Κύρια Διοικήτρια,
Με αφορμή τα νέα σας καθήκοντα στην υγειονομική μας περιφέρεια, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι του ΠαΓΝΗ.
Τα προβλήματα είναι μεγάλα και διαχρονικά. Στο ΠαΓΝΗ για το 2018 εξετάσθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία 132.915 ασθενείς, νοσηλεύθηκαν 83.561 και έγιναν 8.209 επεμβάσεις. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με αυξανόμενη εντατικοποίηση, απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, σε υποστελεχωμένα τμήματα του νοσοκομείου, την ίδια ώρα που υπάρχουν χιλιάδες υγειονομικοί άνεργοι. Πρακτικά το νοσοκομείο – λόγω της απουσίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – λειτουργεί ως ένα τεράστιο κέντρο υγείας (με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εισαγωγών και προσερχόμενων στα εξωτερικά ιατρεία) χάνοντας έτσι τις δυνατότητες που έχει να λειτουργήσει ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο.
Όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις έγινε συστηματική προσπάθεια να κουκουλωθούν τα προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου, να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματική δράση και λειτουργία του, αξιοποιώντας όλη την αντεργατική νομοθεσία, εργαζόμενους με συμβάσεις (μπλοκάκια, ΕΛΚΕ, επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ), με μαθητεία, με ιδιωτικά συνεργεία, με ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα και τη σίτιση.
Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, δεν έχουν ενισχυθεί τα τμήματα με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Οι προκηρύξεις για μόνιμες προσλήψεις συνολικά στις δημόσιες μονάδες Υγείας δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις. Οι «προσλήψεις κατά απόλυτη προτεραιότητα», που ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σημαίνει ότι κριτήριο και όριο θα είναι η κάλυψη μόνο ακραίων περιπτώσεων και μάλιστα όχι με μόνιμο προσωπικό, αλλά με ελαστικές σχέσεις εργασίας με ημερομηνία λήξης σε 2-3 χρόνια.
Η έλλειψη προσωπικού, η εντατικοποίηση και η υποχρηματοδότηση έχουν χτυπήσει κόκκινο. Οι κενές οργανικές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία ξεπερνούν τις 30.000 (20.000 μόνιμοι νοσηλευτές και 7.000 μόνιμοι γιατροί) ακόμη και με τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα που απέχουν έτη φωτός από τις σύγχρονες ανάγκες.
Η είσοδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και οι συμπράξεις με τους επιχειρηματίες θα βαθύνει την επιχειρηματική δράση των δημόσιων δομών υγείας, που σημαίνει βαθύτερη διαφοροποίηση μεταξύ νοσοκομείων ακόμα και τμημάτων.
Παράλληλα πρέπει να τονίσουμε ότι:
o Η ετήσια επιχορήγηση του ΠαΓΝΗ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του ανέρχεται για το 2019 στο ποσό των 28.400.000 €, ενώ έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 11.830.000 €. Στο νέο προϋπολογισμό αποτυπώνεται η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, όπου προβλέπεται αύξηση των ιδίων εσόδων (πώληση υπηρεσιών υγείας) κατά 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια για τις αυξημένες ανάγκες μισθοδοσίας των ολοένα και περισσότερων εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Σημειώνεται ότι το κράτος δεν έχει δώσει τίποτα για την περίθαλψη των ανασφάλιστων.
o Στο ΠαΓΝΗ τα οργανικά κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία είναι 400, στη διοικητική 140, στην τεχνική 40 και στην ιατρική 70, ενώ παράλληλα 100 συνάδελφοι λείπουν με μετατάξεις ή σε χρόνιες άδειες. Συνολικά υπηρετούν 1.370 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων σε 2.160 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις. Ο οργανισμός του 2012 είναι ξεπερασμένος πλέον. Έχουν δημιουργηθεί νέα τμήματα χωρίς αντίστοιχη στελέχωση. Από το 2010 έχουν αποχωρήσει (για συνταξιοδότηση, κ.α) 400 άτομα χωρίς να έχουν αναπληρωθεί.
o Η στελέχωση των τμημάτων είναι κάτω από το όριο ασφάλειας με εργαζόμενους να μετακινούνται καθημερινά από κλινική σε κλινική και από μονάδα υγείας σε μονάδα υγείας, για να καλυφθούν πρόχειρα οι ανάγκες λειτουργίας.
o Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στην ιατρική υπηρεσία, με αποτέλεσμα γιατροί να αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται και να παραβιάζεται συστηματικά η υποχρεωτική χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία, με συνέπεια τη δική τους συνεχιζόμενη καταπόνηση και επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στους ασθενείς.
o Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 450 περίπου εργαζόμενοι στο νοσοκομείο μας με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Παιδοψυχιατρική κλινική στήθηκε και συνεχίζει να λειτουργεί με 50 % των εργαζομένων της να είναι συμβασιούχοι. Ετοιμάζονται να δουν τη πόρτα της απόλυσης με τη λήξη της σύμβασής τους μέχρι το τέλος του έτους 210 εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας και της σίτισης, 7 επικουρικοί γιατροί, 12 τουλάχιστον επικουρικοί διοικητικοί υπάλληλοι και 1 τεχνολόγος ακτινολόγος (με την ανάρτηση των επιτυχόντων της 2Κ), ενώ 65 εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ απολύονται μέχρι το Φλεβάρη του 2020.
o Καταπατούνται εργασιακά δικαιώματα στο όνομα του ρεαλισμού και του εφικτού, όπως το 8ωρο, το 5μερο (δουλεύοντας 16 έως και 24 ώρες σερί, 6 μέρες την εβδομάδα) κλπ. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, μετά το πέρασμα στον κρατικό εργολάβο, συνεχίζουν να βρίσκονται σε ομηρία, να υπογράφουν απαράδεκτες συμβάσεις, να μην έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να εκτελούν καθήκοντα 2 ειδικοτήτων ταυτόχρονα στην βάρδια (βοηθού θαλάμου και καθαριότητας). Χρωστούνται 20.000 μέρες σε άδειες και ρεπό. Μονογονεϊκές οικογένειες ή εργαζόμενοι με σοβαρά προβλήματα υγείας υποχρεώνονται να εργάζονται σε κυκλικό ωράριο λόγω της υποστελέχωσης.
o Προχωράει περαιτέρω η ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου μέσω των απογευματινών ιατρείων, όπου δουλεύουν 600 εργαζόμενοι, αποδεικνύοντας την ανεπαρκή πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου. Από την επιχειρηματική δράση του πληρώνονται βάρδιες νοσηλευτών και επικουρικό προσωπικό, απαλλάσσοντας το κράτος από την ευθύνη και μεταφέροντας την στους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βάρδιες στις κλινικές βγαίνουν κατά προτεραιότητα με βάση τις επιλογές όσων καλύπτουν τα κενά μέσω της ολοήμερης λειτουργίας (ΕΛΛΑΠΙ).
o Λειτουργούν 13 κρεβάτια ΜΕΘ με επαρκή στελέχωση για 12, ενώ θα μπορούσαν να λειτουργούνε όλα (15) με το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ΜΑΦ. Διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινά κρεβάτια.
o Η αναμονή των ασθενών συνεχίζει και είναι μεγάλη, πράγμα που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο διαχειριστικό. Ενδεικτικά η λίστα για χειρουργείο ξεπερνά τα 3.500 άτομα και οι αναμονές για ραντεβού σε ορισμένα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία ξεπερνούν τους 6 μήνες.
o Ένα νοσοκομείο που με τόσες ελλείψεις εξυπηρέτησε πέρυσι 124.000 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, 93.000 στα ΤΕΠ και είχε 80.000 εισαγωγές το χρόνο, προσπαθεί να τα καταφέρνει χάρη στο φιλότιμο και την προσφορά των εργαζόμενων του.
o Στη διοικητική υπηρεσία υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε γραμματείς. Ενδεικτικά, εθελοντές παρέχουν γραμματειακή υποστήριξη σε κάποια τμήματα (Ψυχιατρική) 2 φορές την εβδομάδα, ενώ υπάρχουν γραμματείς σε κλινικές (Καρδιολογική, ΠΟΓΚ) που εδώ και 20 χρόνια πληρώνονται από ιδιωτικές εταιρίες ή τον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης.
o Δεν υπάρχουν φυσικοθεραπευτές για να καλυφθούν οι ανάγκες στην απογευματινή βάρδια.
o Το αρχείο ασθενών αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει τις ανάγκες λόγω εξαιρετικού φόρτου εργασίας (500.000 φάκελοι είναι στην ευθύνη 2 εργαζομένων αφού δεν υπάρχει ψηφιοποιημένο αρχείο).
o Οι επισκέπτες υγείας είναι απαράδεκτο να εκτελούν αλλότρια καθήκοντα (γραφείο προστασίας του πολίτη).
o Οι συνθήκες εργασίας στο χώρο των πλυντηρίων είναι απαράδεκτες ιδιαίτερα το καλοκαίρι (υπήρξε λιποθυμικό επεισόδιο λόγω θερμοπληξίας). Λόγω παλαιότητας υπάρχουν συχνές βλάβες, που, χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων, ακόμα συντηρούνται.
o Δεν υπάρχει γιατρός εργασίας.
o Υπάρχουν ορισμένα κοινά τακτικών ιατρείων με τα ΤΕΠ (ΩΡΛ, ΠΟΓΚ) λόγω έλλειψης προσωπικού.
o Υπάρχει κλινική που οι εργαζόμενοι είναι εταιριών (Ρευματολογική).
o Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι απαραίτητες ενέργειες για την υποδοχή του νέου μηχανήματος ΡΕΤ με την παράλληλη πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.
o Υπάρχει μόνο μια παθολογική κλινική με συνέπεια τις περισσότερες μέρες του χρόνου να έχει ράντζα.
o Συνεχίζεται το απαράδεκτο νομικό καθεστώς, δημόσιο ίδρυμα να πληρώνει σε άλλο δημόσιο ίδρυμα χρήματα (πχ 1% στην ΥΠΕ, 40% των ασφαλιστικών εσόδων υπέρ ΜΕΘ –ΜΕΝΝ, 10% υπέρ ΕΛΚΕ).
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
─ Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άμεσο ξεπάγωμα των μετατάξεων όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.
─ Να σταματήσει η εντατικοποίηση, η εξουθένωση και η παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων. Χορήγηση δύο (2) ρεπό την εβδομάδα. 1 νυχτερινό την εβδομάδα.
─ Κατάργηση κάθε οικονομικής συμμετοχής στις δομές δημόσιας Υγείας, ολοήμερη δωρεάν λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου με αξιοπρεπή και άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών.
─ Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Αποκλειστικά πλήρη δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.
─ Νέος οργανισμός που να αποκαθιστά τη δημόσια λειτουργία και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες για Υγεία του λαού.
─ Επέκταση της ειδικής άδειας σε τμήματα και ειδικότητες που εργάζονται σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες.
─ Να σταματήσουν οι εργαζόμενοι να εκτελούν εργασίες συναφών ειδικοτήτων (βοηθοί θαλάμου, καθαρίστριες κ.α.)
─ Πλήρης ανάπτυξη της Καρδιοχειρουργικής και άμεσο άνοιγμα Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
─ Να υπάρξει δεύτερη βάρδια στο τμήμα ΑΚΘ και σε όλα τα επεμβατικά απογευματινά εργαστήρια.
─ Άμεσα μέτρα παρέμβασης τόσο στους χώρους όσο και σε τεχνικές προδιαγραφές στη Ψυχιατρική κλινική.
─ Άμεσα να λειτουργήσει και δεύτερη παθολογική κλινική.
─ Παιδοψυχιατρική κλινική, ξενώνας, παιδικός σταθμός και όσα τμήματα έχουν αναπτυχθεί να ενταχθούν στον οργανισμό του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό.
─ Να μην δοθούν νοσοκομειακά κρεβάτια σε ασφαλιστικές εταιρίες.
─ Καμία απόλυση εργαζομένου με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
─ Ένταξη της κεντρικής μονάδας διάλυσης στον οργανισμό του νοσοκομείου σαν τμήμα του φαρμακείου και στελέχωσή του με το αντίστοιχο προσωπικό.
─ Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Μονιμοποίηση των επικουρικών εργαζόμενων και όσων εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
─ Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
─ Ασφαλής κυκλοφοριακή σύνδεση. Δωρεάν παρκινγκ για όλους. Άμεση αποκατάσταση των χώρων στάθμευσης, ιδιαιτέρα έξω από την ψυχιατρική κλινική. Απελευθέρωση του χώρου παρκινγκ που καταλαμβάνει το ΕΚΑΒ. Μέτρα καταπολέμησης της μικροεγκληματικότητας.
Για τους ασθενείς απαιτούμε:
- Να καταργηθούν οι πληρωμές για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις. Να εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση των δομών της δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας. Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών στα απογευματινά ιατρεία.
- Να διαγραφούν τα χρέη των ασθενών στα νοσοκομεία και να μην αποσταλούν στις εφορίες.
Με αφορμή τα νέα σας καθήκοντα στην υγειονομική μας περιφέρεια, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι του ΠαΓΝΗ.
Τα προβλήματα είναι μεγάλα και διαχρονικά. Στο ΠαΓΝΗ για το 2018 εξετάσθηκαν στα εξωτερικά ιατρεία 132.915 ασθενείς, νοσηλεύθηκαν 83.561 και έγιναν 8.209 επεμβάσεις. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με αυξανόμενη εντατικοποίηση, απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, σε υποστελεχωμένα τμήματα του νοσοκομείου, την ίδια ώρα που υπάρχουν χιλιάδες υγειονομικοί άνεργοι. Πρακτικά το νοσοκομείο – λόγω της απουσίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας – λειτουργεί ως ένα τεράστιο κέντρο υγείας (με συνεχώς αυξανόμενο αριθμό εισαγωγών και προσερχόμενων στα εξωτερικά ιατρεία) χάνοντας έτσι τις δυνατότητες που έχει να λειτουργήσει ως τριτοβάθμιο νοσοκομείο.
Όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις έγινε συστηματική προσπάθεια να κουκουλωθούν τα προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου, να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματική δράση και λειτουργία του, αξιοποιώντας όλη την αντεργατική νομοθεσία, εργαζόμενους με συμβάσεις (μπλοκάκια, ΕΛΚΕ, επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ), με μαθητεία, με ιδιωτικά συνεργεία, με ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα και τη σίτιση.
Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, δεν έχουν ενισχυθεί τα τμήματα με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Οι προκηρύξεις για μόνιμες προσλήψεις συνολικά στις δημόσιες μονάδες Υγείας δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις. Οι «προσλήψεις κατά απόλυτη προτεραιότητα», που ανέφερε ο υπουργός Υγείας, σημαίνει ότι κριτήριο και όριο θα είναι η κάλυψη μόνο ακραίων περιπτώσεων και μάλιστα όχι με μόνιμο προσωπικό, αλλά με ελαστικές σχέσεις εργασίας με ημερομηνία λήξης σε 2-3 χρόνια.
Η έλλειψη προσωπικού, η εντατικοποίηση και η υποχρηματοδότηση έχουν χτυπήσει κόκκινο. Οι κενές οργανικές θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία ξεπερνούν τις 30.000 (20.000 μόνιμοι νοσηλευτές και 7.000 μόνιμοι γιατροί) ακόμη και με τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα που απέχουν έτη φωτός από τις σύγχρονες ανάγκες.
Η είσοδος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και οι συμπράξεις με τους επιχειρηματίες θα βαθύνει την επιχειρηματική δράση των δημόσιων δομών υγείας, που σημαίνει βαθύτερη διαφοροποίηση μεταξύ νοσοκομείων ακόμα και τμημάτων.
Παράλληλα πρέπει να τονίσουμε ότι:
o Η ετήσια επιχορήγηση του ΠαΓΝΗ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών του ανέρχεται για το 2019 στο ποσό των 28.400.000 €, ενώ έχουν δοθεί μέχρι σήμερα 11.830.000 €. Στο νέο προϋπολογισμό αποτυπώνεται η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, όπου προβλέπεται αύξηση των ιδίων εσόδων (πώληση υπηρεσιών υγείας) κατά 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια για τις αυξημένες ανάγκες μισθοδοσίας των ολοένα και περισσότερων εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Σημειώνεται ότι το κράτος δεν έχει δώσει τίποτα για την περίθαλψη των ανασφάλιστων.
o Στο ΠαΓΝΗ τα οργανικά κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία είναι 400, στη διοικητική 140, στην τεχνική 40 και στην ιατρική 70, ενώ παράλληλα 100 συνάδελφοι λείπουν με μετατάξεις ή σε χρόνιες άδειες. Συνολικά υπηρετούν 1.370 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων σε 2.160 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις. Ο οργανισμός του 2012 είναι ξεπερασμένος πλέον. Έχουν δημιουργηθεί νέα τμήματα χωρίς αντίστοιχη στελέχωση. Από το 2010 έχουν αποχωρήσει (για συνταξιοδότηση, κ.α) 400 άτομα χωρίς να έχουν αναπληρωθεί.
o Η στελέχωση των τμημάτων είναι κάτω από το όριο ασφάλειας με εργαζόμενους να μετακινούνται καθημερινά από κλινική σε κλινική και από μονάδα υγείας σε μονάδα υγείας, για να καλυφθούν πρόχειρα οι ανάγκες λειτουργίας.
o Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις στην ιατρική υπηρεσία, με αποτέλεσμα γιατροί να αναγκάζονται να πραγματοποιούν περισσότερες εφημερίες από όσες προβλέπονται και να παραβιάζεται συστηματικά η υποχρεωτική χορήγηση ρεπό μετά από εφημερία, με συνέπεια τη δική τους συνεχιζόμενη καταπόνηση και επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στους ασθενείς.
o Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 450 περίπου εργαζόμενοι στο νοσοκομείο μας με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Παιδοψυχιατρική κλινική στήθηκε και συνεχίζει να λειτουργεί με 50 % των εργαζομένων της να είναι συμβασιούχοι. Ετοιμάζονται να δουν τη πόρτα της απόλυσης με τη λήξη της σύμβασής τους μέχρι το τέλος του έτους 210 εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας και της σίτισης, 7 επικουρικοί γιατροί, 12 τουλάχιστον επικουρικοί διοικητικοί υπάλληλοι και 1 τεχνολόγος ακτινολόγος (με την ανάρτηση των επιτυχόντων της 2Κ), ενώ 65 εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ απολύονται μέχρι το Φλεβάρη του 2020.
o Καταπατούνται εργασιακά δικαιώματα στο όνομα του ρεαλισμού και του εφικτού, όπως το 8ωρο, το 5μερο (δουλεύοντας 16 έως και 24 ώρες σερί, 6 μέρες την εβδομάδα) κλπ. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, μετά το πέρασμα στον κρατικό εργολάβο, συνεχίζουν να βρίσκονται σε ομηρία, να υπογράφουν απαράδεκτες συμβάσεις, να μην έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να εκτελούν καθήκοντα 2 ειδικοτήτων ταυτόχρονα στην βάρδια (βοηθού θαλάμου και καθαριότητας). Χρωστούνται 20.000 μέρες σε άδειες και ρεπό. Μονογονεϊκές οικογένειες ή εργαζόμενοι με σοβαρά προβλήματα υγείας υποχρεώνονται να εργάζονται σε κυκλικό ωράριο λόγω της υποστελέχωσης.
o Προχωράει περαιτέρω η ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου μέσω των απογευματινών ιατρείων, όπου δουλεύουν 600 εργαζόμενοι, αποδεικνύοντας την ανεπαρκή πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου. Από την επιχειρηματική δράση του πληρώνονται βάρδιες νοσηλευτών και επικουρικό προσωπικό, απαλλάσσοντας το κράτος από την ευθύνη και μεταφέροντας την στους πολίτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βάρδιες στις κλινικές βγαίνουν κατά προτεραιότητα με βάση τις επιλογές όσων καλύπτουν τα κενά μέσω της ολοήμερης λειτουργίας (ΕΛΛΑΠΙ).
o Λειτουργούν 13 κρεβάτια ΜΕΘ με επαρκή στελέχωση για 12, ενώ θα μπορούσαν να λειτουργούνε όλα (15) με το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ΜΑΦ. Διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινά κρεβάτια.
o Η αναμονή των ασθενών συνεχίζει και είναι μεγάλη, πράγμα που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο διαχειριστικό. Ενδεικτικά η λίστα για χειρουργείο ξεπερνά τα 3.500 άτομα και οι αναμονές για ραντεβού σε ορισμένα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία ξεπερνούν τους 6 μήνες.
o Ένα νοσοκομείο που με τόσες ελλείψεις εξυπηρέτησε πέρυσι 124.000 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, 93.000 στα ΤΕΠ και είχε 80.000 εισαγωγές το χρόνο, προσπαθεί να τα καταφέρνει χάρη στο φιλότιμο και την προσφορά των εργαζόμενων του.
o Στη διοικητική υπηρεσία υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε γραμματείς. Ενδεικτικά, εθελοντές παρέχουν γραμματειακή υποστήριξη σε κάποια τμήματα (Ψυχιατρική) 2 φορές την εβδομάδα, ενώ υπάρχουν γραμματείς σε κλινικές (Καρδιολογική, ΠΟΓΚ) που εδώ και 20 χρόνια πληρώνονται από ιδιωτικές εταιρίες ή τον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης.
o Δεν υπάρχουν φυσικοθεραπευτές για να καλυφθούν οι ανάγκες στην απογευματινή βάρδια.
o Το αρχείο ασθενών αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει τις ανάγκες λόγω εξαιρετικού φόρτου εργασίας (500.000 φάκελοι είναι στην ευθύνη 2 εργαζομένων αφού δεν υπάρχει ψηφιοποιημένο αρχείο).
o Οι επισκέπτες υγείας είναι απαράδεκτο να εκτελούν αλλότρια καθήκοντα (γραφείο προστασίας του πολίτη).
o Οι συνθήκες εργασίας στο χώρο των πλυντηρίων είναι απαράδεκτες ιδιαίτερα το καλοκαίρι (υπήρξε λιποθυμικό επεισόδιο λόγω θερμοπληξίας). Λόγω παλαιότητας υπάρχουν συχνές βλάβες, που, χάρη στο φιλότιμο των εργαζομένων, ακόμα συντηρούνται.
o Δεν υπάρχει γιατρός εργασίας.
o Υπάρχουν ορισμένα κοινά τακτικών ιατρείων με τα ΤΕΠ (ΩΡΛ, ΠΟΓΚ) λόγω έλλειψης προσωπικού.
o Υπάρχει κλινική που οι εργαζόμενοι είναι εταιριών (Ρευματολογική).
o Δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι απαραίτητες ενέργειες για την υποδοχή του νέου μηχανήματος ΡΕΤ με την παράλληλη πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.
o Υπάρχει μόνο μια παθολογική κλινική με συνέπεια τις περισσότερες μέρες του χρόνου να έχει ράντζα.
o Συνεχίζεται το απαράδεκτο νομικό καθεστώς, δημόσιο ίδρυμα να πληρώνει σε άλλο δημόσιο ίδρυμα χρήματα (πχ 1% στην ΥΠΕ, 40% των ασφαλιστικών εσόδων υπέρ ΜΕΘ –ΜΕΝΝ, 10% υπέρ ΕΛΚΕ).
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
─ Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Άμεσο ξεπάγωμα των μετατάξεων όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.
─ Να σταματήσει η εντατικοποίηση, η εξουθένωση και η παραβίαση εργατικών δικαιωμάτων. Χορήγηση δύο (2) ρεπό την εβδομάδα. 1 νυχτερινό την εβδομάδα.
─ Κατάργηση κάθε οικονομικής συμμετοχής στις δομές δημόσιας Υγείας, ολοήμερη δωρεάν λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου με αξιοπρεπή και άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών.
─ Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Αποκλειστικά πλήρη δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.
─ Νέος οργανισμός που να αποκαθιστά τη δημόσια λειτουργία και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες για Υγεία του λαού.
─ Επέκταση της ειδικής άδειας σε τμήματα και ειδικότητες που εργάζονται σε ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες.
─ Να σταματήσουν οι εργαζόμενοι να εκτελούν εργασίες συναφών ειδικοτήτων (βοηθοί θαλάμου, καθαρίστριες κ.α.)
─ Πλήρης ανάπτυξη της Καρδιοχειρουργικής και άμεσο άνοιγμα Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
─ Να υπάρξει δεύτερη βάρδια στο τμήμα ΑΚΘ και σε όλα τα επεμβατικά απογευματινά εργαστήρια.
─ Άμεσα μέτρα παρέμβασης τόσο στους χώρους όσο και σε τεχνικές προδιαγραφές στη Ψυχιατρική κλινική.
─ Άμεσα να λειτουργήσει και δεύτερη παθολογική κλινική.
─ Παιδοψυχιατρική κλινική, ξενώνας, παιδικός σταθμός και όσα τμήματα έχουν αναπτυχθεί να ενταχθούν στον οργανισμό του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό.
─ Να μην δοθούν νοσοκομειακά κρεβάτια σε ασφαλιστικές εταιρίες.
─ Καμία απόλυση εργαζομένου με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
─ Ένταξη της κεντρικής μονάδας διάλυσης στον οργανισμό του νοσοκομείου σαν τμήμα του φαρμακείου και στελέχωσή του με το αντίστοιχο προσωπικό.
─ Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους. Μονιμοποίηση των επικουρικών εργαζόμενων και όσων εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
─ Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
─ Ασφαλής κυκλοφοριακή σύνδεση. Δωρεάν παρκινγκ για όλους. Άμεση αποκατάσταση των χώρων στάθμευσης, ιδιαιτέρα έξω από την ψυχιατρική κλινική. Απελευθέρωση του χώρου παρκινγκ που καταλαμβάνει το ΕΚΑΒ. Μέτρα καταπολέμησης της μικροεγκληματικότητας.
Για τους ασθενείς απαιτούμε:
- Να καταργηθούν οι πληρωμές για φάρμακα, θεραπείες, εξετάσεις. Να εξασφαλιστεί η επαρκής χρηματοδότηση των δομών της δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας. Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών στα απογευματινά ιατρεία.
- Να διαγραφούν τα χρέη των ασθενών στα νοσοκομεία και να μην αποσταλούν στις εφορίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου