Την ανησυχία τους εκφράζουν μαίες και νοσηλεύτριες της Γυναικολογικής-Μαιευτικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ για την υποβάθμιση του τμήματός τους, προκειμένου να προσαρμοστεί στις ανάγκες της πανδημίας.
Μέχρι πρόσφατα γίνονταν εισαγωγές στην εν λόγω κλινική χωρίς να έχει προηγηθεί τεστ COVID. Μετά την εμφάνιση δύο κρουσμάτων σε εγκύους σε νυχτερινή βάρδια (το ένα μάλιστα επιβεβαιώθηκε μετά τον τοκετό), πάρθηκε απόφαση να γίνονται τεστ για SARS-CoV-2 πριν τις εισαγωγές και να διαμορφωθεί χώρος για νοσηλεία κρουσμάτων.
Ο χώρος ανάπαυσης του προσωπικού μετατράπηκε σε χώρο δειγματοληψίας για τεστ πριν την εισαγωγή των περιστατικών, τα οποία θα πρέπει να διασχίσουν όλη τη γυναικολογική πτέρυγα για να φτάσουν στο χώρο αυτό. Στο τμήμα αυτό βρίσκεται και ο υπέρηχος, όπου προσέρχονται όλα τα περιστατικά των εξωτερικών ιατρείων.
Έχει διατεθεί ένας εξάκλινος θάλαμος για νοσηλεία περιστατικών COVID, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι κλίνες για τα γυναικολογικά-ογκολογικά περιστατικά, για κυήσεις υψηλού κινδύνου και λεχωίδες. Ωστόσο, συχνά γίνονται εισαγωγές στους υπόλοιπους θαλάμους πριν βγουν τα αποτελέσματα του τεστ.
Ο χώρος παραμονής και προετοιμασίας του προσωπικού που παρέχει υπηρεσίες στα κρούσματα είναι κοινός με του υπόλοιπου προσωπικού, με κίνδυνο διασποράς του ιού. Παρόλο που έγινε προμήθεια εξοπλισμού υψηλής προστασίας για το προσωπικό που παίρνει δείγματα και που περιθάλπει τα κρούσματα, αυτός δεν είναι επαρκής, με αποτέλεσμα να επαναχρησιμοποιούνται τα προστατευτικά γυαλιά και να καλύπτονται οι FFP2 με απλές μάσκες προκειμένου να είναι διαθέσιμες για επόμενη χρήση.
Λόγω ανεπάρκειας προσωπικού, οι μαίες και οι νοσηλεύτριες της γυναικολογικής κλινικής κάνουν κάποιες βάρδιες on-call, πολλές από τις οποίες δεν τις έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες. Βάρδιες on-call δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία για το νοσηλευτικό προσωπικό. Εντάσσονται στη στρατηγική που προωθεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το διαχωρισμό του σε ενεργό και ανενεργό.
Ο περιορισμός των non-COVID κλινών της γυναικολογικής κλινικής, ο ακατάλληλος χώρος δειγματοληψίας, η ανεπάρκεια μέσων υψηλής προστασίας και οι ελλείψεις προσωπικού έχουν σαν αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζονται συνθήκες ασφάλειας ούτε για τα νοσηλευόμενα γυναικολογικά περιστατικά ούτε για το προσωπικό.
Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες κλινικές. Οι non-COVID λειτουργίες έχουν περιοριστεί και πολλά τμήματα έχουν υποβαθμιστεί, προκειμένου το νοσοκομείο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πανδημίας. Τα προβλήματα αυτά αποτελούν συνέπεια της κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας, που έχει ως συνέπεια να παραμένουν τα νοσοκομεία σοβαρά υποστελεχωμένα, με ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας, ακόμη και δέκα μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας.
Προκειμένου να πληροί η Γυναικολογική-Μαιευτική κλινική τις προϋποθέσεις για ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας, διεκδικούμε:
• Ενίσχυση της Γυναικολογικής-Μαιευτικής κλινικής με προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών και μαιών.
• Άμεση πληρωμή των χρωστούμενων βαρδιών, κατάργηση on-call βαρδιών, πλήρης ασφαλής κάλυψη του προγράμματος των βαρδιών με επαρκές νοσηλευτικό και μαιευτικό προσωπικό.
• Μεταφορά του γυναικολογικού υπερήχου στο χώρο των εξωτερικών ιατρείων.
• Νοσηλεία γυναικολογικών περιστατικών με COVID-19 είτε στη ΜΑΚ (με κάλυψη αυτών των περιστατικών με χωριστό ιατρικό και μαιευτικό προσωπικό) είτε σε κατάλληλα διαμορφωμένο απομονωμένο θάλαμο στη Γυναικολογική-Μαιευτική κλινική με χωριστό ιατρονοσηλευτικό και μαιευτικό προσωπικό και εξασφάλιση επάρκειας σε μέσα υψηλής προστασίας.
• Οι δειγματοληψίες για τεστ COVID να γίνονται σε όλα τα περιστατικά πριν την εισαγωγή, τον τοκετό ή το χειρουργείο στο χώρο του προεγχειρητικού ελέγχου ή σε άλλο κατάλληλο εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου.
Ο Πρόεδρος |
Ο Γεν. Γραμματέας |
Βρύσαλης Δημήτρης | Κοκοβάκης Γρηγόρης |
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου