Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

ΤΙΜΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τετάρτη 1η Μαΐου, ΤΙΜΑΜΕ την Εργατική Πρωτομαγιά με τη συμμετοχή μας στην Απεργιακή Συγκέντρωση στις 10:00 στην πλατεία Ελευθερίας.

Συμπληρώνονται φέτος 138 χρόνια από την αιματοβαμμένη εξέγερση των εργατών του Σικάγο για 8 ώρες εργασίας, 130 χρόνια από τον πρώτο μαζικό εορτασμό της Πρωτομαγιάς του 1894 στην Αθήνα, και 70 χρόνια από την εκτέλεση των 200 αγωνιστών στην Καισαριανή στις 1η Μαΐου του 1944.

Οι εργαζόμενοι, μέσα από σκληρούς αγώνες, κατέκτησαν δικαιώματα στη δουλειά και στην κοινωνική ζωή, τα οποία τα τελευταία 30 χρόνια αποσαφηνίζονται σε όλες τις χώρες. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις συνέπειες τόσο στη διάρκεια της κρίσης όσο και της ανάπτυξης, η οποία γίνεται με σκοπό τα κέρδη των λίγων, σε κάθε πτυχή της ζωής τους!

Με τις εργασιακές σχέσεις να είναι σαν λάστιχο, με την εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας, την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, την πανάκριβη στέγαση και την ακρίβεια, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους εργασίας, με την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο γενίκευσης των δύο πολέμων που βρίσκονται σε εξέλιξη, στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Κανείς δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τη διαρκή ανασφάλεια και αβεβαιότητα! Να μην επιτρέψουμε να κυριαρχήσει η παθητική στάση ζωής, το "τίποτα δεν γίνεται, τίποτα δεν αλλάζει"! Η αγανάκτηση να γίνει συμμετοχή στον οργανωμένο αγώνα!

Δεν είναι «κανονικότητα» να πληρώνουμε σε δημόσια νοσοκομεία, σε "απογευματινά" ιατρεία και χειρουργεία ενώ έχουμε προπληρώσει μέσω των δυσβάσταχτων άμεσων και έμμεσων φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών μας για υπηρεσίες υγείας. Δεν είναι «κανονικότητα» οι δημόσιες δομές υγείας να είναι βαθιά υποστελεχωμένες και υποχρηματοδοτούμενες, να υπονομεύεται καθημερινά η λειτουργία τους, οι υγειονομικοί να δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης και πολλοί από αυτούς να βρίσκονται σε διαρκή ομηρία, με ένα αβέβαιο εργασιακό μέλλον, και την ίδια ώρα ο ιδιωτικός τομέας υγείας να μεγεθύνεται και να αυξάνει τα κέρδη του. Δεν πρέπει να αποδεχόμαστε τον μέσο μισθό των εργαζομένων να παραμένει μικρότερος κατά 25% σε σχέση με πριν από το 2009, ενώ ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί κατά 21%, εξανεμίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα, και να παραμένουν κομμένοι οι 13ος και 14ος μισθοί. Εξοργιζόμαστε να παρακολουθούμε τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες που έφτασαν το 2023 να έχουν καθαρά κέρδη 11 δις και οι συστημικές τράπεζες άγγιξαν τα 4 δις κέρδη και να μην πληρώνουν καθόλου φόρους.

Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες μας που πρέπει να συνεχιστούν και να δυναμώσουν! Το χρωστάμε σε όσους πάλεψαν τα προηγούμενα για να έχουμε εμείς δικαιώματα, το χρωστάμε στις νέες γενιές, στους νέους εργαζόμενους. Η Πρωτομαγιά αποτελεί το φάρο και δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε για την ανατροπή της.

Αγωνιζόμαστε για:
• Αυξήσεις 20% στους μισθούς μας και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
• Όχι σε απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, εργολάβους, ΣΔΙΤ και περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας.
• Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών.
• Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, των καυσίμων και των ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.


Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας





Βρύσαλης Δημήτρης Κοκοβάκης Γρηγόρης
    

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *