Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016

2ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 30/03 ΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ & 2ΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 28/03 ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Πα.Γ.Ν.Η. καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκεται το νοσοκομείο. Η έλλειψη προσωπικού, η εντατικοποίηση και η υποχρηματοδότηση έχουν χτυπήσει κόκκινο. Όλα αυτά τα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις και τις διοικήσεις έγινε συστηματική προσπάθεια να κουκουλωθούν τα προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του νοσοκομείου, να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματική δράση και η λειτουργία του αξιοποιώντας όλη την αντεργατική νομοθεσία, όπως απογευματινά ιατρεία, μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα, από υγειονομική μονάδα (Κ.Υ., ΠΕΔΥ) σε υγειονομική από (ΠΑΓΝΗ) μονάδα, κλινικές να λειτουργούν με εργαζόμενους με μπλοκάκι (Παιδοψυχιατρική), κλινική  που μετά από τη μετακίνηση της Νεφρολογικής να βρίσκεται με λιγότερα κρεβάτια και με κίνδυνο να υπολειτουργεί και η κλινική και η μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης (η απόφαση για τη μετακίνηση της Νεφρολογικής κλινικής αποδείχτηκε ότι είχε σαν στόχο να καταργηθεί η αυτοτέλεια μιας σημαντικής κλινικής με μεγάλες συνέπειες για τους ασθενείς σύμφωνα με τις δηλώσεις του Διευθυντή της Νεφρολογικής), εργαζόμενοι με συμβάσεις (5μηνα, ΕΛΚΕ, επικουρικοί), με μαθητεία, με ιδιωτικά συνεργεία, βάρδιες απογευματινές και σαββατοκύριακα (50 υπολογίζονται την εβδομάδα) που καλύπτονται από τα έσοδα του νοσοκομείου. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 300 περίπου εργαζόμενοι στο νοσοκομείο μας με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Καταπατούνται εργασιακά δικαιώματα στο όνομα του ρεαλισμού και του εφικτού, όπως το 8ωρο, το 5μερο (δουλεύοντας 16 έως και 24 ώρες σερί, 6 μέρες την εβδομάδα) κλπ.
Οι όποιες εξαγγελίες για μόνιμες προσλήψεις συνολικά στις δημόσιες μονάδες Υγείας δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις. Είναι χαρακτηριστικό  ότι από τις 970 θέσεις  που ανακοινωθήκαν στα νοσοκομεία  μόνο 2 νοσηλευτές προβλέπονται να έρθουν. Και από την προκήρυξη 580 επικουρικών εργαζομένων δεν προβλέπεται κανένας νοσηλευτής. Την ίδια ώρα απολύονται τέλος Σεπτέμβρη 25 συνάδελφοι μας επικουρικοί και 15 συνάδελφοι μας από την Παιδοψυχιατρική κλινική, τέλος Μαΐου 13 συνάδελφοι 5μηνιτες.
 Ο νέος προϋπολογισμός του ΠΑΓΝΗ για το 2016 (39.450.000 €), δεν επαρκεί  για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Να τονίσουμε ότι το 2015 οι λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου ανέρχονται στα 53,7 εκατομμύρια ευρώ. Οι όποιες προβλέψεις για έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ είναι στον αέρα.  Ο ΕΟΠΥΥ έχει να πληρώσει από το 2010. Ήδη μέχρι τέλος του Φλεβάρη για φαρμακευτική δαπάνη έχει απορροφηθεί το 20%. Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του νοσοκομείου φτάνουν 36.670.182 ευρώ μέχρι τέλος Φλεβάρη. Δηλαδή, θα χειροτερέψει η συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και θα μεγαλώσουν οι υπάρχουσες ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα. Ταυτόχρονα, για τους ανασφάλιστους έχει δοθεί το ποσό των 100.00.000 ευρώ για όλα τα νοσοκομεία της χώρας που σημαίνει 10.000 ευρώ για κάθε νοσοκομείο.
Τα κενά του προσωπικού παραμένουν τεράστια. Λείπουν 700 εργαζόμενοι όλων των κατηγοριών. Από το 2010 έχουν αποχωρήσει (για συνταξιοδότηση, κ.α) 400 άτομα χωρίς να έχουν αναπληρωθεί. Τα τμήματα του νοσοκομείου χρωστάνε άδειες του 2015 ακόμη. Π.χ στο αναισθησιολογικό χρωστάνε 100 μέρες άδειας και 60 ρεπό, στην ΠΟΓΚ 60 μέρες, στο γραφείο Κίνησης 120 μέρες και στο Χειρουργείο 200 μέρες με άμεσο κίνδυνο μείωσης του αριθμού των χειρουργικών αιθουσών άρα και του αριθμού των επεμβάσεων και την αύξηση αναμονής και ταλαιπωρίας των ασθενών. Την ίδια ώρα που η προσέλευση των ασθενών έχει αυξηθεί κατά 30%, καινούργια τμήματα έχουν δημιουργηθεί χωρίς  αντίστοιχους νέους  μόνιμους εργαζομένους. Οι λίστες αναμονής για τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία σε ορισμένα τμήματα κλείνονται από τον Ιούνιο και μετά, όπως είναι το ρευματολογικό εργαστήριο, το δερματολογικό κ.α.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πιάνει το νήμα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία, την ιδιωτικοποίηση της, των ελαστικών μορφών απασχόλησης από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ
ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
H αιτία των προβλημάτων των εργαζομένων και των ασθενών είναι ότι η Υγεία, η Πρόνοια και η ασφάλιση των εργαζομένων είναι κόστος για την Ε.Ε. και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Εμπόδιο για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους. Αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σαρωτικής επίθεσης που δεχόμαστε εμείς και οι ασθενείς. Για αυτό ανάλογα μέτρα στην Υγεία εφαρμόζονται διαχρονικά και ενιαία από όλες τις κυβερνήσεις, σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. με ή χωρίς μνημόνια, με ή χωρίς ευρώ. Θέλουν να εξοικονομήσουν ζεστό κρατικό χρήμα για να στηριχθούν με κάθε είδους κίνητρα οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ικανοποιούν τις πάγιες απαιτήσεις τους για εξασφάλιση ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης. Με αυτό το κριτήριο θα αξιολογούνται τα νοσοκομεία και θα κρίνονται «βιώσιμα» ή όχι. Αν θα συνεχίσουν να λειτουργούν ή όχι. Με αυτά τα κριτήρια θέλουν να αξιολογούν και μας. Αυτός είναι ο λόγος που οι ελάχιστες προσλήψεις στα νοσοκομεία είναι κυρίως επικουρικοί ή μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ. Αυτό υπηρετεί η κοστολόγηση των υπηρεσιών, τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Γι αυτό και ενισχύουν την επιχειρηματική δράση στα δημόσια νοσοκομεία, αντιμετωπίζουν τους ασθενείς σαν πελάτες και τους εργαζόμενους  σαν φθηνό και ευέλικτο επιστημονικό προσωπικό.
Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ προκήρυξε:
•   Δευτέρα 28 Μαρτίου 08:00 – 10:00 δίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας για τους εργαζόμενους του Χειρουργείου και του Αναισθησιολογικού. Συγκέντρωση σε παράσταση διαμαρτυρίας στο σαλόνι του νοσοκομείου.
•   Τετάρτη 30 Μαρτίου 08:00 – 10:00 δίωρη στάση εργασίας με Γενική Συνέλευση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου για όλους τους εργαζόμενους.
•   Πέμπτη 31 Μαρτίου στις 12:00μμ σύσκεψη με πρωτοβουλία του Σωματείου με τους επικουρικούς εργαζόμενους των νοσοκομείων στην Κρήτη.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους υγειονομικούς, σε αγωνιστική επαγρύπνηση και καθολική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και τις απεργίες.  Όλοι μαζί να απαιτήσουμε τη μέρα της ψήφισης του ασφαλιστικού στη Βουλή να κηρύξει 48ωρη απεργία. Είναι χρέος κάθε τμήματος να εξασφαλίσει την ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας καθώς και των επειγουσών εργασιών για τις ημέρες της απεργίας.
Απαιτούμε – Διεκδικούμε:
•    Να γίνουν ΤΩΡΑ μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα. Μονιμοποίηση των εργολαβικών, επικουρικών, 5μηνων συναδέλφων. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά & ασφαλιστικά δικαιώματα.
•  Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων στο νοσοκομείο με ευθύνη του κράτους & της διοίκησης.
•    Να πληρωθούν άμεσα οι συνάδελφοι που παραμένουν απλήρωτοι.
•    Να μην τολμήσει  κυβέρνηση να φέρει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα στη Βουλή! Κι αν το κάνει να απαντήσουμε μαζικά με 48ωρη απεργία!
•    Αποκλειστικά Δημόσια, Καθολική Υγεία – Πρόνοια - Ασφάλιση. Να πληρώσει το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία. Υπεράσπιση και επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ με σύγχρονους όρους και δικαιώματα. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης και των πληρωμών των ασθενών.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *