Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018-2019

Συνάδελφοι/σσες,

Περάσαμε μια ακόμη δύσκολη διετία με πολλά σοβαρά προβλήματα στον τομέα της υγείας και όχι μόνο. Προσπαθώντας να ανταποκριθούμε στην εμπιστοσύνη που μας δείξατε, επιλέγοντας μας ως εκπροσώπους τους στη διοίκηση του σωματείου, αγωνιστήκαμε για τη υπεράσπιση των συμφερόντων μας και τη βελτίωση των συνθηκών δουλειάς των υγειονομικών αλλά και για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.

Διανύοντας μια περίοδο μετά από παρατεταμένη οικονομική κρίση και ενώ διαφαίνονται κάποια σημάδια αναιμικής ανάκαμψης της οικονομίας, η κοινωνία συνεχίζει να εξαθλιώνεται και η επίθεση κατά των εργαζομένων δεν έχει τέλος, εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης υπήρξε ορυμαγδός μέτρων ενάντια στο εισόδημά μας με μείωση μισθών και συντάξεων, αύξηση φορολογίας, χαράτσια, ενώ είδαμε τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα να καταπατώνται, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνονται, τα ωράρια εργασίας να παρατείνονται, την εργασία μας να εντατικοποιείται, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις να αποτελούν τη «λύση του προβλήματος».

Στο διάστημα που πέρασε τα προβλήματα στο χώρο της υγείας οξύνθηκαν τόσο πολύ που πραγματικά έφεραν σε απόγνωση την πλειοψηφία των ασθενών και των υγειονομικών.

Παρέμειναν κλειστές όλες οι δομές υγείας που χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αφού έκλεισαν νοσοκομεία (συνολικά οκτώ σε όλη την Ελλάδα) εκ των οποίων δεν άνοιξε κανένα. Επιπλέον έχουν καταργηθεί οργανικές θέσεις και κλίνες από το 2012 και παραμένουν κλειστά αρκετά κρεβάτια ΜΕΘ.

Οι κενές οργανικές μόνιμες θέσεις στις δημόσιες δομές υγείας της χώρας ξεπερνούν τις 30.000 (στο ΠαΓΝΗ τις 600) με βάση τους πετσοκομμένους οργανισμούς του 2012, ενώ βάσει αναγκών τα κενά είναι πολύ περισσότερα. Την τελευταία 4ετία το προσωπικό μειώθηκε σημαντικά, αφού οι αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις-απολύσεις συμβασιούχων) ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις.

Η πλειοψηφία των νέων προσλήψεων αφορά εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικό προσωπικό, ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου με το νοσοκομείο, με μπλοκάκι, ΟΑΕΔ, από σχολές μαθητείας ΟΑΕΔ), ακόμη και εργαζόμενους που προσφέρουν εθελοντική απλήρωτη δουλειά με το πρόσχημα της πρακτικής άσκησης. Εργαζόμενους που προσλαμβάνονται ως έκτακτο προσωπικό με μειωμένα δικαιώματα, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες. Τους τελευταίους μήνες μετράμε δεκάδες απολύσεις συμβασιούχων, οι οποίες προκαλούν μεγάλα προβλήματα δυσλειτουργίας στα ήδη υποστελεχωμένα τμήματα των νοσοκομείων.

Λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό, έχει αυξηθεί η εντατικοποίηση της εργασίας, με εξοντωτικά ωράρια, χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό, ταυτόχρονη κάλυψη πολλαπλών πόστων κοκ. Η εξουθένωση του προσωπικού επιβαρύνει την υγεία του, με αποτέλεσμα την υπερκόπωση, τα μυοσκελετικά προβλήματα υγείας, το χρόνιο στρες κ.τ.λ., ενώ θέτει σε κίνδυνο και την υγεία των ασθενών με αύξηση της πιθανότητας για ιατρικά λάθη.

Λόγω της υποστελέχωσης οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ και πολύμηνες αναμονές για ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και στις λίστες χειρουργείου. Εξαιτίας των αναμονών οι ασθενείς αναγκάζονται συχνά να πληρώσουν από την τσέπη τους για επίσκεψη στα απογευματινά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων ή σε ιδιωτικά ιατρεία καθώς και ποσοστά συμμετοχής για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Ολοένα αυξάνονται οι πληρωμές ασθενών για φάρμακα, είτε με συμμετοχή 10-25% σε αυτά που συνταγογραφούνται, είτε καταβάλλοντας εξολοκλήρου το ποσό για φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται, ενώ πλέον καλύπτουν και τη διαφορά ασφαλιστικής-λιανικής τιμής.

Τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν όλο και περισσότερο σαν αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες, που πωλούν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία, εξασφαλίζοντας έσοδα για τη μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού και άλλα έξοδά τους. Ο εξοπλισμός των νοσοκομείων με νέα ιατρικά μηχανήματα αποτελεί ολοένα και συχνότερα δωρεά μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Με την εφαρμογή των ΚΕΝ και των DRGs επιχειρείται η περαιτέρω προσαρμογή της λειτουργίας των νοσοκομείων στους κανόνες της αγοράς, του «κόστους-οφέλουςς» και της ανταποδοτικότητας, ενώ θα αποτελέσουν εργαλείο αξιολόγησης τμημάτων νοσοκομείων και εργαζομένων.

Στόχος όλων των κυβερνήσεων, όπως και της ΕΕ, είναι η σταδιακή αποδέσμευση του κράτους από την ευθύνη για παροχή υπηρεσιών υγείας και η μετατροπή αυτής της ευθύνης σε ατομική υπόθεση. Άλλωστε και η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις της έκανε σαφές ότι στο επίκεντρο της πολιτικής της στο χώρο της υγείας βρίσκεται ο «εξορθολογισμός» των κρατικών υγειονομικών δαπανών και η επέκταση των συμπράξεων ιδιωτικού-δημοσίου τομέα. Ενδεικτικές των σχεδιασμών της κυβέρνησης για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της υγείας είναι η μετατροπή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας σε Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ο διορισμός του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από το Υπουργείο Υγείας, ενώ στις προθέσεις της περιλαμβάνεται και η εισαγωγή μάνατζερ στα δημόσια νοσοκομεία και η διάθεση τμημάτων (μαζί με το προσωπικό τους) σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Το σωματείο μας δεν στάθηκε ούτε χειροκροτητής ούτε υλοποιητής της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά έδρασε αποφασιστικά ενάντια σε όλα τα βάρβαρα μέτρα των κυβερνήσεων, οργανώνοντας τοπικές κινητοποιήσεις και συμμετέχοντας ενεργά σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις των υγειονομικών, αλλά και στις πανεργατικές απεργίες της ΑΔΕΔΥ. Συμβάλαμε στο μέτρο του δυνατού ώστε να μην μειωθούν οι απαιτήσεις και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων. Επίσης, συμβάλλαμε ώστε να αναδειχτεί το γεγονός ότι τα προβλήματα της υγείας αφορούν το σύνολο του πληθυσμού. Αποκαλύπταμε τη βαθύτερη αιτία των προβλημάτων και τους στόχους των πολιτικών των κυβερνήσεων. Αντιταχθήκαμε σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα όλων των κυβερνήσεων που δεν στρέφονταν μόνο ενάντια στην Υγεία, αλλά επιδείνωναν και γενικά το βιοτικό επίπεδο του λαού. Πήραμε επιπλέον πρωτοβουλίες για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους - πέρα από τα ζητήματα του χώρου ή του κλάδου. Ταχθήκαμε στο πλευρό της εργατικής τάξης, υπερασπίζοντας τα συμφέροντά της απέναντι στην εργοδοσία, είτε αυτή είναι το ίδιο το κράτος, είτε οι εργολάβοι, είτε το νοσοκομείο-επιχείρηση.

Προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να αναδείξουμε ένα άλλο είδος συνδικαλισμού, του αγωνιστικού μαχητικού, του μόνου που μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τους εργαζόμενους. Ενισχύσαμε την ενότητα και τη συλλογική δράση όλων των εργαζομένων του νοσοκομείου ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης και ειδικότητας. Δεν μετατρέψαμε το σωματείο σε κέντρο εξυπηρέτησης και ανάθεσης προβλημάτων. Επιδιώξαμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να γίνουν πρωταγωνιστές των εξελίξεων με την ενεργή συμμετοχή τους σε συλλογικές διαδικασίες, σε συγκεντρώσεις και συσκέψεις, κάνοντας το σωματείο οργανωτή των αγώνων και όχι ένα γραφειοκρατικό μηχανισμό. 

Οργανώσαμε πάρα πολλές κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση λύσεων σε όλα τα προβλήματα που απασχόλησαν τους εργαζόμενους του νοσοκομείου μας. Κυριότερες στιγμές ήταν:

• Δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε μάχες ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων, οργανώνοντας δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου και στην 7η ΥΠΕ και συμμετέχοντας σε κινητοποιήσεις στο Υπουργείο. Αποκαλύψαμε την απάτη των ατομικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου με το νοσοκομείο, που παρουσιάστηκαν ως επιτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης να διώξει τους εργολάβους από τα νοσοκομεία. Αναδείξαμε ότι πρόκειται για μια ακόμη εκμεταλλευτική ελαστική σχέση εργασίας, που δεν έφερε καμία βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. Καταφέραμε, με τη συμμετοχή και των ίδιων των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις, να αποσπάσουμε μικρές έστω κατακτήσεις (όπως παράταση συμβάσεων, προκήρυξη νέων θέσεων ορισμένου χρόνου, χορήγηση ειδικών αδειών και αδειών λοχείας). Συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια στην ομηρία και ανακύκλωση των ελαστικά εργαζομένων διεκδικώντας σταθερά τη μονιμοποίησή τους.

• Με απόφαση της διοίκησης του σωματείου όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές μορφές εργασίας, οι επικουρικοί, οι καθαρίστριες, οι τραπεζοκόμες, οι εργαζόμενοι στα πλυντήρια, στον παιδικό σταθμό, κοκ. είναι μέλη του σωματείου μας. Είμαστε από τα ελάχιστα σωματεία σ’ ολόκληρη τη χώρα που καταφέρνει να ενώσει όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση κι έχει γίνει φάρος για πολλά σωματεία που προσπαθούν να εντάξουν στα μητρώα τους συναδέλφους συμβασιούχους.

• Πραγματοποιήσαμε πολλές στάσεις εργασίας και παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΠαΓΝΗ και της 7ης ΥΠΕ για τις ελλείψεις προσωπικού, την εντατικοποίηση, τα χρωστούμενα ρεπό.

• Αναδείξαμε τα σοβαρά προβλήματα για την υγεία και την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων στην Ψυχιατρική κλινική λόγω της έλλειψης προσωπικού και της ακαταλληλότητας του χώρου των οξέων με ανακοινώσεις και συνέντευξη τύπου.

• Πραγματοποιήσαμε συνεχείς παρεμβάσεις για την υποστελέχωση και τη συνεχή ανακύκλωση επικουρικού προσωπικού στην Παιδοψυχιατρική κλινική καθώς και για την ανεπάρκεια δημόσιων δομών φιλοξενίας παιδιών και εφήβων που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας.

• Κάναμε πολλαπλές παρεμβάσεις για το πρόβλημα της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην Παιδοχειρουργική κλινική, που δεν επιτρέπουν την καθημερινή εφημέρευση της μοναδικής τριτοβάθμιας κλινικής στην Κρήτη και το νότιο Αιγαίο.

• Αναδείξαμε το πρόβλημα της υποστελέχωσης, της υπολειτουργίας και της επιχείρησης παράτασης του ωραρίου στο Ακτινολογικό.

• Πολλά ζητήματα ελλείψεων προσωπικού και καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων στο νοσοκομείο μας έγιναν αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή μετά από ερωτήσεις κομμάτων.

• Οργανώσαμε συσκέψεις ανά κλάδο (πχ νοσηλευτές, τραυματιοφορείς) και τμήματα.

• Εναντιωθήκαμε στις μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων ή νοσοκομείων.

• Αναδείξαμε την ανάγκη αγοράς σύγχρονου εξοπλισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό.

• Αποτρέψαμε την προσπάθεια της διοίκησης να καταλογίσει τη δαπάνη για επισκευή βλαβών του εξοπλισμού στο προσωπικό.

• Κάναμε παρέμβαση για να δοθούν οι ειδικές άδειες στα τμήματα που τη δικαιούνται (παιδοψυχιατρική, καρδιοχειρουργική κ.α), στο σύνολο των τραυματιοφορέων και συνολικά σε όλους τους νοσηλευτές και γιατρούς. Ο αγώνας αυτός συνεχίζεται.

• Με αποφασιστικότητα αποτρέψαμε την υλοποίηση του σχεδίου των κυβερνήσεων για περικοπή τμήματος του ανθυγιεινού επιδόματος σε εργαζομένους που παίρνουν αναρρωτική.

• Δώσαμε την μάχη ενάντια στην αντιδραστική αξιολόγηση, προσπαθώντας να εμψυχώσουμε τους εργαζόμενους να απέχουν ενεργά από τη διαδικασία. Δεν νομιμοποιούμε κανένα αποτέλεσμα που ήταν προϊόν εκβιασμού και πιέσεων. Αναδείξαμε ότι η αξιολόγηση θα αποτελέσει εργαλείο για μειώσεις μισθών, μετακινήσεις και απολύσεις προσωπικού που θα κρίνεται "ανεπαρκές".

• Διεκδικήσαμε να ενταχθούν στο οργανισμό του νοσοκομείου τμήματα, εργαστήρια και ξενώνες, καθώς και ο παιδικός σταθμός, ώστε να γίνουν και οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις. Υπερασπιστήκαμε κάθε συνάδελφο που υπέστη αυθαίρετη συμπεριφορά από τις διοικήσεις.

• Δίνουμε τη μάχη για τη διεκδίκηση της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού και των δώρων, τονίζοντας ότι η ανάκτησή τους δεν θα κριθεί μόνο στα δικαστήρια αλλά στον αγώνα των εργαζομένων.

• Αναδείξαμε την ακαταλληλότητα των χώρων αναμονής των ασθενών που υποβάλλονται σε προεχχειρητικό έλεγχο, πετυχαίνοντας τη μεταφορά του.

• Προσπαθήσαμε να δυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τους φυσικούς συμμάχους μας, τους χρήστες των υπηρεσιών Υγείας. Προσκαλέσαμε στις κινητοποιήσεις και είχαμε ουσιαστική συμπαράσταση από φορείς ασθενών, λαϊκές επιτροπές, συλλόγους και άλλους φορείς.

• Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα εργαζομένων άλλων κλάδων (εκπαιδευτικών, μικρομεσαίων αγροτών κ.ά.)

• Εκφράσαμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας και συλλέξαμε είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, τους πυρόπληκτους κ.α.

Η συνολική μας δραστηριότητα υπήρξε έντονη, οπωσδήποτε όμως υπήρχαν και αδυναμίες κυρίως στην προετοιμασία των απεργιών και τη δυνατότητα να πεισθούν οι εργαζόμενοι για την αξία της συμμετοχής σε συνελεύσεις και απεργίες, που παρέμεινε χαμηλή. Εκτιμάμε ότι χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα το επόμενο διάστημα (π.χ. έγκαιρη οργάνωση και μέτρα για ορισμό προσωπικού ασφαλείας) ώστε να μην αποδυναμώνουμε μόνοι μας ένα σοβαρό όπλο που διαθέτουμε. Ένα όπλο που επιχειρούν να απενεργοποιήσουν τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση -με την επιβολή υποχρεωτικής απαρτίας άνω του 50% στις συνελεύσεις ως προϋπόθεση για κήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία- όσο και η σημερινή -με την καθιέρωση ηλεκτρονικού μητρώου μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων και ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες των σωματείων.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Το ΔΣ του Σωματείου πήρε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όλη την προηγούμενη διετία και ανέπτυξε μια σειρά δράσεις. Πιο συγκεκριμένα:

✓ Αποστολή υπομνημάτων στη διοίκηση του Νοσοκομείου, της 7ης ΥΠΕ, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και άλλους φορείς για τα προβλήματα και τα αιτήματα των εργαζομένων  του Νοσοκομείου.

✓ Πρωτοστατήσαμε στο συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων εργαζομένων σε δομές Υγείας-Πρόνοιας, οργανώνοντας συσκέψεις και μαζικές κινητοποιήσεις με κοινό περιεχόμενο αιτημάτων.

✓ Αγωνιστήκαμε να σφυρηλατηθεί η κοινωνική συμμαχία με τα υπόλοιπα σωματεία εργαζομένων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

✓ Φροντίσαμε για τη διαρκή ενημέρωση των εργαζομένων για τις όποιες εργασιακές και νομοθετικές εξελίξεις με τακτικές ανακοινώσεις, αφίσες, μέσω διαδικτύου (σελίδα σωματείου, facebook, email).

✓ Διεξαγωγή τακτικών και έκτακτων γενικών συνελεύσεων των μελών του σωματείου.

✓ Πραγματοποιήσαμε συχνές και πιο καλά οργανωμένες συνεδριάσεις του ΔΣ του σωματείου. Το επόμενο διάστημα πρέπει να είναι πιο συστηματικές, σε τακτή ημερομηνία και δημόσιες με παρουσία συναδέλφων.

✓ Προσπαθήσαμε σε τακτική βάση (σχεδόν εβδομαδιαία) να ενημερώνουμε μέσα από τα ΜΜΕ την κοινή γνώμη για τα προβλήματα στις δημόσιες δομές υγείας.

✓ Συμμετείχαμε σε όλες τις απεργίες και απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ, ΟΕΝΓΕ.

✓ Ενισχύσαμε οικονομικά συναδέλφους με σοβαρά προβλήματα υγείας.

✓ Προσφέραμε δώρα στις γιορτές στα παιδιά που νοσηλεύονταν.

✓ Πραγματοποιήσαμε εκδηλώσεις για τη βράβευση των παιδιών των εργαζομένων που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και σε εργαζόμενους που αποφοίτησαν.

✓ Ενισχύσαμε οικονομικά την ομάδας μπάσκετ του ΠΑΓΝΗ για τα έτη 2018 και 2019.

✓ Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία αποκριάτικες γιορτές για τα παιδιά των εργαζομένων.

✓ Πραγματοποιήσαμε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις, γιορτές για τα παιδιά κλπ.) με μεγάλη επιτυχία. Αναδείξαμε μέσα από θεματικές εκδηλώσεις σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, όπως για τα ναρκωτικά (έκθεση ζωγραφικής με το ΚΕΘΕΑ), για την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας (με την ΟΓΕ), για την εργατική πρωτομαγιά (με προβολή ταινίας), για την χρησιμότητα των εμβολίων (με την ένωση γονέων του δήμου Ηρακλείου) κλπ.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Την επόμενη περίοδο η επίθεση θα συνεχιστεί και θα είναι ακόμα σκληρότερη. Το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης βάζει στο στόχαστρο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, επιφέροντας περαιτέρω μείωση του μέσου μισθού. Οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικής σημασίας οργανισμών, με στόχο τον πλήρη έλεγχο της ενέργειας, των επικοινωνιών και των μεταφορών από το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, αλλά και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δημοσίου που σχετίζονται με τα αγαθά της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας και της ασφάλισης, οι πλειστηριασμοί της λαϊκής κατοικίας, η συρρίκνωση του δημοσίου μέσω της «αξιολόγησης», η διεύρυνση της μερικής, ελαστικής και εκ περιτροπής εργασίας και η διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων.

Η κρατική υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση, η εντατικοποίηση, η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας καλά κρατούν. Παρά τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται, οι συνάδελφοι/σσες εξακολουθούν να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια προσπαθώντας να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες, έχοντας ως επίκεντρο τον άνθρωπο.

Το επόμενο διάστημα έχουμε μπροστά μας:
• Την κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στις διαρκείς απολύσεις συμβασιούχων (εργαζομένων στη σίτιση, καθαριότητα, εργαζομένων ΟΑΕΔ, επικουρικών γιατρών κλπ).
• Τη συνέχιση της πάλης ενάντια στην επέκταση της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων δομών υγείας, ενάντια στην επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων, ενάντια στην παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ.
• Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για την ανάδειξη των προβλημάτων υποστελέχωσης σε νευραλγικούς χώρους όπως στα επείγοντα, στις μονάδες κλπ.
• Αντιδρούμε ενάντια στις εγκυκλίους του Υπουργού Εργασίας, που κατάργησε τη διευκόλυνση χορήγησης ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους, και του Υφυπουργού Υγείας, για είσπραξη δαπάνης στα δημόσια νοσοκομεία από ασφαλισμένους χωρών εκτός ΕΕ. Δεν θα επιτρέψουμε να πληρώνουν οι ασθενείς-υπήκοοι χωρών εκτός ΕΕ για νοσηλεία, διαγνωστικές εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις στα δημόσια νοσοκομεία.
• Η προσπάθεια να εμψυχώσουμε τους εργαζόμενους να απέχουν από τη διαδικασία αυτο-αξιολόγησης πρέπει να συνεχιστεί.

Ο αγώνας συνεχίζεται απέναντι στην πολιτική που κρατάει τις κρατικές υπηρεσίες υγείας υποχρηματοδοτούμενες και υποστελεχωμένες, ώστε να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μακριά από τις ανάγκες του λαού, με φτηνούς ευέλικτους εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.

Το σωματείο μας έχει αταλάντευτη θέση για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας με κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και κάθε επιχειρηματικής δράσης. Παραμένουμε σε επαγρύπνηση γιατί τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα δεν έχουν τέλος.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΑΛΗΣ
Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και των πληρωμών των ασθενών για υγεία και πρόνοια.
• Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων δομών υγείας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Καμία απόλυση και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
• Σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός των δημόσιων δομών υγείας αποκλειστικά με κρατική χρηματοδότηση.
Ανάκτηση των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
• Κατάργηση του νόμου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
• Κατάργηση των χαρατσιών, διαγραφή των χρεών της εργατικής οικογένειας.
• Ένταξη όλων των εργαζομένων στις δημόσιες δομές υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά, καμία περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος.
• Ανάπτυξη αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος ΠΦΥ, με πυρήνα πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα Κέντρα Υγείας κοντά στους τόπους εργασίας, κατοικίας, σπουδών, άθλησης, που θα παρέχουν υπηρεσίες πρόληψης, δημόσιας υγείας, ψυχικής υγείας, πρόνοιας, προγεννητικού ελέγχου, επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, κατ΄ οίκον νοσηλείας, κλπ.
• Μέτρα για την Υγιεινή και Ασφάλεια εργασίας, προσλήψεις του απαραίτητου αριθμού μόνιμων γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφαλείας

Παλεύουμε για δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας
στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης
με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες!!!

Συνάδελφοι/σσες,

Αυτοί ήταν κάποιοι από τους σημαντικότερους σταθμούς της δράσης του απερχόμενου Δ.Σ. του Σωματείου μας τα τελευταία δύο χρόνια.

Ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι τεράστια αλλά μόνο με αγώνα, αταλάντευτη επιμονή, εμπιστοσύνη στη συλλογικότητα, διαρκή επαγρύπνηση, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Απαιτείται βεβαίως η ενεργοποίηση ΟΛΩΝ μας και η συσπείρωση μας στο Σωματείο, το οποίο είναι ο συνεπής εκπρόσωπος ΟΛΩΝ των εργαζομένων.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2018-2019

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *