Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΕΦΑΝΙΟΓΡΑΦΙΑΣ Κ’ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΕΒΑΤΙΩΝ ΜΕΘ

Το σωματείο εργαζομένων διαχρονικά διεκδικεί την πλήρη δημόσια και δωρεάν 24ωρη ανάπτυξη του νοσοκομείου με κρατική χρηματοδότηση. Όσο κι αν η Διοίκηση του νοσοκομείου επιδιώκει να  παρουσιάσει  αναβαθμισμένη τη λειτουργία του νοσοκομείου με  διάφορες αποφάσεις, η απόφαση για λειτουργία ημερήσιου τμήματος Στεφανιογραφιών και για ανάπτυξη κρεβατιών ΜΕΘ, με πρόσληψη 20 συμβασιούχων -σε ένα νοσοκομείο με 645 κενές θέσεις (μεταξύ των οποίων 400 κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία)- αποτελεί εμπαιγμό. Ο ισχυρισμός ότι η πρόσληψη των συμβασιούχων θα ανακουφίσει τους εργαζόμενους που κάνουν διπλοβάρδιες και υπερωρίες, ενώ τους χρωστούν δεκάδες ρεπό και άδειες, είναι κοροϊδία. Επί της ουσίας έρχεται να καλύψει υπαρκτές ανάγκες ασθενών και εργαζομένων, όχι από την πρόσληψη και πληρωμή του προσωπικού από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου. Στόχος είναι ο εγκλωβισμός και η παραπλάνηση των ασθενών, καλλιεργώντας τους ψεύτικες προσδοκίες αναμονής «για τα καλύτερα που έρχονται», αλλά και η μετατροπή του νοσοκομείου σε επιχείρηση.

Η πραγματικότητα είναι ότι υποστελεχωμένα τμήματα του νοσοκομείου λειτουργούν κάτω από το όριο ασφαλείας. Τα προγράμματα των εργαζομένων στη νοσηλευτική υπηρεσία δεν βγαίνουν, δεν τηρείται η ημερήσια ανάπαυση μεταξύ των βαρδιών, νοσηλευτές μετακινούνται από Τμήμα σε Τμήμα για να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ υπάρχουν 9 νοσηλευτές που εργάζονται με μπλοκάκι. Μάλιστα πρόσφατα  παραιτήθηκε έγκυος νοσηλεύτρια στον 6ο μήνα, γιατί δεν δικαιούνταν άδεια κύησης. Ελλείψεις υπάρχουν και σε γραμματείς, καθαρίστριες κ.ά. Υπάρχουν τμήματα χωρίς γραμματείες (καλύπτονται από εθελοντές ή από εργαζομένους που πληρώνονται από τον ΕΛΚΕ), ενώ μία καθαρίστρια μπορεί να έχει στην ευθύνη της ολόκληρο κτήριο.

Σχεδόν σε όλα τα τμήματα οι γιατροί υπερβαίνουν το πλαφόν των εφημεριών κάθε μήνα. Κλινικές, όπως η Ψυχιατρική και η Παθολογική, συχνά γεμίζουν ράντζα μετά τις γενικές εφημερίες. Στην  Παιδοχειρουργική κλινική έχουν μείνει 3 ειδικευμένοι γιατροί, με αποτέλεσμα -σε μέρες μη γενικής εφημερίας- να καλύπτει ο εφημερεύων γενικός χειρουργός. Στη λίστα χειρουργείου υπάρχουν 3.500 ασθενείς που αναμένουν να χειρουργηθούν.

Κάθε φορά τίθεται από πλευράς διοίκησης το ζήτημα «τι μπορεί να κοπεί, για να λειτουργήσει κάτι άλλο;». Ήδη το νοσοκομείο έχει 500 συμβασιούχους, που πληρώνονται από τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς. Mόνο το 2018 πλήρωσαν οι κρητικοί στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία 1.680.000€. Εξάλλου ο θεσμός του επικουρικού-συμβασιούχου -με μειωμένα δικαιώματα και με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης- χρησιμοποιείται για να καλύψει προσωρινά μόνιμες ανάγκες και ΟΧΙ για να καλύψει αναρρωτικές και άδειες κυήσεως όπως αναφέρει συχνά η διοίκηση. Μ’ αυτό το θεσμό αντικαθιστούν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, μεταφέροντας την ευθύνη του κράτους να χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία στις πλάτες των λαού μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία και τις άμεσες πληρωμές των ασθενών.  Άλλωστε το ΔΝΤ, σε έκθεση του, αναφέρει ότι πρέπει να αυξηθούν στο 30% οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στο δημόσιο. Έτσι ο λαός πληρώνει, εκτός των άλλων, και τη μισθοδοσία των συμβασιούχων υγειονομικών, ενώ -όταν χρειαστεί γιατρό- δεν βρίσκει!

Αλλά και η περίφημη προκήρυξη μόνιμων θέσεων πρόκειται να πετάξει έξω δεκάδες επικουρικούς συναδέλφους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ολόκληρο το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Στο ΠΑΓΝΗ ήρθαν 2 μόνιμοι νοσηλευτές από παλιές προκηρύξεις, ενώ και η προκήρυξη 2Κ/2019 των 1.116 θέσεων αφορά στην αντικατάσταση ισάριθμων επικουρικών συναδέλφων, που η σύμβασή τους λήγει τον Μάιο (δηλ. δεν προσθέτει ούτε έναν, ενώ είναι σαφές ότι μεγάλο ποσοστό από τους υπηρετούντες επικουρικούς θα απολυθεί). Ακόμη κι αν από το 2019 υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για «1 πρόσληψη για κάθε 1 αποχώρηση», αυτό πρακτικά σημαίνει διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης με τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και τη συνέχιση των συγχωνεύσεων κλινικών και τμημάτων.

Την ώρα που τα νοσοκομεία στενάζουν από την υποστελέχωση, ενώ η κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία μειώθηκε την περίοδο 2015-2018 κατά 860 εκατ. ευρώ και στον ΕΟΠΠΥ κατά 414 εκατ., ενώ οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας έχουν φτάσει στο 40% σε σχέση με τις δημόσιες, ενώ αυξάνεται το κόστος των φαρμάκων, η «προοδευτική» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε πρόσφατα νόμο που χαρίζει 20 εκατ. ευρώ στους φαρμακοβιομήχανους. Αποδεικνύεται ότι και αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει την αντιλαϊκή πολιτική από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενες και η μόνη προσήλωσή της είναι πώς θα λειτουργούν τα νοσοκομεία ως αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες.

Πάγια αιτήματα του υγειονομικού κινήματος είναι:
• ο εκσυγχρονισμός του Νοσοκομείου με νέα νοσηλευτικά τμήματα και ειδικότητες, η στελέχωση ΜΕ ΕΠΑΡΚΕΣ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ όλων των κατηγοριών, ώστε να τεθεί το Νοσοκομείο σε τροχιά πραγματικής ανάπτυξης,
ένταξη όσων τμημάτων έχουν δημιουργηθεί στο νέο οργανισμό του νοσοκομείου. Επανασύσταση όλων των καταργημένων θέσεων και κρεβατιών που έγινε το 2012
• λειτουργία του ημερήσιου τμήματος καρδιοπαθών με 2 βάρδιες και προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωσή του.

Καλούμε τους συναδέλφους υγειονομικούς να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων τις κάλπικες ελπίδες που καλλιεργεί η κυβέρνηση με τους μηχανισμούς της και τα προεκλογικά της πυροτεχνήματα.

Μόνος δρόμος παραμένει, όσο και αν φαντάζει δύσκολος, ο συλλογικός οργανωμένος αγώνας μέσα από το σωματείο που έχει στην προμετωπίδα του το σύνθημα «πρώτα οι ανάγκες του λαού».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *