Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Πλατιά σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις και τα προβλήματα σε Υγεία & Πρόνοια, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Δεκέμβρη έπειτα από πρόσκληση του σωματείου μας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του συλλόγου εργαζομένων υγειονομικού προσωπικού ΠΕΔΥ Ανατολικής Κρήτης, του σωματείου Οικοδόμων, της ένωσης ιδιωτικών υπάλληλων, των σωματείων συνταξιούχων ΙΚΑ και Δημοσίου, της ένωσης γονέων νομού Ηρακλείου, καθώς και μέλη από τον φοιτητικό σύλλογο Ιατρικής. Συμμετοχή δήλωσε και το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, από το οποίο δεν κατάφεραν να παραστούν.

Αιχμή της συζήτησης ήταν οι σοβαρές συνέπειες σε υγειονομικούς εργαζόμενους, ασθενείς και λαϊκές οικογένειες από την πολιτική των κυβερνήσεων (τόσο των προηγούμενων, όσο και της σημερινής) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεωρεί την υγεία εμπόρευμα, τους ασθενείς πελάτες και τους εργαζόμενους πολυεργαλείο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό, τις μεγάλες λίστες αναμονής που μόνο για το ΠαΓΝΗ είναι 3.500 ασθενείς, για την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, για την ανεπαρκέστατη κρατική χρηματοδότηση, για τους πετσοκομμένους μισθούς, για την εντατικοποίηση και την ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας, για την μη ένταξη στα ΒΑΕ και τον αποκλεισμό ακόμη και από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος χιλιάδων συναδέλφων, για την επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας μέσω των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, για την αξιολόγηση εργαζομένων και δομών, για τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, για την Α.Ε. «Κέντρο Τεκμηρίωσης & Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών» που μπαίνει σε λειτουργία από 1-1-2019, για την παντελή απουσία προληπτικών ελέγχων και εμβολιασμού στα σχολεία και συνολικά στους χώρους εκπαίδευσης και εργασίας. Ιδιαίτερα τονίστηκε η προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων να πείσουν τις λαϊκές οικογένειες και τους υγειονομικούς ότι η υγεία είναι ατομική υπόθεση και όχι κοινωνικό δικαίωμα που πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά από το κράτος.

Για να είναι αποτελεσματικοί οι αγώνες, πρέπει πριν απ’ όλα:
• να στρέφονται ενάντια στην πραγματική αιτία των προβλημάτων, που είναι η πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας, προς όφελος των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, και
• να βασίζονται στην ενεργητική συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων, με κατάλληλη προετοιμασία, πρώτα από όλα στο χώρο δουλειάς, με ευθύνη του πρωτοβάθμιου σωματείου.

Κατατέθηκαν οι παρακάτω προτάσεις, τις οποίες συμφώνησαν οι παρευρισκόμενοι να μεταφέρουν στα σωματεία τους, ώστε να ληφθεί σχετική απόφαση, για να προχωρήσει η ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ των ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ:

α) κινητοποίηση στο ΠαΓΝΗ την ημέρα των εγκαινίων των νέων μηχανημάτων με συγκέντρωση για την οποία θα αξιοποιηθούν στάσεις εργασίας σύμφωνα με τις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων,

β) συμμετοχή στην κινητοποίηση που διοργανώνουν τα σωματεία στο νομό Ηρακλείου στις 18 Δεκέμβρη, πριν την ψήφιση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού,

γ) κινητοποίηση μέσα στον Ιανουάριο,

δ) Κοινή παρουσία των υγειονομικών σωματείων μαζί με άλλα σωματεία στους χώρους δουλειάς,

ε) να προχωρήσουν τα σωματεία που πήραν μέρος στη σύσκεψη σε συνάντηση με τις διοικήσεις του ΠαΓΝΗ και του ΠΕΔΥ,

στ) να εκφραστεί η αλληλεγγύη των σωματείων στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΠΕΔΥ, και

ζ) νέα σύσκεψη σωματείων για την παραπέρα κλιμάκωση.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ – ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ

ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ

Απαιτούμε:

✓ ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με βάση τις ανάγκες.

✓ ΟΧΙ στην ομηρία και τον εμπαιγμό χιλιάδων συναδέλφων συμβασιούχων - ΜΟΝΙΜΗ & ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για όλους με αξιοπρεπείς μισθούς & πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά - επιστημονικά δικαιώματα!

✓ Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων δομών υγείας - πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό - Αποκλειστικά ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!

✓ Ανάκτηση όλων των απωλειών σε μισθολογικά – εργασιακά δικαιώματα. Επαναχορήγηση 13ου – 14ου μισθού (και αναδρομικά). Να πληρωθούν ΤΩΡΑ όλα τα δεδουλευμένα χωρίς καμιά εξαίρεση.

✓ Τέρμα πια στην αβάσταχτη εντατικοποίηση και τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς. Να ενταχθούν επιτέλους στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε βαριές, ανθυγιεινές κι επικίνδυνες συνθήκες. Να μην περικοπεί – καταργηθεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Να ληφθούν ΤΩΡΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *