Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟΥ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ

Το 2019 η κυβέρνηση αντικατέστησε πραξικοπηματικά, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το εκλεγμένο και άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ με ένα κομματικά διορισμένο. Ενάμιση περίπου χρόνο μετά, μια επιτροπή, ορισμένη από το νέο Δ.Σ., επιχειρεί να ολοκληρώσει το πραξικόπημα, καταρτίζοντας σχέδιο νόμου που μετατρέπει το ΚΕΘΕΑ σε γραφειοκρατικό μόρφωμα, περικόπτει ανεξήγητα τη θεραπευτική και επιστημονική του εμβέλεια, υπονομεύει την αποτελεσματικότητά του και υποβαθμίζει τον ρόλο των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση  επιδιώκει να επιβάλει τον έλεγχο του μεγαλύτερου πανελλαδικά οργανισμού που αφορά έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο πληθυσμό, σε μια εποχή βαθιάς κρίσης όπου η ανεργία, η φτώχεια, τα κοινωνικά αδιέξοδα, η έλλειψη κοινωνικών αξιών οδηγεί σε τεράστια διάδοση όλων των εξαρτήσεων, από τα ναρκωτικά, το διαδίκτυο, το αλκοόλ, τον τζόγο κ.ά. 

Ο θεραπευτικός πυρήνας της αποτελεσματικότητας του ΚΕΘΕΑ είναι η συμμετοχή, που εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα, με κορωνίδα την εκλογή της διοίκησης του Οργανισμού με τη συμμετοχή και την ψήφο των ίδιων των  μελών των θεραπευτικών προγραμμάτων, των γονιών τους, των εργαζομένων.

Η κατάργηση του αυτοδιοίκητου εξυπηρετεί το εξής: Με άμεση κρατική παρέμβαση θα διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας το Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ και θα καθορίζονται όλες του οι λειτουργίες. Η παρέμβαση αυτή στοχεύει στην πιστή εφαρμογή της δήθεν "αντιναρκωτικής" πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υποβαθμίζει τα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα και στρώνει τον δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης.

Πρόκειται για προκλητική ενέργεια που επιχειρεί να αλλάξει τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ, που εδώ και 40 χρόνια δράσης του που στηρίζεται στις αρχές της ενεργούς συμμετοχής, της προσφοράς, της συλλογικότητας, με τα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα έχει συμβάλει στο να ξεφύγουν από την κόλαση των ναρκωτικών και να ενταχτούν στην κοινωνική ζωή χιλιάδες νέοι. 

Η πράξη αυτή έρχεται να προστεθεί στον «Στρατηγικό Σχεδιασμό» της προηγούμενης, που θέτοντας ως προτεραιότητα την προώθηση συνεργασιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ουσιαστικά δρομολόγησε το ΚΕΘΕΑ από αυτόνομος οργανισμός να μετατραπεί σε υποστηρικτική δομή των προγραμμάτων «υποκατάστασης» του ΟΚΑΝΑ.

Το χτύπημα της απεξάρτησης ανοίγει τον δρόμο για τη συμφιλίωση της κοινωνίας με το φαινόμενο των ναρκωτικών και την όξυνσή του. Είναι η άλλη όψη της ασύστολης προπαγάνδας αθώωσης ουσιών π.χ. κάνναβη και της ίδρυσης “χώρων εποπτευόμενης χρήσης” που νομιμοποιούν τη χρήση και το εμπόριο ναρκωτικών.

Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ συμπαραστέκεται στον αγώνα των εργαζομένων, των θεραπευόμενων και των συλλόγων οικογένειας του ΚΕΘΕΑ ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που καταργεί το αυτοδιοίκητό του, αντικαθιστώντας το άμισθο και εκλεγμένο Διοικητικό του Συμβούλιο με έμμισθο, διορισμένο από την ίδια.

Καταδικάζουμε τις πολιτικές αποφάσεις για τον συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης και τη νομιμοποίηση της πώλησης, της χρήσης και της καλλιέργειας κάνναβης, όπως με το απαράδεκτο σχετικό ψήφισμα της 13/02/2019 του Ευρωκοινοβουλίου.

Στηρίζουμε τον αγώνα για:

• Κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (2019), ώστε να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ.

• Ενίσχυση της δράσης του ΚΕΘΕΑ με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

• Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες θεραπευτικές κοινότητες "στεγνών" προγραμμάτων σε όλη την Ελλάδα ανάλογα με τις ανάγκες. Προγράμματα που στοχεύουν στην πλήρη απεξάρτηση και την ισότιμη κοινωνική επανένταξη.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για μια κοινωνία στην οποία τα ναρκωτικά και το κοινωνικό φαινόμενο της ουσιοεξάρτησης δεν θα έχουν θέση, για μια κοινωνία που θα ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στον ελεύθερο χρόνο, στη δημιουργική ζωή.


Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας





Βρύσαλης Δημήτρης Κοκοβάκης Γρηγόρης
  

  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *