Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΜΑΠ – ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ – ΒΑΕ - ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ

Με αποφασιστικό τρόπο οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ δήλωσαν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, όσον αφορά την κοροϊδία σχετικά με την έλλειψη ΜΑΠ, την αβεβαιότητα και την ομηρία των δεκάδων συμβασιούχων και την μη ένταξη στα ΒΑΕ.

Έλλειψη ΜΑΠ
Από την αρχή της πανδημίας έχουμε επισημάνει τις σοβαρές ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά). Οι ελλείψεις αυτές εξακολουθούν να υπάρχουν ακόμα και τώρα που έχουν αυξηθεί τα κρούσματα αλλά και η προσέλευση ασθενών, παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες των συναδέλφων του τμήματος Προμηθειών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των νοσηλευομένων. Λόγω των ελλείψεων, τα ΜΑΠ δίνονται με το σταγονόμετρο, π.χ. συχνά δίνεται μία μάσκα ανά 8ωρο ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και κάθε 2 μέρες. Προβλήματα επίσης παρατηρούνται στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα των γαντιών, με κάποια από αυτά να είναι ακόμα και ακατάλληλα για το νοσοκομείο. Έτσι δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο σε κάποια τμήματα εργαζόμενοι να πληρώνουν από την τσέπη τους γι’ αυτά τα υλικά.

Συμβασιούχοι
Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο απόλυσης εξακολουθούν να βρίσκονται χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι, που καλύπτουν τις ανάγκες καθαριότητας και εστίασης δημόσιων νοσοκομείων, σε μια περίοδο που οι ανάγκες είναι αυξημένες, λόγω του SARS-CoV-2.
Αντίστοιχα, με απόλυση, κινδυνεύουν τους επόμενους μήνες, χιλιάδες συνάδελφοι, επικουρικοί, και μέσω ΟΑΕΔ, λόγω της συστηματικής άρνησης των κυβερνήσεων για μονιμοποίηση τους.
Παρά τις προφορικές δεσμεύσεις της διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ για ολιγόμηνη παράταση, δεν τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη, αφού η μόνη δικαίωση των εργαζομένων είναι η μονιμοποίηση τους με 8ωρη, 5νθήμερη εργασία και πλήρη δικαιώματα.  

ΒΑΕ
Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.
Εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει από SARS-CoV-2 περισσότεροι από 470 συνάδελφοι μας πανελλαδικά.
Οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ενώ αποκλείουν χιλιάδες συναδέλφους (γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φύλακες, διοικητικούς κλπ) ακόμα και από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.

Δεδουλευμένα
Δεν έχουν εκταμιευθεί τα αναγκαία κονδύλια για το 3ο τρίμηνο 2020 (Ιούλιος – Αύγουστος - Σεπτέμβριος) με αποτέλεσμα να κινδυνεύει, για άλλη μια φορά, να καθυστερήσει η πληρωμή της αποζημίωσης για εφημερίες, υπερωρίες, νυχτερινά και εξαιρέσιμα.
Αποτελεί πρόκληση να καθυστερεί η πληρωμή δεδουλευμένων, με οποιαδήποτε δικαιολογία, στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση συνεχίζει – όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση – να μοιράζει φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις δις ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ταυτόχρονα, παραμένει απαράδεκτα χαμηλή η αποζημίωση για τις εφημερίες, την νυχτερινή εργασία και τις αργίες, των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας, που εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας.

Για όλα τα παραπάνω απαιτούμε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:
► Να εξασφαλισθεί επάρκεια σε κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους στις μονάδες υγείας και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους.
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, ΣΟΧ, κλπ.). Ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας.
Να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες και να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.
► Να εκταμιευθούν τα αναγκαία κονδύλια και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (εφημερίες, νυχτερινά, αργίες, Κυριακές) σε όλους τους εργαζόμενους και να πληρώνονται κάθε μήνα, χωρίς καμία καθυστέρηση και περικοπή
► Να δοθεί ουσιαστική αύξηση στην αποζημίωση για εφημεριακή εργασία και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και Αργίες.

Παλεύουμε για Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση.


Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας

Βρύσαλης Δημήτρης Κοκοβάκης Γρηγόρης
   
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *