Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΒΙΑΣ ΣΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΝ ΩΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Το τελευταίο κρούσμα βιαιοπραγίας που σημειώθηκε σε βάρος συναδέλφου από ασθενή που προσήλθε στο ΤΕΠ του ΠαΓΝΗ το Σάββατο 20/5, οι απειλές και η άσκηση βίας απέναντι σε κάθε εργαζόμενο που προσπαθεί να εκτελέσει με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία τα καθήκοντά του αποτελεί απαράδεκτη και καταδικαστέα συμπεριφορά.
Το συγκεκριμένο συμβάν ανέδειξε με τον πιο κραυγαλέο τρόπο τον αγώνα τον οποίο δίνουν το σύνολο των εργαζομένων κάτω από αντίξοες επικίνδυνες συνθήκες (εντατικοποίησης,  υποστελέχωσης, αυξημένης προσέλευσης ασθενών στα ΤΕΠ) για  να προστατεύσουν  τη ζωή των ασθενών των οποίων τίθεται σε κίνδυνο. Το συγκεκριμένο συμβάν ανέδειξε τα κενά σε μόνιμο προσωπικό ασφαλείας στα ΤΕΠ. Οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι 9 και εργάζονται σήμερα 6 συνάδελφοι για την φύλαξη ενός τεράστιου χώρου όπως αυτός του Νοσοκομείου.
Οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών γίνονται αποδέκτες της σκληρής πραγματικότητας που  συναντούν οι ασθενείς στο νοσοκομείο (άλλοτε με απλές διαμαρτυρίες και άλλοτε με τον απαράδεκτο τρόπο της λεκτικής ή και δυστυχώς σωματικής βίας στους εργαζόμενους) με τις πολύωρες αναμονές αλλά και με την συναισθηματική φόρτιση εξαιτίας του έκτακτου περιστατικού  και της απαίτησης της άμεσης αντιμετώπισης τους.
Όσο κι αν ωραιοποιείται η κατάσταση απ' την πλευρά της διοίκησης με τις πρωτοβουλίες για την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης στον περιβάλλοντα χώρο, την ανάθεση της επιτήρησης και της προστασίας του νοσοκομείου σε εργαζομένους του νοσοκομείου με άλλη ειδικότητα,  τα μέτρα αυτά είναι ανεπαρκή.
Καλές είναι οι ανακοινώσεις για σταθεροποίηση του συστήματος που κάθε λίγο και λιγάκι  αναφέρει το Υπουργείο Υγείας και  η ΔΥΠΕ, τα επιχειρησιακά σχέδια από πλευράς διοίκησης   αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη για ασθενείς και εργαζομένους.
Το σωματείο εργαζομένων καλεί τους ασθενείς και τις οικογένειες τους να στραφούν μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς στους πραγματικά υπεύθυνους που επιδιώκουν  να λειτουργούν τα νοσοκομείο με το λιγότερο δυνατό προσωπικό και τη λογική του μικρότερου κόστους.
Το μείζον ζήτημα στο οποίο το Νοσοκομείο αιμορραγεί είναι η έλλειψη έμψυχου δυναμικού και η ανυπαρξία  των κατάλληλων συνθηκών για ασφαλή εργασία και νοσηλεία των ασθενών.
Απαιτούμε:
Να  παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά.
• Να γίνουν άμεσα προσλήψεις σε μόνιμο, εκπαιδευμένο προσωπικό ασφαλείας.
• Να καλυφθούν τα τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *