Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

24ΩΡΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΗ

 

Δίνουμε τη μάχη να μην ψηφιστεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, που κλιμακώνει την επίθεση σε δικαιώματα και κατακτήσεις, που κερδήθηκαν με αγώνες εδώ και έναν αιώνα. Το νομοσχέδιο φέρει νέο συντριπτικό πλήγμα στο 8ωρο και στο σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας. Στις διατάξεις του περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: 

• Η γενίκευση και διευκόλυνση της εφαρμογής της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Δεν θα απαιτείται πλέον συμφωνία της συνδικαλιστικής οργάνωσης για την καθιέρωση 10ωρης δουλειάς με απλήρωτες 2 ώρες ημερησίως και αναπλήρωση με μειωμένο ωράριο ή ρεπό (σε περίοδο «μειωμένης απασχόλησης»), αλλά θα αρκεί ατομική συμφωνία του εργαζόμενου. 

• Αύξηση του αριθμού των υπερωριών ανά έτος (σε 150) με μείωση της αμοιβής τους, ενώ δίνεται η δυνατότητα υπέρβασης και αυτού του ορίου «σε περιπτώσεις επείγουσας φύσης εργασίας».

• Υποχρέωση εργαζομένων μερικής απασχόλησης για παροχή πρόσθετης εργασίας («αν παραστεί ανάγκη») «κατά ωράριο που δεν είναι συνεχόμενο» με «αμοιβή» προσαυξημένη κατά 12%.
• Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για δεκάδες ακόμη κλάδους εργασίας (μεταφορές, logistics, data centers, λιμάνια, λογιστήρια κ.α.).

Νέο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα με την υποχρεωτική διάθεση «Προσωπικού Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας» (πέραν του προσωπικού ασφαλείας) σε «επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας», ώστε να παρέχεται το 1/3 των συνήθων υπηρεσιών σε μέρα απεργίας. Επίσης αναστέλλεται το δικαίωμα σε απεργία, όσο διαρκεί ο υποχρεωτικός δημόσιος διάλογος με μεσολαβητή τον ΟΜΕΔ.

• Μονιμοποίηση και επέκταση της τηλεργασίας, που σημαίνει αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας και θόλωση των ορίων μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου. 

• Επιπλέον εμπόδια και παρέμβαση στη δράση των σωματείων, επιβολή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις συνελεύσεις και τις αρχαιρεσίες, «φακέλωμα» των συνδικάτων στο γενικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων.

• Περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων, με απαλλαγή της εργοδοσίας από την υποχρέωση επαναπρόσληψης παράνομα απολυθέντα εργαζόμενου, δίνοντάς του μια επιπλέον αποζημίωση.

• Περαιτέρω αποδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αφού, με τη μετατροπή του σε «ανεξάρτητη αρχή», απαλλάσσονται οι κυβερνήσεις από την ευθύνη για τη στελέχωσή του.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Δεν ανεχόμαστε να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο. Στο επίκεντρο των διεκδικήσεών μας βρίσκονται μεταξύ άλλων:

- Απόσυρση του νέου αντεργατικού νομοσχεδίου, να μην ψηφιστεί.

- Κατάργηση διατάξεων των νόμων, που ενσωμάτωναν τη «διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου».

- Κατάργηση του νόμου του 2017 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών ΕΣΥ.

- Κατάργηση διατάξεων περιορισμού της συνδικαλιστικής δράσης και του δικαιώματος σε απεργία.

- Επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), καθορισμός κατώτατου μισθού από την Εθνική Γενική ΣΣΕ, να ισχύουν οι συμβάσεις με τους ευνοϊκότερους όρους δουλειάς για τους εργαζόμενους.

- Απόσυρση των νόμων που καταργούν την κυριακάτικη αργία για δεκάδες κλάδους.

- Κατάργηση διατάξεων που προβλέπουν ελαστικές μορφές εργασίας.

Δίνουμε αποφασιστική απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε σε όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει όρθια. 

Δεν θα επιτρέψουμε να γυρίσει το ρολόι της Ιστορίας 100 χρόνια πίσω.

Δεν θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα

Διεκδικούμε να αξιοποιούνται οι δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις για μείωση των ωρών εργασίας και αύξηση του ελεύθερου χρόνου. 

Συμμετέχουμε μαζικά στην ΑΠΕΡΓΙΑ ενάντια
στο αντεργατικό νομοσχέδιο την ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ

Καλούμε όλες και όλους στις ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ


Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας





Βρύσαλης Δημήτρης Κοκοβάκης Γρηγόρης
    

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *