ΠΕΜΠΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ 10ΠΜ ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΠΑΓΝΗ
Όλοι μαζί τώρα στον αγώνα για την προστασία της υγείας όλων των εργαζομένων, των οικογενειών μας, το ωράριο, την ασφάλιση, το εισόδημα. Είναι ώρα ευθύνης και δράσης.
Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε lockdown
Οι υγειονομικοί τηρούμε τα μέτρα προστασίας, αλλά έχουμε και φωνή. Με υπευθυνότητα και πειθαρχία, απειθαρχούμε στα αντεργατικά και αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης. Δεν θα κάτσουμε να βλέπουμε να «θάβουν» την υγεία, την ασφάλεια και τις ανάγκες μας. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, που αποδεικνύει τα ψέματα της για τη δήθεν «θωράκιση» του το προηγούμενο διάστημα. Αυτοί που δήθεν κόπτονται για την υγεία, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία έχουν εξαντληθεί κι οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει. Λόγω της υποστελέχωσης, οι περισσότερες άδειες ειδικού σκοπού και αρκετά ρεπό δεν δίνονται και δεν βγαίνουν σε καραντίνα όλοι οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με κρούσματα συναδέλφων τους. Η αναστολή των κανονικών αδειών και η απουσία (έστω λίγων) συναδέλφων με άδειες ευπαθών ομάδων, ειδικού σκοπού, αναρρωτικές, καραντίνα κλπ. κάνει ακόμη πιο εξαντλητικά τα ωράρια των υπολοίπων.
Τουλάχιστον 24 εργαζόμενοι του νοσοκομείου μας έχουν νοσήσει τον τελευταίο μήνα. Απολύμανση γίνεται μετά από πίεση των εργαζομένων και σε ορισμένους μόνο από τους χώρους που πρέπει. Μάσκες δίνονται με το σταγονόμετρο (συνήθως μία ανά βάρδια), ενώ ελλείψεις υπάρχουν και σε γάντια. Περιοδικά τεστ δεν γίνονται στο σύνολο του προσωπικού, ώστε να προληφθεί η ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού.
Οι κλίνες COVID-19 προέρχονται από τη δέσμευση κλινών που προβλέπονται για τη νοσηλεία ασθενών με άλλες νόσους. Παράλληλα, τα τακτικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία έχουν μειωθεί κατά 20-30%, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται δηλαδή η παρακολούθηση και η αντιμετώπιση μη έκτακτων non-COVID νόσων.
Η πληρότητα στις μόλις 16 κλίνες ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ ξεπερνά τις τελευταίες μέρες το 80%, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται ραγδαία μέρα με τη μέρα. Η διοίκηση σχεδιάζει να μετατρέψει κλίνες της ΜΕΠΚ σε κλίνες ΜΕΘ non-COVID. Πριν λίγες μέρες άρχισαν οι εργασίες για τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ (με χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχος) σε χώρο που αποσπάστηκε από άλλα τμήματα, χωρίς να έχουν προκηρυχθεί νέες θέσεις μόνιμων νοσηλευτών για να τις στελεχώσουν.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) εξακολουθεί να έχει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να συνεισφέρει στη διαλογή και παρακολούθηση ήπιων περιστατικών αλλά και να παίξει κομβικό ρόλο στην πρόληψη και τη δημόσια υγεία με μαζικά test στα σχολεία, τους χώρους δουλειάς, την κοινότητα.
Την Παρασκευή 20/11 οι ΥΠΕ ζητούσαν από τα νοσοκομεία καταστάσεις με τους υγειονομικούς που απασχολούνται σε τμήματα με ασθενείς Covid. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να δώσει ένα «βοήθημα» γιορτών (ούτε καν 13ο μισθό), και μάλιστα όχι σε όλους τους εργαζόμενους αλλά σε ένα μέρος, με πρόσχημα ότι δήθεν δεν εμπλέκονται όλες οι κατηγορίες υγειονομικών στην αντιμετώπιση του covid-19.
Οι ελλείψεις αυτές των δημόσιων μονάδων υγείας αποτελούν συνέπεια της διαχρονικής πολιτικής κρατικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της υγείας. Μάλιστα, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει πως οι δαπάνες για την Υγεία θα είναι μειωμένες κατά 572 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2020 (από 4,829 δισ. ευρώ σε 4,257 δισ.). Παράλληλα, επεκτείνονται οι συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Με αφορμή την πανδημία, νομοθετήθηκαν επίσης πλήθος αντεργατικών και αντιλαϊκών διατάξεων, που πλήττουν το σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς, το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναστολή, παίρνοντας επιδόματα-ψίχουλα (κι αυτά ακόμη με καθυστέρηση). Επεκτάθηκε η τηλεργασία, η εκ περιτροπής εργασία, μειώθηκε ο μέσος μισθός, καταργήθηκε η προστασία της πρώτης κατοικίας. Παράλληλα δίνεται πλήγμα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα (όπως με το νόμο για τις διαδηλώσεις), ώστε να κατασταλούν οι αντιδράσεις.
Ο αγώνας δεν μπαίνει σε καραντίνα
Απέναντι σε αυτή την πολιτική που θυσιάζει την υγεία μας στο βωμό της κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που αξιοποιεί την πανδημία για να καταπατήσει τα δικαιώματα μας, που επιστρατεύει την καταστολή ενάντια σε κάθε φωνή διεκδίκησης αντιτάσσουμε το δικό μας απεργιακό «lockdown».
Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ συμμετέχει στην 24ωρη Γενική Πανελλαδική ΑΠΕΡΓΙΑ που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ την ΠΕΜΠΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ και καλεί ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους σε ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στην πύλη του νοσοκομείου στις 10πμ τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας.
Διεκδικούμε:
• Να βγαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα και να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ όλοι οι υγειονομικοί που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα.
• Να γίνονται μαζικοί περιοδικοί μοριακοί έλεγχοι των εργαζομένων στις δομές υγείας.
• Να υποβάλλονται σε τεστ όλοι οι ασθενείς κατά την εισαγωγή τους στις κλινικές.
• Να γίνουν άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού.
• Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
• Να γίνεται άμεση απολύμανση των χώρων όπου εντοπίζεται κρούσμα.
• Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε ΜΑΠ.
• Ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
• Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και όχι βοηθήματα που τα δίνουν σε λίγους και τα αξιοποιούν για να διασπάσουν.
• Εκδίωξη όλων των εργολάβων.
• Προστασία των ευπαθών ομάδων και των οικογενειών με μικρά παιδιά.
• Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.
• Κατάργηση των αντεργατικών Π.Ν.Π. που επιβλήθηκαν εν μέσω πανδημίας και προστέθηκαν στους μνημονιακούς νόμους.
• Να αυξηθούν τώρα τα δρομολόγια στα ΜΜΜ.
• Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Καμία δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης.
Καλούμε τους υγειονομικούς να συμμετέχουν -από κοινού με άλλους εργαζόμενους, ανέργους, νέους, συνταξιούχους- στον κοινό αγώνα για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα παρέχει υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την καθολική κάλυψη των αναγκών.
Ο Πρόεδρος |
Ο Αναπλ. Γραμματέας |
Βρύσαλης Δημήτρης | Φραντζέσκος Γιώργος |
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου