Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

12Η ΜΑΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ/ΤΡΙΑΣ - 5Η ΜΑΗ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΑΙΩΝ/ΜΑΙΕΥΤΩΝ

Κάθε χρόνο στις 5 και 12 Μαΐου γιορτάζονται αντίστοιχα οι παγκόσμιες ημέρες των μαιών και νοσηλευτών, δύο ημέρες που έχουν καθιερωθεί ως η ελάχιστη πράξη ηθικής αμοιβής των νοσηλευτών και των μαιών στο δύσκολο έργο που καλούνται να επιτελέσουν.

Φέτος ο Μάιος μας βρίσκει όλους αντιμέτωπους με μια πολύ δύσκολη κατάσταση ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών μέτρων που συσσωρεύτηκαν διαχρονικά από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και μπροστά σε ένα νέο 4ο μνημόνιο.
Τα ωραία υποκριτικά λόγια από υπουργούς και διοικητές που ακούστηκαν και θα ακουστούν για το έργο τους, δεν μπορούν να συγκαλύψουν ότι και η δική τους πολιτική έχει οδηγήσει το προσωπικό να είναι πολυεργαλεία, να εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες με εργασιακές σχέσεις σύγχρονης σκλαβιάς, με μισθούς πείνας στα διάφορα προγράμματα, καλύπτοντας τα τεράστια κενά με ημερήσιες μετακινήσεις, με εργαζόμενους φτηνούς και ημερομηνία λήξης, χωρίς ρεπό, φορτωμένους με αλλότρια καθήκοντα, έχοντας στην ευθύνη τους 40 - 50 ασθενείς, με εξαντλητικά ωράρια.
Στο ΠΑΓΝΗ για το 2016 έχουν γίνει 20 διορισμοί μόνιμου προσωπικού και υπήρξαν 21 αποχωρήσεις. Παραμένει κενό το 40% των οργανικών θέσεων της νοσηλευτικής υπηρεσίας. Από τις 60 οργανικές θέσεις μαιών υπηρετούν μόνο 38. Με τις επαγγελματικές ασθένειες και τα ατυχήματα να πολλαπλασιάζονται, όσο εντατικοποιείται η εργασία και απουσιάζουν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Όσο κι αν «αναγνωρίζεται» στα λόγια από το κράτος  η αυταπάρνηση και οι αντίξοες συνθήκες, υπό τις οποίες καλούνται σήμερα οι νοσηλευτές να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, η αναγνώριση αυτή εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί ουσιαστικά "χτύπημα στην πλάτη" και εμπαιγμό για να συνεχίσουν οι νοσηλευτές να δουλεύουν με σκυμμένο σβέρκο και κεφάλι. Αποτελεί τελικά εμπαιγμό αυτή η στάση από κυβερνητικά στελέχη, αφού είναι οι ίδιοι που διαιωνίζουν και χειροτερεύουν τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς, τις τραγικές ελλείψεις, την εργασία χωρίς τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και μια σειρά από άλλους παράγοντες.
Είναι απαράδεκτο και θυμίζει φαρσοκωμωδία το γεγονός ότι ένας νοσηλευτής θα είναι υποχρεωμένος  να φροντίζει ασθενείς σε κυκλικό ωράριο μετά τα 60 του χρόνια ενώ ο ίδιος θα χρήζει νοσηλείας γιατί δεν θα μπορεί να φροντίσει ούτε τον εαυτό του.
Δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα όρθιο ακόμα και από αυτά τα ελάχιστα δικαιώματα που είχαν απομείνει. Δικαιώματα για τα οποία αγωνίστηκαν οι προηγούμενες γενιές εργαζομένων.
·   Αυξήθηκαν τα χρόνια συνταξιοδότησης στις μητέρες και μάλιστα στο όνομα της ισότητας με τους άνδρες. Μειώθηκαν δραματικά οι μισθοί  σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυξήθηκαν οι ώρες εργασίας, πάρθηκε πίσω η μείωση ωρών εργασίας σε τμήματα με ακτινοβολία, υψηλής ανθυγιεινότητας και επικινδυνότητας που μείωνε την έκθεση των εργαζομένων στον κίνδυνο. Επισπεύδεται η απόφαση για κατάργηση του ανθυγιεινού επιδόματος για τέλος του Ιουνίου του 2017.
Σήμερα η κυβέρνηση, η Ε.Ε. και οι επιχειρηματικοί όμιλοι επιχειρούν δια μέσου των νοσηλευτών να τους κάνουν συνυπεύθυνους στη λειτουργία των νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις. Οι ασθενείς αντιμετωπίζονται σαν πελάτες και μετρούν την ανθρώπινη ζωή στο πλαίσιο κόστος – όφελος. Επιχειρούν να πείσουν ότι διέξοδος στην ανεργία των νοσηλευτών είναι η κατοχύρωση της επιχειρηματικής δράσης,  ότι θα έχουν όφελος οι  άνεργοι νοσηλευτές από το πλιάτσικο σε βάρος των ασθενών.  
Συνάδελφοι, η νοσηλευτική επιστήμη είναι αναγκαίο να εξασκείται σε πλαίσιο αποκλειστικής, δημόσιας και δωρεάν Υγείας και η επιστημονική επάρκεια των νοσηλευτών  να προωθείται οργανωμένα από το κράτος ώστε τα αποτελέσματα ο λαός να μην τα βλέπει με το «κιάλι» αλλά να τα βιώνει απρόσκοπτα καθημερινά.
 Η καλύτερη τιμή στην προσφορά των νοσηλευτών, νοσηλευτριών, μαιευτών, μαιών και  συνολικά των μαχόμενων υγειονομικών είναι και η συμπόρευση με τις λαϊκές οικογένειες και τους ασθενείς  για: 
·        Δημόσια καθολική και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία.
·        Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλο το λαό! Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση.
·        Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.
·        Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ με σύγχρονους όρους και δικαιώματα.
·    Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι απώλειες που είχαμε, μισθολογικές, ασφαλιστικές, εργασιακές. Μέτρα προστασίας της μητρότητας.
 





Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *