Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ

Με την εγκληματική αδιαφορία του Υπουργείου Υγείας για στελέχωση του νοσοκομείου με διορισμό μόνιμου προσωπικού και την αναγκαιότητα να δοθούν καλοκαιρινές άδειες και χρωστούμενα ρεπό (στη νοσηλευτική υπηρεσία κυμαίνονται άνω των 18.000 ημερών), η διοίκηση του νοσοκομείου (προφανώς με τη σύμφωνη γνώμη της 7ης Υ.ΠΕ. και του Υπουργείου Υγείας) προχώρησε σε συγχωνεύσεις κλινικών για το καλοκαίρι αδιαφορώντας για την αύξηση της προσέλευσης ασθενών κατά 20% λόγω καλοκαιριού και τουρισμού. Δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις του προσωπικού με τέτοιες μεθόδους. Ήδη  συγχωνεύτηκε η ορθοπεδική κλινική με τη κλινική της σπονδυλικής στήλης - γνάθου, μειώθηκαν τα κρεβάτια της ΜΕΘ, μειώθηκαν τα χειρουργικά κρεβάτια, συγχωνεύθηκε η κλινική της γενικής χειρουργικής με την κλινική της χειρουργικής ογκολογίας καθώς και η ουρολογική με την αγγειοχειρουργική κλινική.
Η τακτική αυτή εδώ και χρόνια (και πριν την οικονομική κρίση και τα μνημόνια) επιχειρεί να πείσει τα λαϊκά στρωματά, τους ασθενείς ότι είναι ένα φυσιολογικό γεγονός τα νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις με λειτουργία ανάλογη της εποχής, ότι δεν μπορούν να συνυπάρχουν εργατικά δικαιώματα και ανάγκες των ασθενών, ότι οι  εργαζόμενοι είναι κόστος.
Κρύβουν ότι  η πολιτική τους οδήγησε τα νοσοκομεία και τους εργαζομένους σε αυτήν την κατάσταση, με την υποχρηματοδότηση, τη μείωση κρεβατιών στο νομό Ηρακλείου, το πάγωμα των προσλήψεων, ενώ υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι υγειονομικοί. Έτσι, οδηγούν τους χρήστες υγείας στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και καταργούν τη δημόσια δωρεάν Υγεία.
Είναι γνωστό ότι ήδη το προσωπικό έχει εξοντωθεί από τις συνθήκες εργασίας και σε αυτό το πρόβλημα δίνουν λύση με τη συγχώνευση των κλινικών. Λύση παροδική. Όσοι εργάζονται σε αυτές τις κλινικές αλλά και σε ολόκληρο το νοσοκομείο, εργάζονται με τις ίδιες συνθήκες έλλειψης προσωπικού,  εντατικοποίησης, παραβίασης των όποιων εργατικών δικαιωμάτων υπάρχουν.
Το Σωματείο Εργαζομένων του Πα.Γ.Ν.Η. καλεί τους ασθενείς να μην θεωρούν αυτά τα μέτρα φυσιολογικά. Να απαιτήσουν όχι μόνο την καλοκαιρινή περίοδο αλλά όλη τη χρονιά να υπάρχει προσωπικό και υποδομή που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Πόσο μάλλον όταν τέτοιες πρακτικές αποδεδειγμένα ανοίγουν την κερκόπορτα των συγχωνεύσεων.
Επίσης, το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μη νομιμοποιήσουν στη συνείδηση τους την κατάσταση αυτή. Γιατί τότε θα οδηγηθούμε σε μια μόνιμη κατάσταση όπου από τη μία τα κρεβάτια για την εξυπηρέτηση των ασθενών θα είναι λιγότερα, ενώ από την άλλη η δυνατότητα διαθεσιμότητας και κινητικότητας των εργαζομένων θα αυξηθεί αφού θα εμφανίζεται εικονικά πλεονάζον προσωπικό.
ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ! 
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ
Είναι ο δρόμος του ενωμένου αγώνα των υγειονομικών, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στον πραγματικό εχθρό: τα μονοπώλια και το κράτος τους και το κλείσιμο δημόσιων μονάδων Υγείας. Για να εξασφαλίσουμε την κάλυψη των λαϊκών αναγκών για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και το δικαίωμα όλων των εργαζομένων σε μόνιμη, σταθερή εργασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *