Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΑΙΑΣ/ΜΑΙΕΥΤΗ

Η 5η Μαΐου έχει καθιερωθεί παγκοσμίως ως ημέρα εορτασμού της Μαίας και του Μαιευτή ως η ελάχιστη πράξη ηθικής αμοιβής των μαιών και των μαιευτών στο δύσκολο έργο που καλούνται να επιτελέσουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει υπολογίσει ότι παγκοσμίως χρειάζονται περισσότερες από 350.000 Μαίες με σκοπό να καλυφθεί ο πληθυσμός από μαιευτικής πλευράς, δεδομένου ότι έρευνες δείχνουν ότι η προσφορά μαιευτικής φροντίδας από Μαίες και Μαιευτές συντελεί στη μείωση της περιγεννητικής θνησιμότητας και νοσηρότητας, αυξάνει την ικανοποίηση της γυναίκας από τις προσφερόμενες υγειονομικές υπηρεσίες και μειώνει τη γενική θνησιμότητα. Περισσότερες από 7 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως βιώνουν τραυματισμό, λοίμωξη και κάποιου είδους αναπηρία που σχετίζεται με την ελλιπή παροχή μαιευτικής φροντίδας.

Τα ωραία υποκριτικά λόγια από υπουργούς και διοικητές που θα ακουστούν για το έργο τους, δεν μπορούν να συγκαλύψουν ότι και η δική τους πολιτική έχει οδηγήσει το προσωπικό να είναι πολυεργαλεία, να εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες με εργασιακές σχέσεις σύγχρονης σκλαβιάς, καλύπτοντας τα κενά με ημερήσιες μετακινήσεις, φορτωμένους με αλλότρια καθήκοντα.
Από τις 60 οργανικές θέσεις μαιών υπηρετούν μόνο 40. Όσο κι αν «αναγνωρίζεται» στα λόγια από το κράτος η αυταπάρνηση και οι αντίξοες συνθήκες, υπό τις οποίες καλούνται σήμερα να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, η αναγνώριση αυτή εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί ουσιαστικά "χτύπημα στην πλάτη" και εμπαιγμό για να συνεχίσουν οι υγειονομικοί εργαζόμενοι να δουλεύουν με σκυμμένο σβέρκο και κεφάλι.

Συνάδελφοι, η μαιευτική επιστήμη είναι αναγκαίο να εξασκείται στο πλαίσιο του ενιαίου καθολικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας και η επιστημονική επάρκεια των μαιών και των μαιευτών να προωθείται οργανωμένα από το κράτος ώστε τα αποτελέσματα ο λαός να μην τα βλέπει με το «κιάλι» αλλά να τα βιώνει απρόσκοπτα καθημερινά.

Οι Μαίες και οι Μαιευτές, μαζί με άλλες ειδικότητες, θα έπρεπε, πέρα από την αυτονόητη κάλυψη όλων των κενών στα νοσοκομεία, να προσλαμβάνονται στο δημόσιο σύστημα υγείας  και να  συγκροτούν διεπιστημονική ομάδα που θα είχε την ευθύνη στα πλαίσια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του οικογενειακού προγραμματισμού και του προγεννητικού ελέγχου, την παρακολούθηση των εγκύων, τη φροντίδα μητέρας - παιδιού για την προστασία της γυναίκας σε όλη τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας μέσω των υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής που διαθέτει, καθώς και τη συμβουλευτική σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, όπως είναι η ατομική υγιεινή, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ο οικογενειακός προγραμματισμός, η αποφυγή των εκτρώσεων και η πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων.

Η καλύτερη τιμή στην προσφορά των μαιών/μαιευτών και  συνολικά των μαχόμενων υγειονομικών είναι και η συμπόρευση με τις λαϊκές οικογένειες και τους ασθενείς  για: 
• Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλο το λαό! Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση.
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.
• Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ με σύγχρονους όρους και δικαιώματα.
• Άμεση δωρεάν κάλυψη του συνόλου των σύγχρονων αναγκών των ασθενών μας σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ΠΦΥ.
• Ανάπτυξη δημόσιων Κέντρων Υγείας αστικού και περιφερικού τύπου, πλήρως εξοπλισμένα και επαρκή σε αριθμό, ώστε να καλύπτουν το σύνολο των σύγχρονων αναγκών. Στελέχωση των Κέντρων Υγείας με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και με οικογενειακούς γιατρούς, με σταθερές - μόνιμες σχέσεις εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Προσανατολισμός των Κέντρων Υγείας είναι να συμβάλουν αποτελεσματικά στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία. 

Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση και τη στέρηση της κοινωνίας από
τις Μαίες και τους Μαιευτές Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *