Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Το σωματείο εργαζομένων ΠαΓΝΗ και αντιπροσωπεία εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας συμμετείχαν, χθες 12/07/17, στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ στο Υπουργείο Υγείας διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Στην διάρκεια της κινητοποίησης αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να προσλάβει μόνιμο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στα νοσοκομεία, αλλά να συνεχίσει την ομηρία και την ανακύκλωση με ελαστικού και προσωρινού χαρακτήρα προσλήψεις, με το πρόσχημα της μη κατάρρευσης των νοσοκομείων, μετακυλίοντας ταυτόχρονα το κόστος μισθοδοσίας από το κράτος στα νοσοκομεία.  Να σημειωθεί ότι πάνω από 15.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (25% του συνόλου) είναι με ελαστικές σχέσεις απασχόλησης.
Συγκεκριμένα, στη συνάντηση ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι αν δεν ήταν η σημερινή κυβέρνηση τα νοσοκομεία θα είχαν καταρρεύσει και ότι η κοινωνία το αναγνωρίζει αυτό, καθώς και ότι έχουν γίνει χιλιάδες προσλήψεις, ενώ εξασφαλίστηκε η ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Προανήγγειλε ότι μέχρι τις 4 Αυγούστου θα έχει έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο, στο οποίο θα περάσει τροπολογία για την παράταση μέχρι το Δεκέμβρη του 2018 των συμβάσεων των περίπου 1.000 επικουρικών γιατρών, η θητεία των οποίων λήγει στις 30 Σεπτέμβρη, καθώς και όλου του λοιπού επικουρικού προσωπικού. Για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, τόνισε ότι θέλουμε να τους διώξουμε, αλλά υπάρχουν εμπόδια από το ΣτΕ, ενώ πρόσθεσε ότι επιδίωξη είναι να προχωρήσει η διαδικασία υπογραφής σύμβασης ορισμένου χρόνου για τους εργολαβικούς, αλλά παρατηρείται καθυστέρηση.
Για τους εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ έκανε λόγο για συμπληρωματική προκήρυξη 1.150 επιπλέον προσλήψεων, χωρίς ωστόσο να απαντήσει τι θα γίνει όταν λήξει η θητεία τους. Για τις συμβάσεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να πάψει να εμπλέκεται το προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ με το χώρο της Υγείας και να στραφεί για τις ανάγκες του προσφυγικού - μεταναστευτικού. Μάλιστα, όπως σημείωσε, το Φλεβάρη θα γίνει μέσω νομοσχεδίου ριζική μεταρρύθμιση του ΚΕΕΛΠΝΟ όπου μπορεί να αλλάξει ακόμη και η ονομασία του.
Αναφορικά με το ανθυγιεινό επίδομα που δεν καταβάλλεται στους συμβασιούχους του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναγνώρισε ότι είναι αδικία και ότι θα εξετάσει την ένταξή του σε επόμενη ρύθμιση, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται. Για τους επικουρικούς γιατρούς, η θητεία των οποίων δεν λήγει το Σεπτέμβρη αλλά το 2018, υπογράμμισε ότι δεν θα ανανεώσει αυτές τις συμβάσεις.
Τέλος ανέφερε ότι το Σεπτέμβρη θα φέρει ρύθμιση που θα αφορά την αναδιάρθρωση των οργανισμών των νοσοκομείων και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών.
Από την πλευρά μας οι εργαζόμενοι διαμηνύσαμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας, διεκδικώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση όλων των πληρωμών και της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *