Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ 5η ΤΟΜΥ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Το σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ συμπαραστέκεται στο Σύλλογο Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Κρήτης, ο οποίος καταγγέλλει την τακτική  υποβάθμισης της ΠΦΥ που ακολουθεί η Διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, απαιτώντας την παραχώρηση χώρων του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) Ηρακλείου προκειμένου να στεγάσει την 5η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Ηρακλείου, «προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας».

Οι ΤΟΜΥ, που θεσμοθετήθηκαν το 2017, προπαγανδίζονται από την κυβέρνηση ως ενίσχυση της ΠΦΥ. Από τις 239 ΤΟΜΥ, που προβλέπονται πανελλαδικά, έχουν ιδρυθεί 101. Στην Κρήτη, έχουν συγκροτηθεί μόλις 10 ΤΟΜΥ (από τις 25 που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός), οι οποίες καλύπτουν πληθυσμό 56.000 κατοίκων, ενώ ο πληθυσμός της Κρήτης ξεπερνά τις 600.000. Η στελέχωσή τους είναι ανεπαρκέστατη με γιατρούς ελάχιστων ειδικοτήτων (γενικοί ιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι), που υπογράφουν διετείς συμβάσεις (με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δύο χρόνια) και πληρώνονται μέσω ΕΣΠΑ.

Ακόμη και στην πλήρη ανάπτυξή τους, οι ΤΟΜΥ θα παρέχουν υποτυπώδεις υπηρεσίες υγείας (μάλιστα όχι σε 24ωρη βάση) προσαρμοσμένες στην τήρηση των δημοσιονομικών στόχων και των περικοπών των κοινωνικών παροχών, με στόχο να λειτουργήσουν ως «κόφτες» προς τα ΚΥ και τα Νοσοκομεία. Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό αντιμετωπίζουν και τα ΚΥ.

Ωστόσο οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία προβλέπονται μειωμένες το 2019 (σε σχέση με το 2018) κατά 30 εκατ. ευρώ, ανακατανέμοντάς τις, δίνοντας δηλαδή 35 εκ. (από τα 65 εκ. που κόβονται από τα δημόσια νοσοκομεία) στην ΠΦΥ, ενώ καθιερώνεται και χρηματοδότηση της ΠΦΥ ύψους 14 εκατ. από τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή από τους εργαζόμενους.

Η μεταρρύθμιση αυτή της ΠΦΥ εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης - σε συμφωνία με τη στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία -, που αποσκοπεί στον περιορισμό των κρατικών δαπανών στην εξασφάλιση μόνο ενός στοιχειώδους επιπέδου περίθαλψης, πέρα από το οποίο η ευθύνη για τη διατήρηση της υγείας μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετική μια πολιτική που διαμορφώνεται με κριτήριο το κέρδος και όχι την κάλυψη των αναγκών.

Οι ΤΟΜΥ και τα ΚΥ θα μπορούσαν να ενισχύσουν πραγματικά την ΠΦΥ, εάν αποτελούσαν αποκεντρωμένες μονάδες ενός αναπτυγμένου πανελλαδικά αποκλειστικά δημόσιου συστήματος υγείας, επαρκείς σε αριθμό, κοντά στους τόπους εργασίας, κατοικίας, σπουδών, άθλησης, πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, διασυνδεδεμένες σε ένα ενιαίο σύστημα με τα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ. Θα έπρεπε να παρέχουν σε 24ωρη βάση, καθολικά και ισότιμα, έγκαιρα και αποτελεσματικά όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες δημόσιας υγείας, υγιεινής και ασφάλειας εργασίας, ψυχικής υγείας, πρόνοιας, προγεννητικού ελέγχου, επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, κατ΄οίκον νοσηλείας, παρακολούθησης χρόνιων νοσημάτων, να εφαρμόζουν συστηματικά προγράμματα πρόληψης (όπως εμβολιασμούς) και προσυμπτωματικού ελέγχου κλπ.

Για ένα τέτοιο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα ΠΦΥ αναπτυγμένο στο επίπεδο που προσφέρει σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας, χρειάζεται να αγωνιστούν συλλογικά οργανωμένα οι εργαζόμενοι υγειονομικοί απορρίπτοντας τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και τη λογική των μειωμένων απαιτήσεων που καλλιεργεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *