η.
ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Ηράκλειο,  21 Οκτωβρίου 2015  
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές των δημόσιων νοσοκομείων και άλλων δομών Υγείας πραγματοποιούν 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 22 Οκτωβρίου 2015. Κύρια αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης είναι η ένταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και άμεση χορήγηση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας που χορηγείται σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων στην Υγεία. Επίσης, η άμεση στελέχωση με πρόσληψη μόνιμης σταθερής εργασίας φυσικοθεραπευτών και εργοθεραπευτών σε όλες τις κρατικές μονάδες Υγείας σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο, καθώς επίσης και σε ειδικές μονάδες αποκατάστασης για ηλικιωμένους, αναπήρους, παιδιά, αθλητικά κέντρα, μονάδες ιαματικών λουτρών κλπ.
Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου οι φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές  δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών του. Στον τελευταίο μνημονιακό οργανισμό του νοσοκομείου μας (2012) που μειώνει κλίνες και οργανικές θέσεις προβλέπονται 20 φυσικοθεραπευτές και δυστυχώς σήμερα υπηρετούν μονάχα 9 και 3 εργοθεραπευτές και υπηρετεί 1. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Βενιζέλειο νοσοκομείο. 8 θέσεις φυσικοθεραπευτών προβλέπει ο οργανισμός και εργάζονται 4 ενώ η μία θέση εργοθεραπευτή που προβλέπεται παραμένει κενή στερώντας από τους ασθενείς του νοσοκομείου από τις υπηρεσίες του. Επιπλέον οι ελλείψεις συνολικά προσωπικού των νοσοκομείων και βεβαίως ειδικοτήτων που συνεπικουρούν στη φυσικοθεραπεία και την εργοθεραπεία επιβαρύνει σημαντικά το έργο τους. Αυτό έχει δυσμενείς συνέπειες τόσο για τους νοσηλευόμενους του νοσοκομείου όσο και για τους εξωτερικούς ασθενείς.
Τα τμήματα φυσικοθεραπείας χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμό σε εξοπλισμό, υποδομές και μόνιμο προσωπικό που να μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελεσματικά στην αποκατάσταση της υγείας των ασθενών. Έχει κλείσει εδώ και χρόνια στη μονάδα φυσικοθεραπείας του Πα.Γ.Ν.Η. το τμήμα παιδιών με ειδικές ανάγκες κυρίως με νευρολογικά προβλήματα λόγω έλλειψης ειδικού φυσικοθεραπευτή με αρνητικές συνέπειες για τους μικρούς ασθενείς και δυστυχώς η Διοίκηση του νοσοκομείου, η 7η Υ.ΠΕ. και το Υπουργείο Υγείας αδιαφορούν.
Τα προβλήματα των φυσικοθεραπευτών και εργοθεραπευτών είναι κοινά με όλων των εργαζομένων του νοσοκομείου. Εντατικοποίηση, εξουθένωση, εξαντλητικά ωράρια, μισθούς εξαθλίωσης, σκληρές συνθήκες εργασίας, κανένα μέτρο πρόληψης και προστασίας.
Στην απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 22 Οκτώβρη οι φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές των δύο νοσοκομείων του Ηρακλείου μαζί με τα ΔΣ των Σωματείων μας θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας και συνάντηση στις 13:00 με τη Διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης για να κατατεθούν οι προτάσεις και οι διεκδικήσεις μας. Ταυτόχρονα στην Αθήνα διοργανώνεται απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας  στις 12:00 μ.μ. Διεκδικούμε:
-        Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα – Άμεση χορήγηση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής εργασίας στους φυσικοθεραπευτές και εργοθεραπευτές.
-        Άμεση πρόσληψη φυσικοθεραπευτών στο νοσοκομείο μας, σύγχρονη μονάδα φυσικοθεραπείας με εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες όλων των ασθενών.
-        Πλήρη ανάπτυξη φυσικοθεραπευτηρίων και εργοθεραπευτηρίων σε όλες τις κρατικές μονάδες Υγείας (και βέβαια στα νοσοκομεία μας) σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο σε ιδρύματα χρόνιων παθήσεων, μονάδες για ηλικιωμένους και ανάπηρους, αθλητικά κέντρα, μονάδες ιαματικών λουτρών κλπ.  Για να βρουν δουλειά οι χιλιάδες άνεργοι συνάδελφοι μας με μόνιμη και σταθερή εργασία και όχι συμβάσεις, επικουρικοί, παροχής υπηρεσιών. 
-        Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.


ΤΑ ΔΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *