Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017

ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ: ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ"

Το τελευταίο διάστημα μεγαλώνει ο κατάλογος με κρούσματα της ιλαράς σε χώρες της Ευρώπης. Συνολικά, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την περίοδο 2016 - 2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 43 θάνατοι.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία, έχουν καταγραφεί 196 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στην Αττική και την Πελοπόννησο. Πρόκειται κυρίως για μικρά παιδιά από κοινότητες των Ρομά, καθώς και άτομα ηλικίας 25 - 44 ετών από τον γενικό πληθυσμό, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε σε φάση επιδημίας και της ανάγκης να θωρακιστεί αποτελεσματικά ο πληθυσμός έναντι της ιλαράς. Μία νόσος που λόγω των επιπλοκών μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές βλάβες στον οργανισμό, όπως κώφωση, εγκεφαλίτιδα, διανοητική παράλυση κ.ά., μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια της ζωής.
Το πλέον ενδεδειγμένο μέτρο αποτελεσματικής προστασίας είναι ο έγκαιρος και σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες εμβολιασμός του πληθυσμού. Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες, συστήνεται ο εμβολιασμός με το μεικτό εμβόλιο ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας (ΜΜR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Επίσης, όσοι έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν νοσήσει πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με τις 2 δόσεις του εμβολίου.
Όμως, από τα καταγεγραμμένα στοιχεία και τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο και τα όσα συστήνουν οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς, προκύπτουν σοβαρά προβλήματα στο πεδίο της εφαρμογής τους, που σε ένα μεγάλο βαθμό υπάρχει κίνδυνος να αποτελέσουν - για μια ακόμα φορά - «ασκήσεις επί χάρτου». Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από την απουσία πρόληψης και την πολιτική της «ατομικής ευθύνης».
Το σωματείο εργαζομένων ΠαΓΝΗ, σε αυτό πλαίσιο, θα πραγματοποιήσει σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στις 18:00 στο 53ο και 54ο Δημοτικό Σχολείο (Λεωφ. Ανδρ. Παπανδρέου 8 - πρώην Ακαδημία) εσπερίδα με θέμα «Μύθοι και αλήθειες: Το ζήτημα εμβολιασμού των παιδιών» με ομιλητές τον Διευθυντή Παιδιατρικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ, κο Γαλανάκη Εμμανουήλ, τη λέκτορα παιδιατρικής, κα Περδικογιάννη Χρυσούλα και την επιμελήτρια Α’ της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ, κα Αναγνώστου Νικόλ. Συνδιοργάνωση: Σύλλογος Γονέων 54ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
Παλεύουμε για:
• Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους και των επιστημονικών φορέων η έγκαιρη, συνεχής και υπεύθυνη ενημέρωση των γονιών και συνολικά του πληθυσμού, σχετικά με τον εμβολιασμό.
• Καταγραφή και παρακολούθηση των εμβολιαστικών αναγκών, υποχρεωτικό και δωρεάν εμβολιασμό του πληθυσμού, των εργαζομένων στους χώρους της Υγείας και της Πρόνοιας, από τις δημόσιες μονάδες Υγείας. Να σταματήσει ο εμβολιασμός να είναι ατομική ευθύνη. Καμία απολύτως εμπλοκή των ΜΚΟ στους εμβολιασμούς.
• Εφοδιασμό των κρατικών μονάδων Υγείας με επαρκή αριθμό όλων των εμβολίων, με αποκλειστική ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους. Κρατικές κινητές μονάδες για τον εμβολιασμό κοινωνικών ομάδων όπως πρόσφυγες - μετανάστες, Ρομά, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, κ.λπ.
• Ένταξη στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού όλων των εμβολίων που είναι, επιστημονικά αποδεδειγμένα, ασφαλή και αποτελεσματικά. Να παρέχονται σε όλους δωρεάν, με αυστηρά και μόνο επιστημονικά κριτήρια. Η αποζημίωση όλων των εμβολίων να γίνεται με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και όχι των ασφαλιστικών ταμείων.
• Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία και για τη στελέχωση και την πανελλαδική ανάπτυξη Κέντρων Υγείας.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *