Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΑΝΟΙΚΤΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ – ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΠΑΓΝΗ

ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ  Η ΦΩΝΗ  ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ  ΘΥΜΑΤΑ

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του εργάτη, που έχασε τη ζωή του χθες στο Αρκαλοχώρι. Εκφράζουμε επίσης την αλληλεγγύη μας στους σεισμόπληκτους των δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών Αστερουσίων.

Ο χθεσινός σεισμός απέδειξε την επικινδυνότητα της απόφασης της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ να κλείσει τις περισσότερες πόρτες (εκτός από την κεντρική και ελάχιστες ακόμη), επικαλούμενη την προστασία της δημόσιας υγείας. Το σωματείο μας έχει καταγγείλει την απόφαση αυτή εδώ και 6 μήνες, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια εργαζομένων, ασθενών και συνοδών σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού αλλά και τους κινδύνους για διασπορά του κορονοϊού από το συνωστισμό στην κεντρική θύρα του νοσοκομείου. Είχαμε στείλει μάλιστα και επιστολή στην Πυροσβεστική, ενώ καταγγελία για το θέμα είχε κάνει και το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Παράρτημα Ηρακλείου). 

Δύο εβδομάδες μετά τις καταγγελίες αυτές, η διοίκηση άνοιξε τις πόρτες (τον Απρίλη), για να τις ξανακλείσει όμως πριν από ένα μήνα με αφορμή τη νέα αύξηση των νοσηλευόμενων κρουσμάτων. Παρόλο που το σωματείο μας έστειλε εκ νέου (τον Αύγουστο) επιστολή στη διοίκηση για άνοιγμα των θυρών και oι εκπρόσωποι μας στο Διοικητικό Συμβούλιο είχαν επισημάνει την επικινδυνότητα της απόφασης και το ότι δεν μπορεί να υπάρχει στα χαρτιά σχέδιο για τυχόν εκκένωση  με κλειστές  πόρτες, η διοίκηση εμμένει στην επικίνδυνη στάση με κλείσιμο ακόμα και σήμερα των εισόδων. Η πρώτη ισχυρή σεισμική δόνηση βρήκε χθες το ΠΑΓΝΗ με τις περισσότερες εξόδους κλειδωμένες, οι οποίες τελικά ανοίχθηκαν (μετά τον αρχικό σεισμό), προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός ασθενών των τακτικών ιατρείων, επισκεπτών και κάποιων εργαζομένων που κατευθύνονταν φοβισμένοι προς τις εξόδους. 

Οι «εκπτώσεις» στα πρωτόκολλα προστασίας αποδεικνύουν ότι προτεραιότητα δεν αποτελούν η ασφάλεια και η υγεία, αλλά η προσπάθεια ελαχιστοποίησης των κρατικών δαπανών και η μετατόπιση στην ατομική ευθύνη. Αυτό γίνεται φανερό και στην απουσία αντισεισμικών, αλλά και αντιπυρικών και αντιπλημμυρικών έργων, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα αλλά και τη στέγαση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

• Να παραμείνουν ανοιχτές όλες οι πόρτες εισόδου/εξόδου του ΠΑΓΝΗ και ενίσχυση των υπηρεσιών φύλαξης του νοσοκομείου με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

• Να γίνει διεξοδικός έλεγχος για ενδεχόμενες ζημιές σε όλες τις δομές υγείας, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα άλλα δημόσια κτήρια.

• Να ζητηθεί έκτακτη χρηματοδότηση για συντήρηση και επισκευή των κτιρίων.

• Αύξηση της  κρατικής χρηματοδότησης για αντισεισμικά έργα και για ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας.


Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας





Βρύσαλης Δημήτρης Κοκοβάκης Γρηγόρης
    

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *