Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

Το υπουργείο Υγείας, με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα, δίνει τη δυνατότητα παράτασης της θητείας έως 30/9/17 μόνο όσων υπηρετούντων επικουρικών γιατρών η θητεία έληγε έως τις 30/9/16. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει απόλυση και ανεργία για ένα μεγάλο κομμάτι συναδέλφων. Για το ΠΑΓΝΗ οι απολύσεις είναι 7 και σε ειδικότητες όπως οδοντίατρος, καρδιολόγος, δερματολόγος, οφθαλμολόγος, πυρηνικής ιατρικής, παθολογοανατόμου, μαιευτήρας γυναικολόγος. Αυτή η εξέλιξη αφορά όλους τους συναδέλφους, όχι μόνο αυτούς που απολύονται τώρα, αλλά και όσους παρατάθηκε η σύμβαση τους και το σύνολο των υγειονομικών! Δεν πάει άλλο με το καθεστώς της εργασιακής ομηρίας!
Είναι γνωστό ότι οι επικουρικοί γιατροί αν και καλύπτουν βασικές ανάγκες του συστήματος υγείας αντιμετωπίζονται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις σαν φτηνό ευέλικτο επιστημονικό δυναμικό με μειωμένα δικαιώματα. Με το φόβο της απόλυσης, τους στερούν ακόμα και τη δυνατότητα να παίρνουν εκπαιδευτικές άδειες για να μπορούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις της επιστήμης τους με το "αστείο" επιχείρημα ότι καλύπτουν έκτακτες ανάγκες. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πιάνει το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία, που την αντιμετωπίζει σαν κόστος για το κράτος από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Γι' αυτό αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, για να μπαλώσει όπως κι όπως τα κενά, προσλαμβάνει επικουρικούς, με μπλοκάκι κ.λπ., γιατί πληρώνονται από τα έσοδα των νοσοκομείων και δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.
Είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ, την οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση, η κατάργηση της σταθερής και μόνιμης εργασίας. Το κριτήριο της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσουν τα δημόσια νοσοκομεία φθηνούς εργαζόμενους, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού προκειμένου να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα.
Ανάλογα λοιπόν με το κόστος και όχι με τις ανάγκες κρίνεται πόσοι γιατροί θα προσληφθούν, σε ποια νοσοκομεία και αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.
Στην ίδια λογική κινούνται και οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για 2.000 προσλήψεις γιατρών μέσα στο 2017, οι οποίες δεν καλύπτουν ούτε καν τα κενά που θα προκύψουν από τις συνταξιοδοτήσεις και τις απολύσεις των επικουρικών που θα λήξει η σύμβαση τους.
Η στάση της ηγεσίας του υπουργείου είναι υποκριτική. Εμπαίζει τους επικουρικούς γιατρούς λέγοντας ότι η μη ανανέωση των συμβάσεων δεν ισοδυναμεί με απόλυση!

Δεν θα ανεχτούμε την κοροϊδία! Θα αντισταθούμε στην πολιτική που σαρώνει τα δικαιώματά μας!

Είναι ψέμα ότι οι επικουρικοί των οποίων ανανεώθηκε η σύμβαση είναι ευνοημένοι και οι υπόλοιποι αδικημένοι. Και οι μεν και οι δε είναι όμηροι της εργασιακής ανασφάλειας, της δουλειάς με λιγότερα δικαιώματα, όπως και το μη ιατρικό επικουρικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στα συνεργεία. Μαζί πρέπει να μπουν στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Στον αγώνα αυτόν θέση έχουν όλοι οι υγειονομικοί μαζί με τα φτωχά λαϊκά στρώματα που βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα της έλλειψης προσωπικού και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία. Απαιτούμε:
• Να μην απολυθεί κανένας επικουρικός.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού.
• Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *