Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Για ακόμη μία φορά θα αναφερθούμε στην αδικία των συναδέλφων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι οποίοι βρίσκονται πάντα σε καθεστώς ομηρίας. Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά όλη τη ζωή μας: Την Υγεία, την Πρόνοια, την περίθαλψη, τις άδειες, το δικαίωμα στη μητρότητα, τις παροχές. Η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση πάει χέρι-χέρι με την επίθεση στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Αποσιωπούν ότι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων επηρεάζει άμεσα και την Κοινωνική Ασφάλιση, διότι οι συγκροτημένες εργασιακές σχέσεις, η πλήρης και σταθερή εργασία δεν παρέχει μόνο διασφαλίσεις για τη μισθωτή εργασία, αλλά στηρίζει και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τελευταίου διαστήματος αποτελεί η μη προστασία της μητρότητας σε επικουρική εργαζόμενη στον τομέα της Υγείας.  Εγκυμονούσα νοσηλεύτρια λόγω μη συμπλήρωσης ενσήμων δεν μπορεί να πάρει άδεια μετ’ αποδοχών 2 μήνες πριν και 2 μήνες μετά. Με αποτέλεσμα ή να υποχρεωθεί να δουλεύει μέχρι τον 9ο μήνα και να επιστρέψει στην εργασία της αμέσως μετά τη γέννηση ή να αναγκαστεί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών. Εναλλακτικά ωθούνται σε παραίτηση εξαιτίας των αντιλαϊκών νόμων. Δεν τους δίνεται καν το 9μηνο που δίνεται στους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα αφού το κράτος δεν τους θεωρεί ούτε δημόσιους αλλά ούτε ιδιωτικούς υπαλλήλους (ώστε να τους καλύψει ο ΟΑΕΔ).

Αυτή είναι η περίφημη στήριξη του συστήματος Υγείας!!! Το δικαίωμα της γυναίκας στην εργασία και η κοινωνική προστασία της μητρότητας δεν θέλουν να συνδυάζονται από τις εργαζόμενες. Το παραπάνω γεγονός αποδεικνύει αυτό που τόνιζε το σωματείο μας στην πανελλαδική απεργία ενάντια στο ασφαλιστικό τερατούργημα. Ότι δηλαδή η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά όλη τη ζωή μας: Την Υγεία, την Πρόνοια, την περίθαλψη, τις άδειες, το δικαίωμα στη μητρότητα, τις παροχές. Αφορά πρώτα και κύρια τους χιλιάδες συμβασιούχους στην υγεία  οι οποίοι έχουν τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα (βλ. άδειες, μητρότητα, επιδόματα). Επιβεβαιώνει ότι η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση πάει χέρι-χέρι με την επίθεση στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Επιβεβαιώνει ότι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων επηρεάζει άμεσα και την Κοινωνική Ασφάλιση, διότι οι συγκροτημένες εργασιακές σχέσεις, η πλήρης και σταθερή εργασία δεν παρέχει μόνο διασφαλίσεις για τη μισθωτή εργασία, αλλά στηρίζει και την Κοινωνική Ασφάλιση.

Είναι αυτονόητο, όμως, ότι η  γυναίκα επιφορτισμένη από τη φύση με ειδικό και αυξημένο ρόλο στην αναπαραγωγική διαδικασία - τη μητρότητα - χρειάζεται πρόσθετη και εξειδικευμένη φροντίδα και προστασία. Αυτά πρέπει να παρέχονται σε όλες τις γυναίκες από κρατικές υπηρεσίες, δωρεάν και αποκλειστικά, μέσα από το δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Χρειάζονται ειδικά μέτρα πρόληψης, περίθαλψης, αποκατάστασης και προαγωγής της υγείας της γυναίκας, σε όλη τη διάρκεια της ζωής της, από τη βρεφική ηλικία έως το βαθύ γήρας, καθώς και ιδιαίτερα μέτρα στο χώρο εργασίας για τις γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία.

Απαιτούμε το αυτονόητο. Όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν ίσα δικαιώματα! Οι εργαζόμενοι γονείς, ανεξαρτήτως εργασιακής σχέσης, να έχουν πλήρη άδεια ανατροφής με αποδοχές. ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΛΥΣΗ!!!

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ παλεύει για:
• Αναγνώριση της μητρότητας ως κοινωνικό δικαίωμα. Η μητρότητα δεν είναι θητεία να εξαγοράζεται με κάποια ένσημα.
• Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
• Εξασφάλιση σταθερής και μόνιμης εργασίας για ΟΛΟΥΣ.
• Προσλήψεις  μόνιμου προσωπικού.
• Δημόσιο δωρεάν αποκλειστικά σύστημα Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *