Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες του συνεχιζόμενου εγκλήματος των ΝΑΤΟ – Ε.Ε. στη Μέση Ανατολή όπου άλλοτε αναπτυγμένες χώρες και λαοί που ζούσαν με ειρήνη και αξιοπρέπεια πλέον αντιμετωπίζουν καθημερινά τον πόλεμο και την καταστροφή. Μοναδική διέξοδος για εκατομμύρια ανθρώπους είναι να πάρουν το δρόμο του  ξεριζωμού και της προσφυγιάς. Μέσα από φωτιά και σίδερο φτάνουν στο Αιγαίο. Δίνουν μάχη με τα κύματα, ναυαγοί στα νησιά μας, με στόχο να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες και την επιβίωση.
Την ίδια ώρα όμως η συνθήκη Σένγκεν και η πολιτική της Ε.Ε., με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, η οποία χρησιμοποιεί αθώους ανθρώπους ως διαπραγματευτικό χαρτί, τους κλείνει την πόρτα και τους στοιβάζει στην Ελλάδα χωρίς ούτε τα στοιχειώδη. Στο κρύο, τη βροχή ή σε καταυλισμούς που αποτελούν ντροπή για κάθε άνθρωπο. Τα «hot spots», τα κέντρα μετεγκατάστασης, οι καταυλισμοί προσφύγων - μεταναστών είναι χώροι διαλογής ελάχιστων, που θα μεταφερθούν οργανωμένα σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ και εγκλωβισμού των περισσότερων στην Ελλάδα, παρά τη θέλησή τους. Οι 50.000 θέσεις «προσωρινής», κατά την κυβέρνηση, φιλοξενίας, αποδείχτηκε ότι είναι θέσεις μόνιμου εγκλωβισμού και φυσικά δεν θα είναι μόνο αυτές, αφού ήδη υπάρχει προετοιμασία για περισσότερους από 100.000. Άλλωστε και οι πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε δείχνουν ξεκάθαρα ότι θέλουν την Ελλάδα απέραντο στρατόπεδο προσφύγων που θα «προφυλάσσει» την υπόλοιπη «πολιτισμένη» Ευρώπη.
Μέσα σ αυτό το γενικότερο πλαίσιο έφτασε και η σειρά του νησιού μας να υποδεχθεί ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων και να είμαστε μάρτυρες μιας απίστευτα απάνθρωπης πολιτικής αντιπαράθεσης που ξεκινάει από το αν η δημιουργία hotspot θα βλάψει το τουριστικό «προϊόν», δηλαδή κινδυνεύουν τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων, την ίδια ώρα που ξεζουμίζουν τους ξενοδο-χοϋπάλληλος ειδικά τη φετινή χρονιά και φτάνει δυστυχώς ακόμα και σε φασιστικές απόψεις τύπου Χρυσής Αυγής.  
Με αφορμή λοιπόν όλη αυτήν τη συζήτηση και επειδή είναι ξεκάθαρο ότι κάθε εγκατάσταση προσφύγων στο νησί μας θα έχει άμεση αντανάκλαση στη ζωή μας και την εργασία μας, το σωματείο εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ δηλώνει ξεκάθαρα ότι: Είναι αυτονόητο το δικαίωμα ανθρώπων - θυμάτων πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων να αναζητήσουν μια ασφαλέστερη ζωή σε άλλες χώρες, παρά το γεγονός ότι οριστική λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί μόνο εάν ο κάθε λαός στη χώρα του οργανωθεί και παλέψει για την ανατροπή του συστήματος που γεννά πόλεμο, φτώχεια, προσφυγιά. Είναι σαφές ότι πολύ μεγάλη σημασία έχει επίσης τι συνθήκες βρίσκουν όταν φτάνουν εδώ. Οι υπάρχουσες υποδομές για την υποδοχή τους στην Κρήτη είναι υποτυπώδεις έως και επικίνδυνες ή ανύπαρκτες. Δεν είναι λύση να στοιβάζονται σε κέντρα κράτησης και υποδοχής που σίγουρα επιδεινώνουν τις συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης. Έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης και μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων ανάμεσα στους μετανάστες αλλά και στους εργαζόμενους στα κέντρα. Αυτό επιδεινώνεται αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι στο νησί μας λείπει ένα πλήρως ανεπτυγμένο κρατικό σύστημα Δημόσιας Υγείας και Πρόληψης με επαρκείς υποδομές, εξοπλισμό και στελέχωση που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού, των επισκεπτών αλλά και των εκτάκτων συνθηκών, όπως αυτές των μεταναστών, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της ΔΥΠΕ και των αντίστοιχων τοπικών υπηρεσιών.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να αφήνονται στη μοίρα τους, απροστάτευτοι, χωρίς κρατική μέριμνα. Το αντίθετο μάλιστα και δηλώνουμε σαφέστατα ότι απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση οι ΥΓΙΕΙΝΟΜΙΚΟΙ δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα των ιμπεριαλιστών. Δεν θα αφήσουμε να κυριαρχήσουν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές κραυγές και θα δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές και στο παρελθόν.
Με δεδομένο ότι δεν μπορεί να υπάρχει λύση ή έστω ανακούφιση του προβλήματος  όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι στην περιοχή και παραμένουν σε ισχύ οι συγκεκριμένες αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, το σωματείο μας καλεί το λαό της Κρήτης, του Ηρακλείου, συνδικαλιστικούς φορείς και σωματεία, όλους όσους θεωρούν ότι οφείλουμε ν’ αγωνιστούμε για να βελτιώσουμε τη ζωή των μεταναστών, αλλά και τη δική μας και να διεκδικήσουμε:
• Αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και κλείσιμο της Βάσης της Σούδας.  Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, εκτός από τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας είναι επικίνδυνη, απαράδεκτη και σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας σ’ έναν γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
• Να παρέχεται η απαραίτητη φροντίδα (ιατροφαρμακευτική, υγειονομική, διατροφή, στέγαση κλπ) για τη διαμονή τους, όσο χρειαστεί, με αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες σε ανοιχτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Να μην υπάρξουν στρατόπεδα συγκέντρωσης.
• Δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία και νομική αρωγή, με κρατική ευθύνη. Άμεση κάλυψη όλων τα αναγκών σε παιδεία και υγεία με αύξηση του εκπαιδευτικού και υγειονομικού προσωπικού.
• Συγκρότηση και στελέχωση δημόσιων και δωρεάν μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μέσα στους χώρους φιλοξενίας μεταναστών, οι οποίες θα αναλαμβάνουν προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς, την άμεση περίθαλψή τους, όπου απαιτείται και τη χορήγηση πιστοποιητικού υγείας. Στους χώρους αυτούς να παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη καθώς και ιδιαίτερα μέτρα για τις έγκυες, μητέρες και παιδιά. Όλα τα παραπάνω να γίνουν χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ ή άλλων ιδιωτικών φορέων, που η πρόσφατη εμπειρία έδειξε ότι λυμαίνονται τις περιστάσεις προς ιδίον όφελος. Αντίθετα να αναπτυχθούν και να βελτιωθούν οι αντίστοιχες δομές του ΕΣΥ (πρόσληψη προσωπικού, αύξηση χρηματοδότησης κλπ).
• Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στα σώματα ασφαλείας (λιμενικό, αστυνομία) και για τους εργαζόμενους στην υγεία: σωστή και συχνή ενημέρωση από τους ειδικούς των δημόσιων φορέων, προμήθεια υλικών προστασίας (γάντια, μάσκες υψηλής προστασίας, ειδικά προστατευτικά γυαλιά, αντισηπτικά, κ.τ.λ).
• Να δοθεί άσυλο ή άλλης μορφής διεθνή προστασία σε όσους το ζητήσουν και προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.
• Να δοθούν όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε στις χώρες που επιθυμούν νόμιμα και με ασφάλεια.
• Να καταργηθούν η συνθήκη Σένγκεν και οι κανονισμοί του Δουβλίνο, που κρατούν ομήρους χιλιάδες μετανάστες που έχουν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ.
• Να απομακρυνθούν ο FRONTEX και οι άλλοι ευρωενωσιακοί μηχανισμοί καταστολής μεταναστών στα σύνορα.
• Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς. Να εργάζονται με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Να σταματήσει η χώρα μας να συμμετέχει σε επεμβάσεις σε άλλες χώρες και σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *