Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Η μη ένταξη μας στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, η ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων για την προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μας, ο αποκλεισμός από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και η σχεδιαζόμενη περικοπή του επιδόματος είναι μέρος της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που τσακίζει τα δικαιώματα μας για να γίνουμε φθηνότεροι εργαζόμενοι και να εξοικονομηθούν κονδύλια για νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Εντάσσεται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», δηλαδή ως επιχειρήσεις, με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό, που θα καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Προσπαθεί να κρύψει το υπουργείο υγείας ότι η περίφημη στήριξη του συστήματος υγείας είναι βασισμένη στο χτύπημα των δικαιωμάτων  εργαζομένων και ασθενών, απαιτεί φθηνούς εργαζόμενους, με ανεπαρκείς κρατικές παροχές Υγείας. Γι' αυτό, προωθούν την παραπέρα λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια,  ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες", που θα καλύπτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την "πώληση" υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το νομοσχέδιο για την "επανεκκίνηση και ολοκλήρωσης της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης", που αποσκοπεί στο να αποποιηθεί ακόμη περισσότερο το κράτος την ευθύνη για τη νοσηλεία και αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών, να την μετακυλήσει στους ασθενείς και τις οικογένειές τους και να διευρυνθεί το πεδίο της επιχειρηματικής δράσης σε αυτόν τον τομέα.

Γι' αυτό, η κρατική χρηματοδότηση του 2018 για το ΠΑΓΝΗ είναι μειωμένη κατά 12 εκατομμύρια ευρώ (σε σχέση με πέρυσι), ενώ ταυτόχρονα η συγκυβέρνηση υπερηφανεύεται για το πλεόνασμα (το δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2018 έφτασε τα 2,7 δισ. ευρώ και προορίζεται για τους δανειστές και νέες επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες) και συνεχίζει να ξοδεύει δισ. ευρώ για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και συμμετοχές σε ΝΑΤΟικές επεμβάσεις.

Γι' αυτό και οι κενές οργανικές θέσεις στο ΠΑΓΝΗ είναι 650, οι εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις πολλαπλασιάζονται (δηλαδή δουλειά με ημερομηνία λήξης και μειωμένα δικαιώματα, όπου οι εργαζόμενοι πληρώνονται κυρίως από τα έσοδα των νοσοκομείων και προγράμματα του ΟΑΕΔ (δηλαδή από τις εισφορές μας). Γι' αυτό άλλωστε, τα μέτρα που προωθούνται βρίσκονται σε όλες τις προτάσεις των ενώσεων των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλοκλινικαρχών, των ασφαλιστικών εταιρειών.

Το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας και τις παρεμβάσεις με:
  • Εκδήλωση για την εργατική πρωτομαγιά την Παρασκευή 27/7  ώρα 13:00  στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου 
  • Με τη συμμετοχή του σωματείου στις απεργιακές συγκεντρώσεις την 1η του Μάη
  • Με τη παρέμβαση τη μέρα του νοσηλευτή και της μαίας
  • Mε την πρωτοβουλία για κοινή σύσκεψη των σωματείων υγείας του νησιού για τα οξυμμένα προβλήματα και ιδιαίτερα για τους εργαζομένους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις
  • Με την πρωτοβουλία για συνάντηση του σωματείου με συλλόγους ψυχικά ασθενών για τα αποτελέσματα ης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης
  • Με τη συμμετοχή του σωματείου μας στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση – Πορεία στη βάση της Σούδας μετά από κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ 



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *