Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η υπουργική απόφαση που υπέγραψε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός υγείας Α. Ξανθός, για την «καθιέρωση και εφαρμογή συστήματος παραπομπών για την πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας» είναι απόλυτα ενταγμένη στην πολιτική της κυβέρνησης για τη μεγαλύτερη δυνατή μείωση του κόστους και τη παράλληλη ενίσχυση της εμπορευματοποίησης και της ανταποδοτικής λειτουργίας του συστήματος υγείας.
Καθορίζονται 3 κατηγορίες παραπομπών: Η άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών, η προληπτική παραπομπή με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών και η παραπομπή χρόνιου νοσήματος με ισχύ 12 μηνών.

Ορίζεται επιπλέον ότι οι επισκέψεις σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ειδικούς γιατρούς δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν δωρεάν  εάν δεν προϋπάρχει η έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών (ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, Κέντρο Υγείας), ενώ σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς στα Κέντρα Υγείας, για την ώρα αναφέρεται ότι «δίνεται προτεραιότητα σε όσους αξιοποιούν το σύστημα παραπομπών μέσω του οικογενειακού γιατρού». Σύμφωνα μάλιστα με το υπουργείο, «το νέο σύστημα παραπομπών θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από την 01/01/2019».

Στην πραγματικότητα, με όλα τα παραπάνω προετοιμάζεται το έδαφος ώστε οι οικογενειακοί γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας να αναγκάζονται να λειτουργούν ως «κόφτες» (το πιο ξεκάθαρο «gatekeeper» που χρησιμοποιούσε η κυβέρνηση, τώρα έγινε... «πλοηγός») σε ό,τι αφορά τη διενέργεια των απαιτούμενων παραπέρα εξετάσεων, ιατρικών επισκέψεων σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, σε όλα όσα συνθέτουν την πρόληψη και την εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα. Το παραπάνω συμπέρασμα δεν είναι μια κινδυνολογική υπόθεση, αλλά βασίζεται στη γνώση μας για τη διεθνή και ευρωπαϊκή πραγματικότητα όπου σε πολλές περιπτώσεις η ανάπτυξη ενός παρόμοιου συστήματος οδήγησε σε τραγική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε χώρες που μέχρι τότε ήταν περήφανες για τα συστήματα υγείας τους (βλ. Μ. Βρετανία, Γερμανία, κ.τ.λ.). Η πραγματική δημιουργία ενός σύγχρονου λειτουργικού και αποτελεσματικού συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας χρειάζεται πολύ περισσότερους πόρους, εξειδικευμένο προσωπικό, υποδομές και πολιτική βούληση. Είναι φανερό ότι η «μεταρρύθμιση» που προωθείται, δυστυχώς υποβαθμίζει και δεν αναβαθμίζει τη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ο σκοπός είναι φανερός.

Το σωματείο εργαζομένων του ΠαΓΝΗ καλεί τις λαϊκές οικογένειες να μην δείξουν καμία ανοχή στην ανθυγιεινή πολιτική της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι λαϊκές οικογένειες μαζί με τους υγειονομικούς να γυρίσουν την πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης. Να οργανώσουν την πάλη τους για ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας, απολύτως δωρεάν, που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης της υγείας τους και να καλύπτει όλα τα επίπεδα από τη πρωτοβάθμια ως τη τριτοβάθμια με αποτελεσματικότητα και φροντίδα για τον άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *