Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ «ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ»


Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1/3 σύσκεψη με πρωτοβουλία της διοίκησης του σωματείου του ΠΑΓΝΗ με εργαζόμενους που δουλεύουν με μπλοκάκια στο νοσοκομείο. Από τους εργαζόμενους και τη διοίκηση καταγγέλθηκε ο νόμος-λαιμητόμος, ο οποίος έδωσε οριστικό πλήγμα στην Κοινωνική Ασφάλιση και καθιέρωσε την ανταποδοτικότητα, που σημαίνει πολύ μειωμένη σύνταξη, ύστερα από τουλάχιστον 40 χρόνια δουλειάς, με την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος δουλεύει συνεχώς χωρίς διαστήματα ανεργίας.
Η κυβέρνηση παρ’ όλα αυτά με τις τελευταίες εγκυκλίους για τους εργαζόμενους με "μπλοκάκια" προσπαθεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι. Η πραγματικότητα είναι ότι ο νέος νόμος ληστεύει πάνω από το 27% του εισοδήματος των εργαζόμενων με "μπλοκάκι". Τους παραδίδει "σαν πρόβατα επί σφαγή" στους εργοδότες. Νομιμοποιεί οριστικά το Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) ως μορφή εξαρτημένης σχέσης εργασίας, αντί να απαγορεύσει πλήρως και να υποχρεώσει τους εργοδότες να προχωρήσουν σε προσλήψεις των εργαζομένων με "μπλοκάκι" με πλήρη διασφάλιση των μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. Και από την άλλη "πετάει το μπαλάκι" στους εργαζόμενους να αποδείξουν ότι… είναι μισθωτοί!!!
Δηλαδή, ζητούν από τον εργαζόμενο με ΔΠΥ να αναγράφει επάνω στο δελτίο ότι εμπίπτει στις διατάξεις της παραγράφου 9 του άρθρου 39 του Ν.4387/2016, ώστε ο εργοδότης να τον εντάσσει στην ΑΠΔ πληρώνοντας την αναλογία των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχεί στην εξαρτημένη εργασία. Όμως σε περίπτωση που ο εργοδότης αρνηθεί, η ευθύνη της απόδειξης της μισθωτής εργασίας βαραίνει τον εργαζόμενο που θα πρέπει μέσα από μια σειρά διαδικασιών να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας και πως η εργασία του είναι διαρκής και όχι "ευκαιριακή".
Στη  σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στον διοικητή του ΠΑΓΝΗ με τους εργαζόμενους της Παιδοψυχιατρικής στις 3 Μαρτίου και στον πρύτανη του πανεπιστημίου την αμέσως επόμενη μέρα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Ø Κατάργηση του άθλιου καθεστώτος πληρωμής με δελτίο παροχής υπηρεσιών και αποδείξεις δαπάνης - τίτλους κτήσης. Κανονικές προσλήψεις με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου και αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας μας. Καμία μείωση των αποδοχών.
Ø Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
Ø Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου-λαιμητόμου 4387/2016, των εγκυκλίων εφαρμογής του και αυτών που νομιμοποιούν τα μπλοκάκια. Άμεση μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Ø Αναδρομική αναγνώριση με βάση αντικειμενικά κριτήρια του χρόνου ασφάλισης που υποκρύπτεται σε κάθε πληρωμή που πραγματοποιήθηκε με αποδείξεις δαπάνης-τίτλους κτήσης, υποτροφίες ειδίκευσης κλπ.
Ø Άμεσα, σε περίπτωση «διαφοράς» μεταξύ ιδρύματος και εργαζόμενου με ΔΠΥ, να υποχρεούται το ίδρυμα στην καταβολή των εισφορών του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *