Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΕΣΤ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Η αποστολή δειγμάτων για προληπτική διαγνωστική εξέταση του κορονοϊού πριν τα τακτικά χειρουργεία, τις χημειοθεραπείες και τις ακτινοθεραπείες στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), αντί για το Ιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης, για οικονομικούς λόγους (στο «δημόσιο» πανεπιστήμιο το τεστ κοστίζει 4 φορές παραπάνω απ’ ότι στο ΕΚΕΑ), οδηγεί σε περαιτέρω καθυστερήσεις των χειρουργείων και των θεραπειών για μεγάλο αριθμό ογκολογικών ή άλλων χρόνιων ασθενών. Την προηγούμενη βδομάδα τα αποτελέσματα του τεστ ήταν αμφισβητούμενα, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους ασθενείς να επαναλάβουν την εξέταση σε ιδιωτικό εργαστήριο, προκειμένου να μην αναβληθούν οι προγραμματισμένες επεμβάσεις ή θεραπείες τους. H αποστολή των τεστ στην Αθήνα είναι ακόμα μια επιπλέον ταλαιπωρία όταν στο νοσοκομείο υπάρχει ιολογικό εργαστήριο που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να τα εκτελέσει.

Αποδεικνύεται λοιπόν για άλλη μια φορά το γεγονός ότι οι τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης δεν αξιοποιούνται στο βαθμό που θα έπρεπε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, όσο η εφαρμογή τους εγκλωβίζεται στα στενά πλαίσια της ελλιπέστατης κρατικής χρηματοδότησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Στη λογική αυτή οφείλεται η έλλειψη προσωπικού, υποδομών, αντιδραστηρίων κλπ. που στην ουσία δεν επιτρέπουν σε μια σχετικά απλή εξέταση όπως είναι το μοριακό τεστ για το SARS-CoV-2 να πραγματοποιείται στο ιολογικό εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο και δωρεάν για όλους. Προφανώς, στόχος είναι και σ’ αυτήν την περίπτωση το κόστος αναγκών περίθαλψης-πέρα από κάποιες στοιχειώδεις παροχές- να μετακυλίεται σταδιακά στους ίδιους τους ασθενείς.

Διεκδικούμε:
• Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε διαγνωστικά μοριακά τεστ ώστε να είναι δυνατή η εκτεταμένη ανίχνευση και ιχνηλάτηση κρουσμάτων και των επαφών τους. Ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του ιολογικού εργαστηρίου του ΠΑΓΝΗ, ώστε να στελεχωθεί επαρκώς με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό,  να διαθέτει επάρκεια υλικών και να γίνει κατάλληλο για τη διενέργεια αυτών των τεστ.
• Να γίνεται προληπτικός εργαστηριακός μοριακός έλεγχος για κορονοϊό όλων των ασθενών που εισάγονται στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να προφυλαχθούν οι εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι ασθενείς από τη μετάδοση από ασυμπτωματικούς / προσυμπτωματικούς φορείς.
• Να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση του συνόλου των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2.
• Η διενέργεια του τεστ να γίνεται απολύτως ΔΩΡΕΑΝ για όλους βάσει επιστημονικών ενδείξεων. Να παταχθεί η αισχροκέρδεια των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας





Βρύσαλης Δημήτρης Κοκοβάκης Γρηγόρης
    

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *