Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΕΞOΠΛΙΣΜΟ ΜΑΠ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

► Άμεση προμήθεια – με ευθύνη του υπουργείου Υγείας - όλων των αναγκαίων υλικών, με προτεραιότητα στα μέσα ατομικής προστασίας. ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ!

► Ενίσχυση του νοσοκομείου με το αναγκαίο προσωπικό. Αναμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες.

► Ενίσχυση των Kέντρων Yγείας με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό για 24ωρη λειτουργία.

► Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΛΚΕ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου).

► Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Για άλλη μια φορά, καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε μια δύσκολη κατάσταση και να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση των συνεπειών της επιδημίας του κορονοϊού, αντιμετωπίζοντας μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, ως αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης όλων των κυβερνήσεων, που δεν φροντίζουν να καλύψουν τις ανάγκες σε υγεία σε «κανονικές συνθήκες», πολύ δε περισσότερο στις σημερινές συνθήκες επιδημίας.

Οι 2.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, δεν επαρκούν για να καλύψουν τα τεράστια κενά των Νοσοκομείων. Τόσες είχαν εξαγγείλει και τον Ιούλιο, όταν δεν υπήρχαν οι πρόσθετες ανάγκες της πανδημίας, αλλά δεν έχουν γίνει ακόμα. Μόνο στο ΠΑΓΝΗ  για να λειτουργήσουν  τα νέα κρεβάτια ΜΕΘ (30) χρειάζονται πάνω από 50  εργαζόμενοι.

Τα μέσα ατομικής προστασίας στους υγειονομικούς δίνονται με το σταγονόμετρο, προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνουν και οι ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο για οποιονδήποτε άλλο λόγο, καθώς και οι συνοδοί τους ή όσοι παραμένουν στα Επείγοντα.

Η μάσκα μιας χρήσης φοριέται για ώρες ολόκληρες, ακόμα και για μια ολόκληρη βάρδια, γιατί δεν υπάρχουν αρκετές να την αντικαθιστούμε τακτικά. Επειγόντως, πρέπει να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε προσωπικό και να εξοπλιστούμε με όλα τα απαραίτητα υλικά.

Όσο για τα αντισηπτικά, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επάρκεια, ειδικά αν αυξηθούν πολύ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο νοσοκομείο μας το επόμενο διάστημα

Είναι απαράδεκτη η οδηγία του ΕΟΔΥ που αναφέρει ότι αν δεν έχουμε  γάντια  να πλένουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό. Όσο περνάνε οι εβδομάδες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ μειώνουν διαρκώς το επίπεδο των απαραίτητων μέτρων προστασίας χωρίς καμιά επιστημονική αιτιολόγηση, αλλά προσαρμόζοντας τις οδηγίες στην ένδεια προσωπικού και υλικού, ενώ χρειάζεται προληπτικά όλοι οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας να έχουν την υψηλότερη προστασία. Σε λίγο θα μας πουν ότι αν κάποιος δεν πάθει αναπνευστική ανεπάρκεια στο διάδρομο θα συνεχίσει να δουλεύει!

Αν η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχουμε «πόλεμο με αόρατο εχθρό», τότε πρέπει να μας δώσει όπλα. Ήδη έχουν νοσήσει πάνω από 60 υγειονομικοί και έχουν βγει σε καραντίνα 300 σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί βγαίνει εκτός η «1η γραμμή» και οι «εφεδρείες» θα κληθούν γρήγορα να πιάσουν δουλειά, για να «καούν» μετά κι αυτές.

Οι εκκλήσεις της κυβέρνησης για «ατομική ευθύνη» δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες του κράτους για ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας! Επιβάλλεται, έστω και τώρα, να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, που υπονομεύουν την εφαρμογή αποτελεσματικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Και αυτό σημαίνει:
• Εξασφάλιση των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, στολές).
• ΑΜΕΣΗ ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ
• Μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται.
• Άμεση στελέχωση με το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό των νοσοκομείων -με προτεραιότητα  τα ΤΕΠ, τις ΜΕΘ, τις Παθολογικές και Πνευμονολογικές Κλινικές-, αλλά και των ΚΥ, ώστε να εξασφαλιστεί  η 24 λειτουργία τους και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
• Να χορηγούνται οι άδειες ειδικού σκοπού σε όσους συναδέλφους τις δικαιούνται.
• Να εξασφαλιστούν χώροι (π.χ. ξενοδοχεία), στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας, προκειμένου να προφυλάσσονται οι ίδιοι και οι οικογένειές τους από τη διασπορά του ιού και τη νόσο.
• Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για την κάλυψη των αυξημένων- έκτακτων αναγκών.

Το Σωματείο μας αμέτρητες φορές, πριν ξεσπάσει η πανδημία, είχε καταγγείλει τις εγκληματικές ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες καθιστούσαν οριακή, ακόμα και επισφαλή τη λειτουργία του Νοσοκομείου, πόσο μάλλον τώρα, με αυτές τις εξελίξεις. Δεν δεχόμαστε να κινδυνεύσει η υγεία μας, των οικογενειών μας και όλων των πολιτών λόγω των εγκληματικών ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες υγείας. Απαιτούμε άμεση ενίσχυση με προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την επιδημία. Ο κίνδυνος έκθεσης των υγειονομικών είναι μεγάλος. Πάρτε μέτρα τώρα όσο είναι καιρός. Άλλο ήρωες, άλλο μάρτυρες!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *