Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΤΕΠ-ΩΡΛ

 ΠΡΟΣ:    - ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΠΑΓΝΗ
    - Δ/ΝΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
    - Δ/ΝΤΡΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
    - Δ/ΝΤΗ ΤΕΠ
    - ΤΟΜΕΑΡΧΗ 6ου ΝΟΣ/ΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
    - ΠΡΟΪΣΤ. ΕΞΩΤΕΡ. ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΙΣΟΓΕΙΟΥ

        
ΚΟΙΝ.:    - ΜΜΕ


ΘΕΜΑ: «Σχετικά με τη θέση και τη νοσηλευτική κάλυψη του ΤΕΠ-ΩΡΛ»

Έχουμε ήδη εκφράσει την αντίθεσή μας στις προφορικές σας εντολές να καλύπτουν οι νοσηλευτές που έχουν βάρδια στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) ΩΡΛ ταυτόχρονα ανάγκες του Παθολογικού ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ τις νύχτες των γενικών εφημεριών. Διαφωνούμε επίσης με τη θέση του ΤΕΠ-ΩΡΛ στο ισόγειο (στο χώρο των τακτικών εξωτερικών ιατρείων), σε αντίθεση με όλα τα άλλα τμήματα του ΤΕΠ, που βρίσκονται στο υπόγειο του νοσοκομείου

Θεωρούμε ότι η αποκομμένη χωροταξικά τοποθεσία με ταυτόχρονη νοσηλευτική κάλυψη του ΤΕΠ ΩΡΛ έχουν αρνητικές συνέπειες στις παρεχόμενες προς τους ασθενείς υπηρεσίες υγείας αλλά και στις συνθήκες εργασίας των νοσηλευτών. Ενδέχεται να οδηγήσουν σε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση εκτάκτων ΩΡΛ περιστατικών, στην περίπτωση που ο νοσηλευτής αργήσει να μεταβεί από το υπόγειο στο ισόγειο, είτε γιατί δεν καταφέρνει να ενημερωθεί άμεσα για την προσέλευση ΩΡΛ ασθενή είτε γιατί (την ώρα της προσέλευσής του) βοηθάει στη διαχείριση κάποιου σοβαρού παθολογικού περιστατικού, το οποίο δεν μπορεί να εγκαταλείψει πριν το αναλάβει άλλος συνάδελφός του. 

Η απόσταση του ΤΕΠ ΩΡΛ από τα άλλα ιατρεία ΤΕΠ δημιουργεί δυσλειτουργία. Άλλωστε, για την ορθή διαχείριση ορισμένων πολύ σοβαρών περιστατικών ενδέχεται να είναι αναγκαία η συνεργασία γιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων με γνώση χειρισμού των αναγκαίων άμεσα διαθέσιμων μηχανημάτων και υλικών, π.χ. τραχειοσωλήνα, συσκευών αναζωογόνησης, απινιδωτή, κλπ. 

Επιπρόσθετα, με την ταυτόχρονη κάλυψη των ιατρείων ΤΕΠ ΩΡΛ και Παθολογικού, οι νοσηλευτές επιβαρύνονται με πρόσθετες αρμοδιότητες, ενώ η ευθύνη για τυχόν καθυστέρηση στην εξέταση κάποιου βαρέως ΩΡΛ περιστατικού με κακή έκβαση θα επιρριφθεί πιθανότατα και στους ίδιους τους νοσηλευτές. Παράλληλα με την ευθύνη, το νοσηλευτικό προσωπικό της ΩΡΛ καταπονείται και σωματικά από τη συχνή μετακίνηση μεταξύ ισογείου και υπογείου, η οποία επιδεινώνει μυοσκελετικά ή άλλα προβλήματα υγείας.

Το μόνο που εξυπηρετεί η ύπαρξη κοινών νοσηλευτών για ΩΡΛ και παθολογικό ΤΕΠ είναι η εξοικονόμηση προσωπικού, άρα και δαπανών. Η απόφαση του ΔΣ του νοσοκομείου του 2017 για μεταφορά του ΩΡΛ ΤΕΠ στο υπόγειο δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, με πρόσχημα κυρίως την παρουσία κάποιων ειδικών μηχανημάτων στο ισόγειο. 

Προειδοποιούμε τη διοίκηση ότι η απόφασή της για παράλληλη απασχόληση των νοσηλευτών του ΤΕΠ ΩΡΛ στο παθολογικό ΤΕΠ και για λειτουργία του ΤΕΠ ΩΡΛ μακριά από το υπόλοιπο ΤΕΠ εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων. Η διοίκηση να αναλάβει τις ευθύνες της για τις συνέπειες των αποφάσεων αυτών, στέλνοντας γραπτά (όχι μόνο προφορικά) εντέλλεσθε στους νοσηλευτές των τακτικών ιατρείων. 

Για την έγκαιρη αντιμετώπιση ΩΡΛ επειγόντων περιστατικών και για την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών εργασίας για το νοσηλευτικό προσωπικό, αιτούμαστε:

• Μεταφορά του ΤΕΠ-ΩΡΛ στο υπόγειο, στο χώρο του ΤΕΠ

• στελέχωση του ΤΕΠ ΩΡΛ και του παθολογικού ΤΕΠ από επαρκές χωριστό νοσηλευτικό προσωπικό, που θα καλύπτει κατά τη διάρκεια της βάρδιας του αποκλειστικά αυτά τα τμήματα


Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας





Βρύσαλης Δημήτρης Κοκοβάκης Γρηγόρης
    

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *