Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Η ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ



Με αφορμή τις αυριανές κινητοποιήσεις που διοργανώνονται ενάντια στη διατλαντική συμφωνία το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Πα.Γ.Ν.Η. επισημαίνει.
Δύο χρόνια τώρα περίπου πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις (κυρίως μυστικά) ανάμεσα στις Η.Π.Α. και την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο τη δημιουργία διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου και επενδύσεων.  Η συμφωνία σκοπό έχει να αμφισβητήσει πλήρως ή να καταργήσει τα όποια εργατικά και λαϊκά δικαιώματα έχουν απομείνει μετά τη βάρβαρη επίθεση κεφαλαίου αστικών κυβερνήσεων αξιοποιώντας την καπιταλιστική κρίση. Οι εναρμονίσεις των χωρών στα πλαίσια της διατλαντικής συμφωνίας θα έχουν πολλαπλές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Ουσιαστικά πρόκειται για τη δημιουργία ενός οικονομικού ΝΑΤΟ.
Το πραγματικό διακύβευμα της διατλαντικής συμφωνίας είναι να δίνει τη δυνατότητα στις πολυεθνικές, τα μονοπώλια, τις μεγάλες εταιρείες να επιβάλλουν τα συμφέροντα τους σε εργασιακά δικαιώματα, νομικά κολλήματα επενδύσεων (π.χ. περιβαλλοντολογικά), χαλάρωση στις προδιαγραφές των προϊόντων και των αγαθών (π.χ. μεταλλαγμένα). Σημαίνει ότι θα μπορούν να παρακαμφθούν όλοι οι περιορισμοί που θα εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Η ιδιωτικοποίηση και η απελευθέρωση των πάντων, όπως για παράδειγμα η Υγεία, η Παιδεία, η ενέργεια, το νερό, τα μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ. Επιχειρείται μέσα από τη συμφωνία αυτή αμερικάνικα και ευρωπαϊκά μονοπώλια να προωθήσουν τη θέση τους και τα συμφέροντα τους στον παγκόσμιο μονοπωλιακό ανταγωνισμό. Δημιουργούν τέτοιο μηχανισμό επίλυσης διαφορών που δίνει το δικαίωμα σε εταιρείες να οδηγούν σε ειδικά δικαστήρια τις κυβερνήσεις των κρατών όταν οι πολιτικές που ακολουθούν μειώνουν τα κέρδη τους. Οι μέχρι σήμερα δράσεις είτε ακτιβιστών, είτε πρωτοβουλίες κινημάτων περιβαλλοντολογικών, οικολογικών, είτε η διαδικασία συλλογής υπογραφών δεν έχουν φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα γιατί το πλαίσιο των δράσεων αυτών δεν χτυπάει την αιτία των προβλημάτων αλλά επιχειρεί μέσα από την υπεράσπιση της αστικής δημοκρατίας να φέρει αποτέλεσμα. Όσο δεν αμφισβητείται από τα κινήματα αυτά το εκμεταλλευτικό σύστημα και οι αστικές κυβερνήσεις που το υπηρετούν και ουσιαστικά λειτουργούν υπηρέτες των πολυεθνικών, των μονοπωλίων και των επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι και οι λαοί θα είναι θύματα.
Τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουμε μια θηλιά που πάνε να περάσουν στη ζωή μας και τα δικαιώματα μας με τη διατλαντική συμφωνία. Η συμφωνία δεν είναι μια εξαίρεση, δεν είναι ένα λάθος όπως ισχυρίζονται κάποιοι διοργανωτές των δράσεων αυτών αλλά ο κανόνας που επιβεβαιώνει την επιθετικότητα του κεφαλαίου και τον ίδιο τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα ενός κοινωνικοοικονομικού συστήματος που σαπίζει και πρέπει να ανατραπεί.
Το ΔΣ του Σωματείου καλεί τους εργαζόμενους σε αυτήν την κατεύθυνση να αγωνιστούμε.

Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *