Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

ΙΣΟΤΙΜΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ "ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ισότιμες πληρωμές με τους ασφαλισμένους «εξασφαλίζει» για τους ανασφάλιστους η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακα στις δημόσιες Μονάδες Υγείας.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και ασθενείς με χρόνια νοσήματα, άτομα με αναπηρία κλπ. δεν απαλλάσσονται από τις πληρωμές για φάρμακα και θεραπείες παρά μόνο μετά την εξέταση εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων.
Το υπουργείο Υγείας προκλητικά ψεύδεται όταν λέει πως «η ΚΥΑ διασφαλίζει τη δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές Υγείας (συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων) και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών», τη στιγμή που αμέσως μετά ξεκαθαρίζει πως «οι παροχές που διασφαλίζει η ΚΥΑ είναι ισότιμες με τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ (κάθε υπηρεσία νοσηλείας, διαγνωστικές εξετάσεις, ιατρικά βοηθήματα κλπ.)». Θυμίζουμε πως από τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, από τη σύσταση του Οργανισμού μέχρι σήμερα, έχουν πεταχτεί έξω ή έχουν περικοπεί εκατοντάδες εξετάσεις, ιατρικά βοηθήματα, θεραπείες. Γι' αυτά, όπως και για φάρμακα, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν αδρά σε συμμετοχές ή εξ ολοκλήρου πληρωμές και το κράτος εξασφαλίζει δωρεάν μόνο ένα ελάχιστο, υποτυπώδες «πακέτο παροχών».
Για ποια δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση μιλάει η κυβέρνηση όταν οι ανασφάλιστοι είναι στην πλειοψηφία τους άνεργοι και μάλιστα χωρίς καν αυτό το πενιχρό επίδομα; Θυμίζουμε ακόμη πως ετοιμάζεται να εκδοθεί νέος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ.
Επιπλέον το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος αυτής της ρύθμισης δεν το σηκώνει ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή οι εισφορές των εργαζομένων, των συνταξιούχων κλπ. Με «ξένα κόλλυβα», δηλαδή, το υπουργείο Υγείας πανηγυρίζει την ώρα που δαπανά μόλις 100 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ έχει μειωθεί στο μισό, μόνο τα τελευταία χρόνια (από 1,1 δισ. ευρώ το 2013 σε 526 εκατ. ευρώ το 2015 και το 2016).
Με την κρατική υποχρηματοδότηση, τις τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, κρεβάτια, ιατρικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και με την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας, οι ασθενείς πληρώνουν, ταλαιπωρούνται, αποκλείονται από θεραπείες, γιατρό, νοσηλεία, εξωθούνται στον ιδιωτικό τομέα, επιβαρύνεται η υγεία τους.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
•  Δωρεάν κάλυψη όλου του πληθυσμού, με υπηρεσίες πρόληψης, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δημόσιας Υγείας, νοσοκομειακής περίθαλψης και επείγουσας ιατρικής βοήθειας.
•  Δωρεάν φάρμακα σε όλους και με προτεραιότητα στα ΑμεΑ, στους χρονίως πάσχοντες, στους καρκινοπαθείς.
•  Δωρεάν παροχή όλων των εμβολίων για όλα τα παιδιά και των εξετάσεων που απαιτούνται για την εγγραφή τους στα σχολεία.
•  Κατάργηση των πληρωμών, εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες. Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα.
•  Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το πρόσφατο «κούρεμα». Κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ και τις δημόσιες μονάδες Υγείας (Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία) για αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων προς τους εργαζόμενους (εφημερίες, υπερωρίες κ.λπ.) προς τους ασφαλισμένους, για φάρμακα, ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και υγειονομικά υλικά και προς τους συμβεβλημένους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *