Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Από την αρχή της εκδήλωσης της πανδημίας SARS-COV2, το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ πρωτοστάτησε στην διεκδίκηση όλων εκείνων των μέτρων που είναι αναγκαία για να προστατευτεί η Υγεία τόσο του Υγειονομικού προσωπικού όσο και του υπόλοιπου πληθυσμού. Πάγια αιτήματα ήδη από το πρώτο κύμα αποτέλεσαν τα μέτρα ατομικής προστασίας, η πρόσληψη του απαραίτητου εξειδικευμένου προσωπικού, το άνοιγμα των απαραίτητων κλινών ΜΕΘ, τα δωρεάν τεστ για όλους, η δωρεάν διάθεση των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά και ο δωρεάν μαζικός εμβολιασμός όλου του πληθυσμού με την έγκριση των εμβολίων. Κανένα από τα παραπάνω μόνο του δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά οποιαδήποτε πανδημία, καθώς αποτελούν ξεχωριστούς αλλά και αναπόσπαστους κρίκους της αλυσίδας ΠΡΟΛΗΨΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ. 

Ο εμβολιασμός είναι ένα αναγκαίο μέτρο για τη διέξοδο από την Υγειονομική Κρίση των τελευταίων 8 μηνών, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 4000 συνανθρώπους μας στη χώρα μας μεταξύ των οποίων και σε δεκάδες συναδέλφους υγειονομικούς. Το βράδυ της Τετάρτης (16/12) έφτασε έγγραφη οδηγία σε όλα τα Νοσοκομεία, που ζητούσε έως Παρασκευή πρωί (18/12) να δηλώσουν οι συνάδελφοι εάν επιθυμούν να εμβολιαστούν, δημιουργώντας πρακτικά κλίμα εξαναγκασμού και ανασφάλειας, αλλά και απορία εκ μέρους του προσωπικού για την προχειρότητα που αντιμετωπίζεται ένα τόσο σοβαρό και σημαντικό βήμα που αφορά στην πρόληψη από τον κορωνοϊό. Δεδομένου ότι οι υγειονομικοί είμαστε στις ομάδες υψηλού κινδύνου που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να ενημερωθεί το προσωπικό αναλυτικά με ευθύνη της διοίκησης του Νοσοκομείου και των αντίστοιχων υπηρεσιών για τη διαδικασία εμβολιασμού:

-Πότε θα πραγματοποιηθεί.

- Ποια εμβόλια θα διατεθούν για τον εμβολιασμό και πόσες φάσεις θα χρειαστούν για την ανάπτυξη πλήρους ανοσίας. 

- Πιθανές παρενέργειες που δύναται να εκδηλωθούν και που θα αναφέρονται οι συνάδελφοι σε τυχόν εκδήλωσή τους. 

- Αντενδείξεις για τον εμβολιασμό και ομάδες συναδέλφων που εξαιρούνται από αυτόν (πχ άτομα με πρόσφατο εμβολιασμό για άλλο νόσημα, εγκυμονούσες, άτομα με αλλεργίες ή ανοσοκαταστολή ή λήψη άλλων φαρμάκων που ενδεχομένως να προκληθεί αλληλεπίδραση). 

- Ποια μέτρα θα ληφθούν για τη σωστή οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων – ιατρείων. 

Το ξαναλέμε: Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ. Να παρθούν άμεσα μέτρα για πλήρη ενημέρωση των υγειονομικών και του κοινού ώστε να καταπολεμηθούν ο φόβος κι η ανασφάλεια, αλλά και οι σκοταδιστικές αντιλήψεις που μπαίνουν εμπόδιο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Θεωρούμε ότι μόνο μέσα από τη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση δίνεται η δυνατότητα στο προσωπικό να πειστεί στο σύνολό του για την ασφάλεια & αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι το ποσοστό συμμετοχής των υγειονομικών στον εμβολιασμό θα επηρεάσει καθοριστικά και την συμμετοχή του πληθυσμού γενικότερα και γι΄ αυτό απαιτούνται όλα όσα προτείνουμε παραπάνω κι όχι βεβιασμένες κινήσεις και ανούσιες φιέστες.


Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας





Βρύσαλης Δημήτρης Κοκοβάκης Γρηγόρης
    

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *