Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ! ΟΛΟΙ στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, 7μμ, πλ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ συμμετέχει στη συγκέντρωση των σωματείων και καλεί όλους τους εργαζόμενους την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη στην πλ. Ελευθερίας στις 7μμ. 

Ενώ τα κρούσματα COVID-19 ολοένα αυξάνονται, οι δημόσιες δομές υγείας του νησιού δεν έχουν θωρακιστεί επαρκώς. 

Αντί να γίνουν μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη των πάνω από 2.000 κενών θέσεων προσωπικού, μέρος των ελλείψεων «μπαλώνεται» προσωρινά με συμβασιούχους και με μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ τμημάτων και δομών. Πάνω από 1.000 εργαζόμενοι δουλεύουν με ελαστικές μορφές απασχόλησης (επικουρικό προσωπικό, ατομικές συμβάσεις, μπλοκάκια, μέσω ΟΑΕΔ κλπ) στα κέντρα υγείας, τις ΤΟΜΥ και τα νοσοκομεία της Κρήτης, με τις συμβάσεις αρκετών από αυτούς να λήγουν μέχρι τις αρχές του ’21. 

Συνεχίζονται οι ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια), ενώ δεν γίνονται μαζικά περιοδικά μοριακά τεστ στους εργαζόμενους στις δομές υγείας και πρόνοιας, με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου διασποράς του ιού. 

Οι μόλις 50 περίπου δημόσιες κλίνες ΜΕΘ της Κρήτης δεν επαρκούν για τις ανάγκες του πληθυσμού. Η υποστελεχωμένη και υποβαθμισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αδυνατεί να παρέχει καθολικά υπηρεσίες πρόληψης, δημόσιας υγείας, παρακολούθησης ασθενών με χρόνιες νόσους αλλά και ήπιων κρουσμάτων. 

Εναντιωνόμαστε στην πολιτική που περιορίζει σταδιακά την κρατική χρηματοδότηση της υγείας στην κάλυψη μόνο στοιχειωδών αναγκών, πέρα από τις οποίες η υγεία αποτελεί «ατομική ευθύνη».

Η κατάσταση είναι οριακή και υπάρχει κίνδυνος, αν το επόμενο διάστημα τα κρούσματα αυξηθούν, να ζήσουμε τραγικές καταστάσεις όπως αυτές της γειτονικής μας Ιταλίας.

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στους χώρους εστίασης και τουρισμού κυριαρχεί η εντατικοποίηση και η εργοδοτική τρομοκρατία, με τα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων που παίρνονται να είναι τουλάχιστον ελλιπή. Οι εργαζόμενοι βιώνουν απολύσεις, εξαγορές και ανασφάλεια για το αν θα έχουν αύριο δουλειά και με τι όρους. 

Παράλληλα, τα σχολεία άνοιξαν με ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και καθαρίστριες, με αίθουσες 25 μαθητών θέτοντας τις οικογένειες μας σε κίνδυνο.

Η έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα δεν είναι αποτέλεσμα της ατομικής ανευθυνότητας όπως μας παρουσιάζει η κυβέρνηση, αλλά αποτέλεσμα των πολιτικών αποφάσεων της.

Οι φρικτές εικόνες που είδαμε όλοι μας από το κολαστήριο της Μόριας, με κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες να μένουν άστεγοι και η κυβέρνηση να τους χτυπάει με τα ΜΑΤ αντί να δώσει λύση στο πρόβλημά τους, δεν γίνεται να μας αφήσουν αδιάφορους.

Δεν έχουν περάσει άλλωστε πολλές μέρες από τις επιθέσεις φασιστοειδών που βρωμίζουν τον τόπο μας σε μετανάστες εργάτες στη Μεσαρά, μέσα στους χώρους δουλειάς τους, μέσα στα σπίτια τους. Προσπαθούν να τους τρομοκρατήσουν για να ρίξουν τα μεροκάματα.

Το ίδιο ετοιμάζουν και για όποιον άλλο σηκώνει κεφάλι, με το νόμο για την περιστολή των διαδηλώσεων. 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

- Να καταργηθούν άμεσα οι αντεργατικές - αντιλαϊκές διατάξεις των ΠΝΠ.

- Να γίνουν τώρα χιλιάδες προσλήψεις στα δημόσια νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων, πλήρους απασχόλησης υγειονομικών και εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων, επικουρικών, αναπληρωτών. 

- Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης της υγείας. Εξασφάλιση επάρκειας σε μέσα ατομικής προστασίας Ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ πλήρως στελεχωμένων με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό.

- Μπροστά στο νέο κύμα πανδημίας να διασφαλιστεί η εργασία όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Δεν αποδεχόμαστε καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

- Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στους μεγάλους χώρους δουλειάς (εργοστάσια κ.τ.λ.) αλλά και στην Υγεία και την Πρόνοια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην Εστίαση, στον Τουρισμό, στο Εμπόριο. Δωρεάν τεστ για τους εργαζόμενους με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.

- Να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, καμιά διακοπή σε λαϊκή κατοικία για χρέη σε νερό, ρεύμα, τηλέφωνο.

- Η φωνή των εργατών δεν φιμώνεται. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων δε θα περάσει. Το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων είναι αδιαπραγμάτευτο.

- Όχι στο μίσος των εθνικιστικών και των ρατσιστικών ομάδων.

- Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας κι έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς. Κανείς ανασφάλιστος. Πλήρης ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.


Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Ο Αναπλ. Γραμματέας





Βρύσαλης Δημήτρης Φραντζέσκος Γιώργος
    

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *