Ραγδαία αύξηση παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων στην περιοχή μας τις τελευταίες εβδομάδες. Το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη διαγνώσθηκαν 6931 κρούσματα στο νομό Ηρακλείου, ενώ παράλληλα οι εισαγωγές περιστατικών COVID στο νοσοκομείο μας έχουν υπερδιπλασιαστεί. Συγκεκριμένα, στις 13 Ιούλη νοσηλεύονταν στο ΠΑΓΝΗ συνολικά 33 κρούσματα, εκ των οποίων 22 στη μονάδα αντιμετώπισης κορονοϊού (ΜΑΚ), 9 στη ΜΕΘ COVID και 2 στην παιδιατρική μονάδα COVID.
Πολλοί είναι και οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου που απουσιάζουν λόγω νόσου COVID, με αποτέλεσμα να προκαλούνται σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας στα υποστελεχωμένα τμήματα και να προστίθενται νέα εμπόδια στη χορήγηση των χιλιάδων χρωστούμενων ρεπό και κανονικών αδειών στο εξουθενωμένο προσωπικό.
Η αυξητική τάση νοσηλειών θα απαιτήσει νέες μετακινήσεις προσωπικού στις ΜΑΚ, πρόσθετες εφημερίες και βάρδιες, περικοπή ημερών ανάπαυσης. Θα απαιτηθεί και νέα συρρίκνωση και συγχώνευση κλινικών, ώστε να δημιουργηθούν θάλαμοι νοσηλείας COVID, ενώ η Νεφρολογική, η Παιδοχειρουργική και άλλες κλινικές εξακολουθούν να λειτουργούν με μειωμένο αριθμό κλινών. Ήδη, οι θάλαμοι της Παθολογικής κλινικής περιορίζονται και ασθενείς της νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές, προκειμένου να εξασφαλιστούν κλίνες για τα κρούσματα.
Εν τω μεταξύ, παραμένουν πολύμηνες οι αναμονές των non-COVID ασθενών για τα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία, τα οποία θα περιοριστούν αναγκαστικά τον Αύγουστο, προκειμένου να πάρουν λίγες μέρες άδειας οι εργαζόμενοι.
Μετά από δυόμιση χρόνια πανδημίας, η νέα έξαρση των κρουσμάτων βρίσκει για άλλη μια φορά απροετοίμαστες τις δημόσιες δομές υγείας, που μαστίζονται από συνεχιζόμενες σοβαρές ελλείψεις, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης. Αντί για ενίσχυση των μονάδων της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην επερχόμενη πίεση, αξιοποιείται η πανδημία ως πρόσχημα για επέκταση των συμπράξεων του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) υγείας και για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ολοένα περισσότερα έσοδα από τις άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ασθενών.
Όπως και τα προηγούμενα δύο καλοκαίρια, έτσι και φέτος, γίνεται φανερό ότι προτεραιότητα δίνεται στην αύξηση της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου και όχι στην προστασία της υγείας μας. Παρόλη την ανησυχητική αναζωπύρωση της πανδημίας, τα μέτρα προστασίας έχουν ανασταλεί μέχρι τέλη Αυγούστου (κατάργηση υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε χώρους εσωτερικούς και συνωστισμού, πληρότητα 100% σε πλοία και αεροπλάνα, καμία πρόβλεψη για ξενοδοχεία καραντίνας κοκ).
Μάλιστα, αντί για αύξηση της επιδημιολογικής επιτήρησης, τεστ γίνονται σε λιγότερο από 10% του πληθυσμού (ο οποίος υπερδιπλασιάζεται το καλοκαίρι), ενώ Υπουργείο και ΕΟΔΥ ανακοίνωσαν ότι η επιδημιολογική έκθεση θα ανακοινώνεται πλέον σε εβδομαδιαία βάση (ως επίπτωση κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό, μέσο όρο εισαγωγών ανά εβδομάδα κοκ.).
Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ κρούει ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την επικείμενη πίεση των δημόσιων μονάδων υγείας της περιοχής μας από το νέο κύμα της πανδημίας.
Διεκδικούμε:
• Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου
• Άμεσες προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, ώστε να καλυφθεί το σύνολο των κενών θέσεων
• Αλλαγή οργανισμού νοσοκομείου με αύξηση οργανικών θέσεων, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες
• Χορήγηση του συνόλου των χρωστούμενων αδειών και ρεπό στους εργαζόμενους
• Ενίσχυση της ΠΦΥ και των ΤΟΜΥ, συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση και καθημερινή ενημέρωση του πληθυσμού για την πορεία της πανδημίας
• Μέτρα αποφυγής διασποράς σε χώρους συνωστισμού, σε αεροδρόμια, λιμάνια, αεροπλάνα, πλοία
• Ενίσχυση νοσοκομείου σε υποδομές (επέκταση Παθολογικής και Ψυχιατρικής, επαναφορά Νεφρολογικής και Παιδοχειρουργικής Κλινικής)
• Όχι στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων μονάδων υγείας
Ο Πρόεδρος |
Ο Αναπλ. Γραμματέας |
Βρύσαλης Δημήτρης | Φραντζέσκος Γιώργος |
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου