Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Συνάδελφοι/Συναδέλφισσες,
131 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886. Τότε, οι εργάτες του Σικάγο συγκρούστηκαν σφοδρά με την εργο­δοσία και το κράτος της, διεκδικώντας το 8ωρο. Σε μια εποχή που η δουλειά «μέτραγε» 12 και 16 ώρες το 24ωρο, οι εργάτες διεκδίκησαν μείωση του εργάσιμου χρόνου και αύξηση των απολαβών τους. «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο για μόρφωση, πολιτισμό, κοινωνική συμμετοχή» ήταν το σύνθημα του αγώνα τους. Τότε, τα αφεντικά και το πολιτικό τους προσωπικό βάφτισαν τους εργάτες «τρελούς» και αποκαλούσαν τον αγώνα τους «η τρέλα του 8ωρου». Γι αυτή την «τρέλα» οι εργάτες πάλεψαν σκληρά, έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους, γράφο­ντας με το αίμα τους μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία της ταξικής πάλης. Οι σκληροί ταξικοί αγώνες και οι θυσίες των εργατών συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια μέχρι να κατακτηθεί και να νομοθετηθεί το 8ωρο.
Σήμερα, 131 χρόνια μετά, με την επιστημονική και την τεχνολογική πρόοδο στην παραγωγή να έχουν δημιουργήσει τέτοιες δυνατότητες, όσο ποτέ άλλοτε, να ζει ο άν­θρωπος μια ευτυχισμένη ζωή, να ικανοποιούνται οι ανάγκες του, στη χώρα μας υπάρ­χουν πάνω από 1,5 εκ. άνεργοι, ενώ στην ΕΕ πάνω από 18 εκ. άνθρωποι που αναζη­τούν τροφή στα σκουπίδια!
Για τα κέρδη ξηλώνονται όλες οι κατακτήσεις στα εργατικά δικαιώματα και επανέρ­χεται η «βασιλεία» του νόμου της ζούγκλας στην εργασία! Παρουσιάζεται ως «σύγχρο­νο», ό,τι πιο παλιό και αντιδραστικό, όπως οι περισσότερες ώρες δουλειάς, οι χαμηλό­τερες αμοιβές, η στέρηση βασικών δικαιωμάτων σε υγεία και παιδεία. Τα στοιχεία  μιλούν μόνα τους. 62 άνθρωποι κατέχον το 62% του ΑΕΠ του πλανήτη.
Συνεχίζουμε τις αγωνιστικές παραδόσεις του κινήματός μας, βαδίζουμε τον ίδιο δρόμο που χαράχτηκε από το Σικάγο του 1886 ως τη Θεσσαλονίκη του 1936 και την Καισαριανή του 1944, μέχρι τις μέρες μας! Το δρόμο της πάλης και των κατακτήσεων από το 8ωρο και τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, την κοινωνική ασφάλιση, μέ­χρι την παιδεία, την υγεία, τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.
Το σωματείο εργαζομένων θέλοντας να ενεργοποιήσει όλους τους συναδέλφους και τη νέα γενιά (φοιτητές, ασκούμενοι, παιδιά συναδέλφων) διοργανώνει έκθεση ζωγραφικής, φωτογραφίας, ποίησης, χειροτεχνίας και άλλων μορφών πολιτιστικής παρέμβασης  με θέμα «Εργαζόμενοι όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς πολέμους εκμετάλλευση, προσφυγιά».
Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να φέρουν τις δημιουργίες τους στο γραφείο του σωματείου έως τις 25 Απριλίου για να προβληθούν στους χώρους του νοσοκομείου σε δημόσια εκδήλωση που θα διοργανώσει το σωματείο για την Πρωτομαγιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *