Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2016 - 2017

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, διανύσαμε μια διετία χωρίς προηγούμενο.
Η ανάληψη της διοίκησης του Σωματείου έγινε σε μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις για το εργατικό κίνημα στην υγεία και όχι μόνο.
Σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση συνεχίζονταν για πάνω από 5 έτη, με την επίθεση κατά των εργαζομένων να μην έχει τέλος, η κοινωνία συνέχιζε να εξαθλιώνεται, εξαιτίας πολιτικών της λιτότητας που εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης είδαμε παραπέρα τους μισθούς μας να συρρικνώνονται, τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα να καρατομούνται, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνονται  και οι συντάξεις να μειώνονται δραματικά.
Τα ωράρια εργασίας να αυξάνονται, την εργασία μας να εντατικοποιείται εξαιτίας της απουσίας προσλήψεων και της συρρίκνωσης του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί στα Νοσοκομεία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις να αποτελούν τη «λύση του προβλήματος».
Το αποτέλεσμα ήταν ότι μέσα από τη συνεχή περικοπή της χρηματοδότησης, τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις Δημόσιων Υπηρεσιών και Δημόσιων Οργανισμών, τα Δημόσια και Κοινωνικά Αγαθά, η Παιδεία, η Υγεία, η Κοινωνική Ασφάλιση, κατέρρευσαν, με πρωτόγνωρες επιπτώσεις για τους πολίτες.
Στο διάστημα που πέρασε τα προβλήματα στο χώρο της υγείας οξύνθηκαν τόσο πολύ που πραγματικά έφεραν σε απόγνωση την πλειοψηφία των ασθενών και των υγειονομικών.
Παρέμειναν κλειστές όλες οι δομές υγείας που χάθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αφού έκλεισαν νοσοκομεία (συνολικά οκτώ σε όλη την Ελλάδα) εκ των οποίων δεν άνοιξε κανένα.
Υπήρξε ορυμαγδός μέτρων ενάντια στο εισόδημά μας με μείωση μισθών και αύξηση φορολογίας, χαράτσια κλπ, ενώ το προσωπικό του νοσοκομείου μας μειώθηκε δραματικά λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων. Ο όγκος εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά και υπάρχει τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας.
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που θεωρούμε αναγκαίο να βγει  είναι πως το σωματείο μας δεν στάθηκε χειροκροτητής της κυβερνητικής πολιτικής αλλά ούτε και υλοποιητής της. Συνέβαλε στο μέτρο του δυνατού να μην μειωθούν οι απαιτήσεις και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων. Επίσης, συνέβαλε ώστε τα ζητήματα και τα προβλήματα της υγείας να αποτελούν θέμα που απασχολεί την κοινωνία του Ηρακλείου και όχι μόνο. Αποκάλυψε την αιτία των προβλημάτων αλλά και τις προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός σύγχρονου αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας - πρόνοιας. Αντιτάχθηκε σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα όλων των κυβερνήσεων που δεν στόχευαν μόνο ενάντια στην Υγεία, αλλά και στη σοβαρή επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Πήρε επιπλέον πρωτοβουλίες για όλα τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους - πέρα από τα ζητήματα του χώρου ή του κλάδου. Τάχθηκε στο μεγάλο μέτωπο της εργατικής τάξης, υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων και βρίσκεται απέναντι στην εργοδοσία, είτε αυτή είναι το ίδιο το κράτος είτε οι εργολάβοι που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους στο νοσοκομείο. Προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να αναδείξουμε ένα άλλο είδος συνδικαλισμού, του αγωνιστικού μαχητικού με μετωπικά χαρακτηριστικά, του μόνου που μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τους εργαζόμενους.
Στο τελευταίο ένα χρόνο τα προβλήματα οξύνθηκαν ακόμα πιο πολύ, που πραγματικά έφεραν σε απόγνωση την πλειοψηφία των ασθενών και των υγειονομικών.
Υπήρξε ορυμαγδός μέτρων ενάντια στο εισόδημά μας με μείωση μισθών και αύξηση φορολογίας, χαράτσια κλπ., ενώ το προσωπικό του ΠαΓΝΗ μειώθηκε δραματικά λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων. Οι κενές οργανικές μόνιμες θέσεις για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες ξεπερνούν τις 700. Ο όγκος εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά (φαίνεται και από τη στατιστική που δίνει το ίδιο το νοσοκομείο) και υπάρχει τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας με πολλά χρωστούμενα ρεπό. Έχουμε δηλαδή χάσει συνολικά 40 κλίνες και θα τις βρούμε μπροστά μας και με τις νέες τροποποιήσεις στους Οργανισμούς.
Οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζονται σε όλους τους τομείς (βλ. ΑΕΜΥ με παράδειγμα το Νοσοκομείο Σαντορίνης, ΕΣΑΝ ΑΕ και σύνδεση ΚΕΝ με μισθολογικό κόστος), προχωράει η πρόθεση και αυτής της κυβέρνησης για σταδιακή αποδέσμευση της λειτουργίας του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, προσλήψεις γίνονται απειροελάχιστες (κυρίως ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού), ενώ διευρύνεται το πλήθος των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (ΜΚΟ, σχολές μαθητείας ΟΑΕΔ, εργαζόμενοι με μπλοκάκι, 5μηνίτες δήθεν ωφελούμενοι, ατομικές συμβάσεις χωρίς δικαιώματα), ακόμη και με εθελοντική απλήρωτη εργασία κάτω από το πρόσχημα της πρακτικής άσκησης. Πολλά είναι τα τμήματα  του νοσοκομείου μας που στέκονται με τέτοιο προσωπικό.
Οι πληρωμές των ασθενών έχουν αυξηθεί με πλήθος εξετάσεων και φαρμάκων που σχεδόν σε καθημερινή βάση εξαιρούνται από την ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και πολλών εξετάσεων -εκτός ΦΕΚ- που τιμολογούνται αυθαίρετα και πληρώνονται απευθείας από την τσέπη του ασθενή.
Το σωματείο σε όλα αυτά τα βάρβαρα μέτρα έδρασε αποφασιστικά με τοπικές κινητοποιήσεις,  με την ενεργό συμμετοχή του στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών, αλλά και στις πανελλαδικές πανεργατικές απεργίες και κινητοποιήσεις. Ταυτόχρονα, κατάφερε με τις πρωτοβουλίες που πήρε να συντονίσει κάποιες φορές 3-4 ακόμη σωματεία νοσοκομείων και να αποσπάσει μικρές έστω κατακτήσεις (π.χ. παράταση συμβάσεων, αποτροπή απολύσεων παιδοψυχιατρικής κλπ). Παραμένουμε σε επαγρύπνηση γιατί τα αντιλαϊκά μέτρα δεν είναι τα τελευταία (Εργασιακά, Συνδικαλιστικά, "κόφτης" κλπ.) και πολλά ακόμη από τα παλιότερα παράγουν τώρα αποτελέσματα (π.χ. μισθολόγια, φορολογία κλπ.).
Η συνολική μας δραστηριότητα υπήρξε έντονη, οπωσδήποτε όμως υπήρχαν και αδυναμίες κυρίως στην προετοιμασία και οργάνωση της πάλης για συμμετοχή στις απεργίες που ήταν χαμηλή και εκτιμάμε ότι χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα (π.χ. έγκαιρη οργάνωση και μέτρα για κλείσιμο τμημάτων και προσωπικό ασφαλείας) το επόμενο διάστημα ώστε να μην αποδυναμώνουμε μόνοι μας ένα σοβαρό όπλο που διαθέτουμε. Ήδη ετοιμάζεται νόμος που θα πετσοκόψει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.
Υπήρχαν αποφάσεις που απαιτούσαν τη συμμετοχή όλων των μελών κάτι που υποκειμενικά και αντικειμενικά δεν έγινε κατορθωτό. Όμως ήταν μια διετία διαρκούς δράσης, χωρίς σταματημό, χωρίς υπαναχωρήσεις που άσχετα από το αποτέλεσμα εμείς  αγωνιστήκαμε. Μπορεί να μην ανατρέψαμε την κεντρική πολιτική μα βάζαμε εμπόδια στην εφαρμογή της. Είχαμε μικρές νίκες, συμβάλλαμε με το υπόλοιπο εργατικό λαϊκό κίνημα σε πιο θετική κατεύθυνση.
Οργανώσαμε πάρα πολλές κινητοποιήσεις και περιοδείες. Κορυφαίες στιγμές ήταν:
• Δώσαμε μεγάλη μάχη για τα δικαιώματα των εργολαβικών εργατών και πριν και μετά την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Αποκαλύψαμε την υποκρισία όσων προπαγάνδιζαν (και συνεχίζουν) τις ατομικές συμβάσεις ως σαφή βελτίωση της θέσης των εργολαβικών εργατών. Ενημερώσαμε για την άθλια εμπειρία που ήδη υπάρχει στους χώρους που τις εφάρμοσαν. Αναδείξαμε ότι πρόκειται για μια ακόμη εκμεταλλευτική σχέση εργασίας και παλεύουμε με όλες τις δυνάμεις μας να προσληφθούν όλοι οι υπηρετούντες που δουλεύουν δεκαετίες δίπλα μας, ως μόνιμο προσωπικό του νοσοκομείου.
• Έγιναν πολλαπλές παρεμβάσεις για την συνέχιση της λειτουργίας της παιδοψυχιατρικής κλινικής και της στελέχωσης της με μόνιμο προσωπικό.  Αποτρέψαμε την απόλυση των συνάδελφων  μας που έληγαν  οι συμβάσεις το Σεπτέμβρη του 2016.
• Παραστάσεις διαμαρτυρίας, συσκέψεις με άλλους επικουρικούς των νοσοκομείων στο νησί.  Κινητοποιήσεις στο Υπουργείο με πρωτοβουλία του σωματείου μας και συμμετοχή και άλλων σωματείων για επικουρικούς.
• Με απόφαση  της διοίκησης του σωματείου όλοι οι εργαζόμενοι, οι επικουρικοί, οι καθαρίστριες, οι τραπεζοκόμες,  οι εργαζόμενοι στα πλυντήρια, οι εργαζόμενοι στον παιδικό σταθμό, οι έκτακτοι, ΕΛΚΕ  είναι πλέον μέλη του σωματείου μας. Είναι από τα ελάχιστα σωματεία σ’ ολόκληρη τη χώρα που καταφέρνει να ενώσει όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση κι έχει γίνει φάρος για πολλά σωματεία που δειλά - δειλά αρχίζουν να εντάσσουν στα μητρώα τους συναδέλφους των συνεργείων. Η απόφαση είναι πολιτική. Πρέπει όμως να προχωρήσουμε και σε καταστατική διαδικασία.
• Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες όπου ανταποκρίθηκαν αρκετοί συνάδελφοι. Τέτοιες πρωτοβουλίες καθώς και παροχή υπηρεσιών Υγείας χρειάζεται να οργανωθούν και το επόμενο διάστημα, όπου χρειαστεί .Εκφράσαμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας με την παρουσία μας στους πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στο νησί μας τον Σεπτέμβρη.
• Κάναμε πολλές μαζικές παραστάσεις, στάσεις εργασίας και διαμαρτυρίες για την έλλειψη προσωπικού, τα χρωστούμενα ρεπό, τις απλήρωτες ώρες – εφημερίες στους υπεύθυνους των τομέων, στη διοίκηση, στη ΔΥΠΕ και στο υπουργείο Υγείας.
• Προσπαθήσαμε σε τακτική βάση (σχεδόν εβδομαδιαία) να αναδεικνύουμε στην κοινή γνώμη, τοπικά προβλήματα, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα της Δημόσιας Υγείας μέσα από τα ΜΜΕ. Τα μέλη του ΔΣ έκαναν ουσιαστικές παρεμβάσεις με συνέπεια τα προβλήματα του ΠΑΓΝΗ  να προβληθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
• Πολλές ανακοινώσεις μας και αναφορές έγιναν αντικείμενο συζήτησης στη Βουλή μετά από Ερωτήσεις κομμάτων.
• Δώσαμε την μάχη ενάντια στην αντιδραστική κρατική αξιολόγηση. Η προσπάθεια να εμψυχώσουμε τους εργαζόμενους να απέχουν ενεργά από τη διαδικασία αυτο-εξευτελισμού τους, είχε αποτέλεσμα μέχρι σε ένα βαθμό. Δεν νομιμοποιούμε κανένα αποτέλεσμα που ήταν προϊόν εκβιασμού και πιέσεων. Η συγκυβέρνηση είναι αδίστακτη και θα χρησιμοποιήσει την αξιολόγηση για να "απομακρύνει" με υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικό που θα κρίνεται "ανεπαρκές" (ήδη έχει αποδεσμευτεί η οργανική θέση από το φορέα) ακόμη και να κάνει απολύσεις που με το νέο νόμο απελευθερώνονται και στο Δημόσιο! Η αντίθεση των συναδέλφων στον ν. 4369/2016, που στηρίχτηκε και προωθήθηκε «με νύχια και με δόντια» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ΝΔ κλπ, ήταν σημαντική  και ελπιδοφόρα.  Η ίδια η ψήφιση της τροπολογίας Γεροβασίλη δείχνει ότι ο μόνος τρόπος να την κάμψει ήταν αυτή η εκβιαστική, τιμωρητική, διασπαστική, απεργοσπαστική επιλογή.
• Εναντιωθήκαμε ενεργά και συνεχίζουμε ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων μέσα στο νοσοκομείο.
• Παλέψαμε για το μέγα θέμα της επάρκειας του νοσοκομείου σε αναλώσιμα, φάρμακα, αντιδραστήρια και λοιπά υλικά. Αποκαλύψαμε με ατράνταχτα στοιχεία το θέμα και τα ακριβά φάρμακα που μετακυλίστηκαν στα νοσοκομεία χωρίς κονδύλια.
• Συμπαρασταθήκαμε σε προσωπικά προβλήματα συναδέλφων, αλλά και υπερασπιστήκαμε κάθε συνάδελφο που υπέστη αυθαίρετες και άδικες συμπεριφορές.
• Αναδείξαμε τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας των πλυντηρίων και την προσπάθεια πλήρης ιδιωτικοποίησης τους στο όνομα του οικονομικού κόστους.
• Αναδείξαμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς λόγω έλλειψης προσωπικού (τεχνολόγων) αλλά και την ανάγκη αγοράς σύγχρονου εξοπλισμού μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Προσπαθήσαμε να δυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τους φυσικούς συμμάχους μας, τους χρήστες των υπηρεσιών Υγείας. Προσκαλέσαμε στις κινητοποιήσεις και είχαμε ουσιαστική συμπαράσταση από φορείς ασθενών, Λαϊκές Επιτροπές, συλλόγους και άλλους φορείς.
• Αναδείξαμε τα σοβαρά διαχρονικά προβλήματα στην παιδοχειρουργική κλινική όσον αφορά τους γιατρούς. Αποτρέψαμε προς το παρόν την προσπάθεια υποβάθμισης και της συγχώνευσης της. Κερδίσαμε με την ανάδειξη του προβλήματος να επισπευστεί η προκήρυξη επιμελητή β. Αναδείξαμε τα σοβαρά προβλήματα στην ψυχιατρική κλινική τόσο με την έλλειψη δημόσιων εξωνοσοκομιακών δομών, όσο και τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα οξέα λόγω έλλειψης χώρων και δομών .
• Παρεμβήκαμε  ώστε  οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ να εργάζονται για αυτό που προσλήφθηκαν  και να μην εκτελούν αλλότρια καθήκοντα (Παρασκευαστής να εργάζεται στη ΚΜΔΚΦ).
• Παρεμβήκαμε ώστε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και μεταφορά της ΚΜΔΚ ΣΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΧΩΡΟ.
• Αναδείξαμε την ακαταλληλότητα των χώρων αναμονής τόσο των ασθενών που περιμένουν στον προεχχειρητικό έλεγχο ,όσο και των ογκολογικών ασθενών. Πετύχαμε να μεταφερθεί  ο προ εγχειρητικός έλεγχος. Χρειάζεται αντίστοιχα να παρθεί ανάλογο μέτρο και για τις αιμοληψίες των εξωτερικών ασθενών.
• Διεκδικήσαμε να αποτυπωθούν στο οργανισμό του νοσοκομείου τμήματα, εργαστήρια και ξενώνες  όσο και ο παιδικός σταθμός  ώστε να γίνουν και οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις.
• Παρά τις αδυναμίες στο οργανωτικό μέρος είχαμε συχνές και πιο καλά οργανωμένες συνεδριάσεις στο ΔΣ. Όμως το επόμενο διάστημα πρέπει να είναι πιο συστηματικές, σε τακτή ημερομηνία και δημόσιες με παρουσία συναδέλφων.
• Εκτός από τις γενικές συνελεύσεις, όπου δυστυχώς δεν υπήρξε καλή συμμετοχή κι αυτό είναι στοιχείο που αποδυναμώνει τις διεκδικήσεις μας, οργανώσαμε επιτυχημένες συσκέψεις στα χειρουργεία, στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία και στα εργαστήρια. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια σε άλλους νευραλγικούς χώρους όπως στα επείγοντα, στις μονάδες κλπ.
• Κάναμε παρεμβάσεις στο ΚΤΕΛ για τις συχνές δυσλειτουργίες του (αραιά δρομολόγια, κλπ), την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη λεγόμενη  στάση  με ότι κινδύνους εγκυμονεί. Παρεμβήκαμε ώστε να εξασφαλιστεί χαμηλότερο μηνιαίο εισιτήριο στο ΚΤΕΛ. Συνεχίζουμε επίσης τον αγώνα για φτηνό εισιτήριο του λεωφορείου και  περισσότερα δρομολόγια ώστε να εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι στις μετακινήσεις τους.
Επιπρόσθετα το επόμενο διάστημα έχουμε μπροστά μας και τα σοβαρά ζητήματα των μειώσεων με το νέο μισθολόγιο που θα έρθει, αλλά και με την εφαρμογή της νέας αξιολόγησης και των κρίσεων προϊσταμένων. Η προσπάθεια να εμψυχώσουμε τους εργαζόμενους να απέχουν ενεργά από τη διαδικασία αυτο-εξευτελισμού τους πρέπει να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα διότι η συγκυβέρνηση είναι αδίστακτη και θα χρησιμοποιήσει την αξιολόγηση για να "απομακρύνει" με υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικό που θα κρίνεται "ανεπαρκές" (ήδη έχει αποδεσμευτεί η οργανική θέση από το φορέα) ακόμη και να κάνει απολύσεις που με το νέο νόμο απελευθερώνονται και στο Δημόσιο! Η αντίθεση των συναδέλφων στον ν. 4369/2016, που στηρίχτηκε και προωθήθηκε «με νύχια και με δόντια» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ΝΔ κλπ και τους μηχανισμούς τους στο κράτος εκφράστηκε με τεράστια ποσοστά. Η ίδια η ψήφιση της τροπολογίας Γεροβασίλη δείχνει ότι ο μόνος τρόπος να την κάμψει ήταν αυτή η εκβιαστική, τιμωρητική, διασπαστική, απεργοσπαστική επιλογή.
Ο αγώνας συνεχίζεται απέναντι σε κάθε έναν που θέλει να χρησιμοποιήσει την λεγόμενη αξιολόγηση σαν εργαλείο για να έχει κρατικές υπηρεσίες υποστελεχωμένες, που θα λειτουργούν με ανταποδοτικότητα και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, χωρίς τα αναγκαία μέσα, μακριά από τις ανάγκες του λαού και με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα.
Το σωματείο μας είχε και έχει αταλάντευτη θέση για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Το ΔΣ του Σωματείου πήρε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες όλη την προηγούμενη διετία και ανέπτυξε μια σειρά δράσεις. Πιο συγκεκριμένα:
1. Δικτύωση και επικοινωνία του σωματείου μας με σωματεία εργαζομένων άλλων νοσοκομείων και τη σύνδεση του Νοσοκομείου και των εργαζομένων με την τοπική κοινωνία και προσπάθεια για πληρέστερη ενημέρωση της κοινωνίας για τα θέματα υγείας.
2. Διαρκή ενημέρωση των εργαζομένων για τις όποιες εργασιακές και νομοθετικές εξελίξεις.
3. Συμμετοχή σε απεργίες και απεργιακές συγκεντρώσεις στο Νοσοκομείο.
4. Συναντήσεις με τη διοίκηση του Νοσοκομείου, με τη διοίκηση της 7ης ΥΠΕ, με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και άλλους φορείς και απεστάλησαν  έγγραφα για τα προβλήματα και τις θέσεις των εργαζομένων  του Νοσοκομείου.
5. Έκδοση τακτικών ανακοινώσεων και αφισών.
6. Διεξαγωγή τακτικών και έκτακτων γενικών συνελεύσεων των μελών του σωματείου με σχετικά ικανοποιητική συμμετοχή των εργαζομένων.
7. Οικονομική ενίσχυση συναδέλφων για σοβαρά προβλήματα υγείας
8. Με την συμβολή και του σωματείου προσφέραμε Χριστούγεννα και Πάσχα το εορταστικό τραπέζι σε όσους δούλευαν.
9. Προσφέραμε δώρα στις γιορτές στα παιδιά που νοσηλεύονταν.
10. Οικονομική ενίσχυση της ομάδας μπάσκετ του ΠΑΓΝΗ για τα έτη 2016 και 2017.
11. Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία δύο αποκριάτικες γιορτές (2016 και 2017) για τα παιδιά των  εργαζομένων. Το ίδιο και για τους μεγάλους.
12. Ακόμη, πραγματοποιήσαμε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις, γιορτές για τα παιδιά κλπ.) με μεγάλη επιτυχία. Αναδείξαμε μέσα από θεματικές εκδηλώσεις σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, όπως για τα ναρκωτικά (έκθεση ζωγραφικής με το ΚΕΘΕΑ), για την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας (με την ΟΓΕ), για την εργατική πρωτομαγιά (με προβολή ταινίας), για την χρησιμότητα των εμβολίων  (με την ένωση γονέων του δήμου Ηρακλείου) κλπ. 
13. Διαρκής Ενημέρωση των εργαζομένων μέσω του διαδικτύου (ομάδα facebook, κλπ) 
14. Συμμετοχή σ΄ όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Την επόμενη περίοδο η επίθεση θα συνεχιστεί και θα είναι ακόμα σκληρότερη. Οι ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και οργανισμών, με στόχο τον πλήρη έλεγχο της ενέργειας και των μεταφορών από το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, αλλά και κερδοφόρων υπηρεσιών του δημοσίου που σχετίζονται με τα αγαθά της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας και της ασφάλισης, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και της λαϊκής κατοικίας, μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η συρρίκνωση του δημοσίου μέσω της «αξιολόγησης», ο περιορισμός των συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των εργαζομένων και η φαλκίδευση του απεργιακού δικαιώματός τους, μέσω της αλλαγής του ν.1264/1982, η διεύρυνση της μερικής, ελαστικής εργασίας και εκ περιτροπής εργασίας και η διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων!
Το Σωματείο έχει μπει σε έναν δρόμο με τις δράσεις, τι θέσεις, τις παρεμβάσεις του και καταξιώνεται όχι μόνο στους εργαζόμενους μας αλλά σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα του νησιού μας. Αρκετοί μας φοβούνται. Τους χαλάμε την εικόνα. Αντιπολιτευόμαστε σκληρά την πολιτική και τα συμφέροντα τους. Στοχοποιηθήκαμε γιατί ενοχλήσαμε με τη δράση μας τη Διοίκηση του νοσοκομείου, την 7η Υ.ΠΕ., το Δήμο, την Περιφέρεια, τους βουλευτές και κυρίως την κυβέρνηση. Νομίζουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και ακόμη πιο αποφασιστικά. Η υπεράσπιση του δίκαιου των εργαζομένων, του δημόσιου νοσοκομείου, της αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν Υγείας για όλους, της μόνιμης σταθερής εργασίας είναι απέναντι από τη δική τους πολιτική. Μην τους κάνουμε τη χάρη και σε αυτές τις εκλογές να εκλεγεί ένα ΔΣ που να είναι η τιμή και το αποκούμπι κάθε εργαζόμενου των ασθενών. Ένα ΔΣ σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση γιατί αυτό απαιτούν τα «θέλω» των εργαζομένων, οι ανάγκες των καιρών.

ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΑΛΗΣ

• Κατάργηση της άδικης και ταξικής, σε βάρος των εργαζομένων και των αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας, φορολογίας με την άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την εφαρμογή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος με το χτύπημα της μαύρης επιχειρηματικότητας και της φορολογικής ασυλίας του κεφαλαίου.
• Καμία μείωση στις αποδοχές μας. Αποδέσμευση του μισθού από το βαθμό, ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη. Κατάρτιση νέου Μισθολογίου που θα οδηγήσει στην σταδιακή αποκατάσταση  όλων των μισθολογικών απωλειών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο τα τελευταία χρόνια.
• Άμεση αύξηση της Χρηματοδότησης των νοσοκομείων για την Πλήρη κάλυψη τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία και Πρόνοια για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της λογικής του κέρδους στην υγεία για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση.
• Άμεση λειτουργία των 78 κλινών. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
• Κατάργηση του νόμου για τις αξιολογήσεις και της αντιδραστικής απεργοσπαστικής τροπολογίας Γεροβασίλη.
• Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις με βάση τις ανάγκες της εργατικής οικογένειας.
• Κατάργηση των χαρατσιών, διαγραφή των χρεών της εργατικής οικογένειας.
• Ένταξη των υγειονομικών και εργαζομένων στη δημόσια υγεία στα βαρέα και ανθυγιεινά με μειωμένα χρόνια συνταξιοδότησης, μειωμένα ωράρια, χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος.
• Κατάργηση των ιδιωτικών συνεργείων και εκδίωξη των εργολάβων από τα νοσοκομεία. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση αυτών των υπηρεσιών.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Αυτοί ήταν κάποιοι από τους σημαντικότερους σταθμούς της δράσης του απερχόμενου Δ.Σ. του Σωματείου μας τα τελευταία δύο χρόνια.
Ξέρουμε ότι τα προβλήματα είναι τεράστια αλλά μόνο με αγώνα, αταλάντευτη επιμονή, εμπιστοσύνη στη συλλογικότητα, διαρκή επαγρύπνηση, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Απαιτείται βεβαίως η ενεργοποίηση ΟΛΩΝ μας και η συσπείρωση μας στο Σωματείο, το οποίο είναι ο συνεπής εκπρόσωπος ΟΛΩΝ των Συναδέλφων/σσων.

http://data.axmag.com/data/201711/20171130/U151761_F464175/index.html

http://data.axmag.com/data/201711/20171130/U151761_F464175/index.html

http://data.axmag.com/data/201711/20171130/U151761_F464175/index.html

http://data.axmag.com/data/201711/20171130/U151761_F464175/index.html



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *