Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟ ΕΚΑΒ

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ εκφράζει την οδύνη του για τις δύο γυναίκες, που άφησαν την τελευταία τους πνοή, ενώ περίμεναν για ώρες ασθενοφόρο (στην Κω και στη Νέα Μάκρη).

Τα τραγικά αυτά συμβάντα επιβεβαιώνουν τις τεράστιες ελλείψεις του ΕΚΑΒ. Πολλά νησιά (όπως η Κως) έχουν μόλις 1-2 ασθενοφόρα, ενώ και στην Αττική ο αριθμός των ασθενοφόρων είναι ο μισός περίπου από αυτόν που απαιτείται για την πλήρη κάλυψη των αναγκών. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε ασθενοφόρα και στην Κρήτη, με αποτέλεσμα πολύωρες επικίνδυνες αναμονές των ασθενών. Ο στόλος των ασθενοφόρων σπάνια ανανεώνεται, με συνέπεια τα οχήματα να είναι πεπαλαιωμένα και αρκετά (περίπου τριάντα καθημερινά) να ακινητοποιούνται λόγω βλαβών.

Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και στο πλήρωμα του ΕΚΑΒ (σε διασώστες, οδηγούς κοκ), οι οποίοι τρέχουν με αυταπάρνηση για να προλάβουν να εξυπηρετήσουν περιστατικά σε ολόκληρους νομούς. Οι προσλήψεις προσωπικού για τη στελέχωση του ΕΚΑΒ είναι ελάχιστες, στην πλειοψηφία τους συμβασιούχων, και δεν καλύπτουν ούτε καν τις συνταξιοδοτήσεις.

Το ιατρικό προσωπικό που στελεχώνει το ΕΚΑΒ είναι επίσης ελάχιστο, με αποτέλεσμα γιατροί άσχετων ειδικοτήτων (οφθαλμίατροι, ορθοπεδικοί, γυναικολόγοι), ακόμη και αγροτικοί γιατροί ή ειδικευόμενοι με μόλις έξι μήνες εκπαίδευση, να υποχρεώνονται να διακομίζουν διασωληνωμένους και άλλους βαρέως πάσχοντες ασθενείς από το νοσοκομείο Ρεθύμνου και όχι μόνο.

Αντί για ενίσχυση του ΕΚΑΒ με αύξηση κρατικής χρηματοδότησης, οι «δευτερογενείς» διακομιδές παραχωρήθηκαν στα χέρια ιδιωτών με τον πρόσφατο νόμο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, ενώ ήδη οι οικογένειες πολλών ασθενών αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους για τη μεταφορά ασθενών στις οικίες τους μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Οι σοβαρές ελλείψεις του ΕΚΑΒ είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας. Οι απαράδεκτες καθυστερήσεις των ασθενοφόρων κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν απασχολεί το υπουργείο, αφού προτεραιότητα θεωρεί την εξοικονόμηση δαπανών, αντιμετωπίζοντας την υγεία ως ανεπιθύμητο κόστος και εμπόρευμα.

Διεκδικούμε:
• Πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες
• ανάπτυξη, ανανέωση και πλήρη τεχνική υποστήριξη του στόλου ασθενοφόρων με τον αναγκαίο αριθμό σύγχρονων επίγειων, πλωτών και εναέριων μέσων.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Ο Αναπλ. Γραμματέας

Βρύσαλης Δημήτρης Φραντζέσκος Γιώργος
    

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *