Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΤΟ.Μ.Υ.)

Η πρόσφατη πρόσκληση που έλαβε το σωματείο εργαζομένων του ΠαΓΝΗ να συμμετάσχει στην ημερίδα που διοργανώνει η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ προκειμένου να παρουσιασθεί και να διαφημισθεί το σχέδιο του υπουργείου για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, μόνο προκλητική μπορεί να χαρακτηρισθεί. Αυτό εξηγείται εύκολα αν σκεφτεί κανείς ότι οι ΤοΜΥ όχι μόνο δεν θα αποτελέσουν μια δομή πραγματικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αλλά στην ουσία θ’ αποτελέσουν ένα αποτελεσματικό «κόφτη» προς τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία, παρέχοντας ελάχιστες και ξεπερασμένες υπηρεσίες υγείας, πολύ μακριά από τις πραγματικές σύγχρονες ανάγκες του λαού μας για πρόληψη, ουσιαστική υγειονομική οργάνωση και παρέμβαση, αποκατάσταση, βοήθεια σε αδύναμες και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Δηλαδή στην ουσία θα παρέχουν βαριά «κουτσουρεμένες» υπηρεσίες, κομμένες και ραμμένες στην τήρηση των δημοσιονομικών στόχων, των περικοπών των κοινωνικών παροχών και στην επίτευξη των ματωμένων πλεονασμάτων που δεν χαλαλίζουν χρήματα για τη πραγματική εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών σε υγεία και πρόνοια.
Δεν πρέπει να δημιουργηθεί καμιά αυταπάτη για το πραγματικό σκοπό αυτής της εκδήλωσης. Επιχειρεί να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
• Επιδιώκει να ξεχάσουμε την υπάρχουσα κατάσταση στο χώρο της υγείας που επέβαλε η παρατεταμένη πολιτική χρεοκοπίας των εργαζομένων και του λαού μας συνολικότερα, από τις πολιτικές του κεφαλαίου, της ΕΕ και όλων των αστικών κυβερνήσεων.
• Θέλει να ξεχάσουμε τους καρατομημένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Την αποψίλωση από μόνιμο προσωπικό και την εξουθενωτική εντατικοποίησης της εργασίας.
• Να ξεχάσουμε τους πετσοκομμένους μισθούς του υγειονομικού προσωπικού,  την περιφρόνηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, την καλλιέργεια ανασφάλειας και φόβου προκειμένου έτσι να σκύβουν το κεφάλι στα καθημερινά «εντέλλεσθε» της διοίκησης.
• Επιδιώκουν να ξεχάσουμε την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υγειονομικών υποδομών, την επιβάρυνση των πασχόντων για υπηρεσίες και φάρμακα είτε άμεσα με την οικονομική τους συμμετοχή στα συνταγογραφούμενα, είτε έμμεσα με την πλήρη επιβάρυνσή τους για τα 1200 φάρμακα που έβγαλαν οι αστικές κυβερνήσεις από την συνταγογραφούμενη λίστα.
• Θέλουν να ξεχάσουμε κάθε κατακτημένο μέχρι σήμερα δικαίωμά μας. Να εξοβελίσουμε από τον καθημερινό μας διεκδικητικό αγώνα την αναπλήρωση και αποκατάσταση των μέχρι σήμερα απωλειών όλων των δικαιωμάτων μας. 
Από τον προσανατολισμό της κυβέρνησης απουσιάζει τελείως ο σχεδιασμός για πραγματική πρόληψη, με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης. Το σχέδιό της οδηγεί σε ένα ακόμα πιο υποβαθμισμένο, κατ' όνομα «σύστημα» ΠΦΥ, με χαμηλά αμειβόμενους υγειονομικούς και χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες για τους ασθενείς και τις λαϊκές οικογένειες, βούτυρο στο ψωμί των επιχειρηματικών ομίλων που βλέπουν πεδίο δόξης λαμπρό για τα κέρδη τους στο τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας. Γι' αυτό χρειάζεται οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι λαϊκές οικογένειες μαζί με τους υγειονομικούς να γυρίσουν την πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης. Να οργανώσουν την πάλη τους για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, απολύτως δωρεάν, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *