Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

   Την Πέμπτη 25/8 πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη του σωματείου του ΠΑΓΝΗ με τους εργαζομένους στην κουζίνα με παρουσία του προέδρου του ΕΚΗ. Θέμα της σύσκεψης ήταν το νέο εργασιακό καθεστώς στο οποίο θα κληθούν να εργασθούν οι εργαζόμενες (που μέχρι σήμερα δούλευαν σε ιδιώτη εργολάβο) στη σίτιση, τα οξυμμένα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της κουζίνας και η απάντηση που πρέπει να δοθεί από τους εργαζόμενους στις νέες εξελίξεις.
   Στη σύσκεψη και μετέπειτα στην παρέμβαση στη διοίκηση τονίστηκαν ότι:
- Οι εργαζόμενοι γνώρισαν από πρώτο χέρι την κοροϊδία όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που δημιούργησαν το αίσχος των προσωρινά απασχολούμενων και ελάχιστα αμειβομένων, την παραχώρηση υπηρεσιών του νοσοκομείου σε ιδιώτες σαν κατεύθυνση της Ε.Ε. και τα άθλια αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Η σύναψη των ατομικών συμβάσεων είναι η άλλη όψη της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που θέλουν τα νοσοκομεία επιχειρήσεις, τους ασθενείς πελάτες και τους εργαζομένους φτηνούς, ευέλικτους και χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Αυτή η πολιτική δεν είναι ούτε πρόχειρη ούτε αποσπασματική, αλλά στρατηγικός στόχος που και αυτή η κυβέρνηση υπηρετεί. 
- Η καινούρια σύμβαση όπως και η παλιά συνεχίζει και κρατά σε καθεστώς ομηρίας τους εργαζόμενους και στη σίτιση και νομιμοποιεί όλα όσα υλοποιούσαν και οι εργολάβοι. Απλά  εργολάβος τώρα γίνεται η διοίκηση του νοσοκομείου. Και με το νέο εργασιακό καθεστώς τα προβλήματα θα παραμείνουν. Οι οργανικές θέσεις που προβλέπονταν ήταν 104, έφτασαν πριν κάποια χρόνια να δουλεύουν 80 εργαζόμενοι και τώρα έχουν μείνει 15 μόνιμοι υπάλληλοι και 37 με τις νέες συμβάσεις για να  φτιάξουν 1200 μερίδες φαγητού περίπου την ημέρα χωρίς την δυνατότητα να δίνεται απογευματινό. Υπάρχει αδυναμία να δοθούν άδειες στο προσωπικό του προηγουμένου έτους, τα δεδουλευμένα ρεπό της εβδομάδας και η διανομή των γευμάτων να γίνεται με τον κατάλληλο εξοπλισμό (γυάλινα σκεύη). Η κατάσταση αντιμετωπίζεται με το φιλότιμο των εργαζομένων, με διπλοβάρδιες και υπερωρίες και με ότι αυτό συνεπάγεται.
- Ο αριθμός των εργαζομένων που θα κληθούν να δουλέψουν δεν εξασφαλίζει σε τίποτα ότι θα αντιμετωπιστούν τα οξυμμένα διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της κουζίνας και στους εργαζομένους που δουλεύουν εκεί.
- Το σωματείο εργαζομένων όχι μόνο δεν θεωρεί ότι  αποτελεί προνομιακό καθεστώς αυτή η εργασιακή μετάβαση όπως λέχθηκε από την διοίκηση αλλά καταργεί εργατικά δικαιώματα που αυτήν τη στιγμή αναγνωρίζονται ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, όπως ο 13ος και 14ος μισθός, επίδομα άδειας, άδεια εγκυμοσύνης κ.τ.λ. Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση των κατάπτυστων ατομικών συμβάσεων έργου που τώρα θέλουν να κυριαρχήσουν και στα νοσοκομεία και σε όλες τις ειδικότητες. Το κίνητρο της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό, με κουτσουρεμένα δικαιώματα, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
   Δεν είναι τουλάχιστον κοροϊδία εκ μέρους της κυβέρνησης και των τοπικών διοικήσεων να υποστηρίζουν ότι τα πράγματα βελτιώνονται όταν γνωρίζουν πως το ελάχιστο προσωπικό που εργάζεται στην καθαριότητα και στη σίτιση, δεν επαρκεί για να καλύψει στοιχειωδώς τις τεράστιες ανάγκες στο νοσοκομείο, παρότι τους «βγαίνει το λάδι» και αποφασίζουν να προσλάβουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων; Ακόμα πώς θα επιβιώσουν οι εργαζόμενοι με μισθούς πείνας όταν ακόμα δεν έχει  εξασφαλιστεί ότι θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση;
   Είναι φανερό ότι αυτού του είδους οι συμβάσεις ανοίγουν τη πόρτα για χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων (όπως φάνηκε με τις καθαρίστριες), για απλήρωτη εργασία με την σύμπτυξη 3 ειδικοτήτων σε 1 (καθαρίστριες, βοηθοί θαλάμων, εργάτες), με χτύπημα στην προστασία της μητρότητας αφού δεν προβλέπεται άδεια εγκυμοσύνης και ανατροφής γιατί αυτό θα σημάνει μη εκτέλεση του έργου όπως υποστηρίζει το υπουργείο, παρότι η πλειοψηφία των εργαζομένων σε καθαριότητα και σίτιση είναι γυναίκες. Ήδη σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν 4 συναδέλφισσες μας. Σε αντίστοιχο ερώτημα προς τη διοίκηση τι θα γίνει με τις συναδέλφισσες αυτές, η απάντηση ήταν «να ασκήσουν τα καθήκοντα τους σύμφωνα με τη σύμβαση που έχουν υπογράψει», χωρίς να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις, δηλαδή στην ουσία να αντιμετωπίσουν το άθλιο δίλημμα ή θα γεννήσουν το παιδί τους ή θα χάσουν τη δουλειά τους.
   Μετά από κινητοποιήσεις του σωματείου μας αλλά και άλλων πρωτοβάθμιων σωματείων η μόνη υποχώρηση που έκανε η κυβέρνηση ήταν ότι θα προβλεφθεί με εγκύκλιο κανονική άδεια για κάθε συμβασιούχο 2 μέρες το μήνα (έως 24/έτος) και «δυνατότητα απουσίας» σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας.

Ο αγώνας αυτός αφορά όλους τους εργαζόμενους και τους ασθενείς

   Για να παρέχονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες σίτισης είναι απαραίτητο οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε ανθρώπινες συνθήκες, να υπάρχουν όλες οι ειδικότητες που χρειάζονται, να αξιοποιούνται όλα τα σύγχρονα μέσα και να αμείβονται όπως τους αξίζει. Το ίδιο φυσικά πρέπει  ισχύει για όλους τους κλάδους και όλες τις ειδικότητες σε πρόνοια-υγεία.
   Απέναντι λοιπόν σ’ αυτήν την αλήθεια, στο τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην ωμή κοροϊδία της κυβέρνησης που στόχο έχει να μας παραπλανήσει και να τσακίσει το ηθικό μας, μία είναι η απάντηση. Συλλογικός ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στην οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, ενάντια στη στρατηγική Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΔΝΤ. Να προτάξουμε και να υπερασπιστούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας, να παλέψουμε για μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για μαζικές προσλήψεις σε Υγεία- Πρόνοια- ΕΚΑΒ.








Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *