Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Στις 22 Μαρτίου ανακοινώθηκε  από το Υπουργείο Υγείας  ότι δίνει την δυνατότητα  στα ΝΠΔΔ να συνάπτονται ατομικές συμβάσεις  μίσθωσης και αμοιβής  μέχρι τις 31/12/2017 από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πιστή στην αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων συνεχίζει να υλοποιεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο της Ε.Ε. (μπλοκάκι, ατομικές συμβάσεις, 5μηνα κ.α.) οδηγεί τους εργαζόμενους στην καθαριότητα σε χειρότερη θέση και από αυτήν που είναι σήμερα.
Με την «ειδική» εγκύκλιο, το Υπουργείου Υγείας κάνει γνωστό πως πλέον ο κάθε φορέας στην Υγεία μπορεί να απασχολεί ως ατομικό εργολάβο των κάθε εργαζόμενο στην καθαριότητα, ξεκαθαρίζοντας πως η σχέση αυτή δεν είναι σχέση εξαρτημένης εργασίας. Άρα, με μισθό πείνας, κόψιμο των επιδομάτων, χωρίς άδεια καλοκαιρινή, χωρίς επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα, νομιμοποιεί παραπέρα τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Η «δεύτερη φορά Αριστερά» πετάει, όπως είπε, τους εργολάβους έξω από τα νοσοκομεία, κάνοντας εργολάβους όλους τους εργαζόμενους. Το διαιρεί και βασίλευε σε όλο του το μεγαλείο.
Γνωρίσαμε από πρώτο χέρι την κοροϊδία όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που δημιούργησαν το αίσχος των προσωρινά απασχολούμενων και ελάχιστα αμειβομένων, την παραχώρηση υπηρεσιών του νοσοκομείου σε ιδιώτες  που ήταν κατεύθυνση της Ε.Ε. και των επιχειρηματιών. Η απόφαση αυτή της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει και κρατά σε καθεστώς ομηρίας τους εργαζόμενους και νομιμοποιεί όλα όσα υλοποιούσαν και οι εργολάβοι. Απλά ο εργολάβος τώρα γίνεται η διοίκηση του νοσοκομείου.
Συγκεκριμένα προβλέπεται:
• Να μπορούν να συμμετέχουν όσοι εργάζονται ή εργαστήκαν στο τομέα της καθαριότητας  καθώς και οποιοσδήποτε άνεργος. 
• Οι εργαζόμενοι αυτοί  μπορεί να εργάζονται με μειωμένα ωράρια (4ωρα, 5ωρα ή 8ωρα).
• Oι ατομικές συμβάσεις να μπορεί να είναι μέχρι 31/12 /2017.
• Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν δικαιούνται άδειες, επιδόματα αδείας, Πάσχα και Χριστουγέννων. Μάλιστα σε περίπτωση ασθένειας έχουν και περικοπή των αποδοχών τους.
 • Nα παραμείνει ο ίδιος μικρός αριθμός εργαζομένων στην καθαριότητα  με ότι αυτό συνεπάγεται (1 καθαρίστρια για πολλές κλινικές ή ορόφους ή κτίρια). Να τονίσουμε ότι μέχρι το 2012 οι οργανικές θέσεις των καθαριστριών ήταν 160.
• Το συνολικό κόστος  να  βρίσκεται εντός των ορίων  του προϋπολογισμού  και να  μην υπερβαίνει  το  μέχρι τώρα κόστος του ιδιώτη εργολάβου.
Σήμερα βάζουν τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των νοσοκομείων να υπογράψουν σύμβαση έργου, χωρίς αυτό να είναι εξαρτημένη εργασία, αύριο σειρά έχουν η σίτιση, μεθαύριο η φύλαξη και έπεται συνέχεια.
Ο αγώνας αυτός αφορά όλους τους εργαζόμενους και τους ασθενείς.
Για να είναι καθαρά τα νοσοκομεία πρέπει να υπάρχουν καθαρίστριες που να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες και να αμείβονται όπως αξίζει στη βαριά και ανθυγιεινή δουλειά τους. Όχι με ψίχουλα!
Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ εκφράζει τη συμπαράσταση του και καλεί τους εργαζόμενους  να μη σκύψουν το κεφάλι, να οργανώσουν τον αγώνα τους ενιαία με δυο βασικά αιτήματα για όλο τον κλάδο:
▪ Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των εργολαβικών συνεργείων. Μαζικές προσλήψεις καθαριστριών για καθαρά νοσοκομεία
▪ Σύμβαση εργασίας με το φορέα, μισθός/ωράρια εργασίας/εργασιακές σχέσεις, όπως αυτά καθορίζονται από την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας (παροχής υπηρεσιών).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *