Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 επιβεβαιώνεται η βαθιά ταξική αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης όσον αφορά τις λαϊκές ανάγκες στην υγεία – πρόνοια – φάρμακο αλλά και στους όρους και στις συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων στις μονάδες υγείας και πρόνοιας όλων των βαθμίδων.
Με την πολιτική διαμόρφωσης του προϋπολογισμού και στα ζητήματα της υγείας – πρόνοιας – φαρμάκου συντηρείται, εδραιώνεται και χειροτερεύει η σημερινή άθλια κατάσταση που αντιμετωπίζει ο λαός στην ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη, στη νοσηλεία και στις υπηρεσίες πρόληψης. Η Κυβέρνηση αυτήν την πολιτική μετά το «νοικοκύρεμα» και τον «εξορθολογισμό των δαπανών», δηλαδή το τσεκούρωμα των δαπανών και των παροχών την προπαγανδίζει σαν σταθεροποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Ζητάει δηλαδή και επιβράβευση από το λαό για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση που έχει φθάσει το δημόσιο σύστημα υγείας – πρόνοιας και βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:
·       Η χρηματοδότηση των κρατικών νοσοκομείων παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρυσι, στα 1.301 εκ ευρώ (Υπενθυμίζουμε ότι η κρατική επιχορήγηση των νοσοκομείων κατακρεουργήθηκε το 2015  κατά 22,8%, και παραμένει από τότε  στα ίδια απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα, την ίδια στιγμή που οι λαϊκές ανάγκες αυξάνονται συνεχώς.
·       Επίσης η χρηματοδότηση για τις εφημερίες των γιατρών και πρόσθετων παροχών του νοσηλευτικού προσωπικού παραμένει επίσης στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, στα 321 εκ. ευρώ Αυτή η καθήλωση των κονδυλίων τη στιγμή που οι ανάγκες αυξάνονται κατακόρυφα, τη στιγμή που ήδη η κατάσταση λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων είναι εκρηκτική, σηματοδοτεί ουσιαστικά την εδραίωση του σημερινού, απαράδεκτου και επικίνδυνου καθεστώτος των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, εξοπλισμό, φάρμακα και αναλώσιμα, της εντατικοποίησης της εργασίας του υγειονομικού προσωπικού.
Η κυβέρνηση παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες επιταχύνει τους ρυθμούς εφαρμογής των μέτρων προκειμένου τα δημόσια νοσοκομεία να προσαρμοστούν πλήρως στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών τους και στους κανόνες της επιχειρηματικής δράσης.
Η Κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι «πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια» έγιναν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μόνο το 2015 αποχώρησαν 2.750 άτομα και προσλήφθηκαν 593 μόνιμοι υπάλληλοι. Στο ΠΑΓΝΗ  από το 2010 έχουν αποχωρήσει 500 εργαζόμενοι  Οι κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι 350 εργαζόμενοι  και έχουν έρθει 14 μόνιμοι.
Παρουσιάζει κάθε λίγο και λιγάκι τις «προσλήψεις» αριθμού επικουρικών γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων ως εργαζομένων που προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες. Κάνει το «μαύρο» - «άσπρο» διότι αυτό το προσωπικό δεν προστίθεται αλλά είτε αντικαθιστά ένα μικρό μέρος του μόνιμου προσωπικού που συνταξιοδοτείται είτε κυρίως αντικαθιστά τους επικουρικούς που απολύονται σε ένα ή δυο χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο ούτε καν συντηρείται αλλά συνεχώς επιδεινώνεται η άθλια κατάσταση της υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας με προσωπικό που δεν κοστίζει στο κράτος αφού πληρώνεται από τα έσοδα των μονάδων υγείας, δηλαδή από δαπάνες κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων και απευθείας πληρωμές των ασθενών και με μειωμένα δικαιώματα. Τέτοιο προσωπικό – προσωρινό και φθηνό – είναι και οι 4.000 προσλήψεις που έχει εξαγγείλει για το επόμενο διάστημα Για το ΠΑΓΝΗ αντιστοιχούν 70 εργαζόμενοι εκ των οποίων 44 θα ανήκουν στη νοσηλευτική υπηρεσία. Όλα αυτά υπονομεύουν την αξιοποίηση ενός εξειδικευμένου προσωπικού διότι η εφαρμογή των επιστημονικών γνώσεων απαιτεί να έχει συνέχεια, να αποκτιέται η απαιτούμενη εμπειρία που αντίστοιχα θα έχει θετική επίπτωση στις υπηρεσίες προς τους ασθενείς και όχι να διακόπτεται από το καθεστώς της προσωρινής και εναλλασσόμενης εργασίας. Η Κυβέρνηση και στο ζήτημα αυτό ακολουθεί πιστά την κατεύθυνση της ΕΕ για φθηνούς εργαζόμενους, φθηνούς ασθενείς σε ένα φθηνό σύστημα υγείας, για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους Γι’ αυτό απορρίπτει την θέση του συνδικαλιστικού κινήματος για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων Την ίδια στιγμή τα έσοδα των νοσοκομείων (μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις άμεσες πληρωμές των ασθενών) είναι αυξημένα, ως αποτέλεσμα της αύξησης των ιδίων εσόδων, δηλαδή των πληρωμών από τους ασθενείς (πχ. σε απογευματινά ιατρεία) από 117 σε 120 εκ ευρώ και της διατήρησης των εσόδων τους από τα ασφαλιστικά ταμεία στα ίδια επίπεδα με το 2016, στα 888 εκ ευρώ. Δεν είναι τυχαίο ότι περίπου 350 εργαζόμενοι πληρώνονται από τα έσοδα του νοσοκομείου.
Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων καλεί τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες να μην χαμηλώσουν τις απαιτήσεις τους και να διεκδικήσουν ένα αποκλειστικά δημόσιο καθολικό σύγχρονο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κατηγοριών και μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται με συμβάσεις.  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *