Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ

Νέα σύσκεψη αγωνιστικού συντονισμού σωματείων και φορέων για τα θέματα της Υγείας πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα Προνοιακά Ιδρύματα Ηρακλείου, υγειονομικό προσωπικό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθώς και εκπρόσωποι από το σωματείο εργαζομένων της 7ης ΥΠΕ, της Ένωσης Γιατρών Ν. Ηρακλείου και της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η υποστελέχωση των μονάδων. Στο ΠαΓΝΗ το 2012 υπηρετούσαν 2.030 άτομα μόνιμο προσωπικό και το 2018 είχαν απομείνει μόλις 1.373 μόνιμοι. Στα Κέντρα Υγείας του νομού έχουν να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από το 2007. Στα προνοιακά ιδρύματα πάνω από 300 επικουρικοί θα απολυθούν σε όλη την Ελλάδα τέλη Δεκέμβρη, επειδή λήγει η σύμβασή τους.

Στόχος κι αυτής της κυβέρνησης είναι να γίνουν τα νοσοκομεία αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες. Ένας στόχος που υλοποιείται σταδιακά, μέσω των εργολάβων, των ελαστικών μορφών εργασίας, των DRG's, των ΣΔΙΤ, του στριμώγματος επιστημονικών κριτηρίων στη λογική του κόστους. Κερασάκι στην τούρτα οι "προτάσεις" της ηγεσίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ.

Να μην επενδύσουμε στην αγανάκτηση, αλλά στη συνείδηση. Τι Υγεία θέλουμε και χρειαζόμαστε. Αυτά είναι τα αποτέλεσμα της πολιτικής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης, που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις με βάση τη στρατηγική για μείωση των παροχών υγείας και λειτουργία των μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Για να εξοικονομούνται, με τις περικοπές, κρατικά κονδύλια για νέες επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων.

Αιτήματα αιχμής:
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Καμιά απόλυση συμβασιούχου, εργολαβικού (ή με όποια «ελαστική» σχέση εργασίας π.χ. μέσω ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ κλπ). Μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας.
- Άμεση, πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και των Δημόσιων δομών Υγείας - Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καμιά πληρωμή από τους ασθενείς.
- Αύξηση στους μισθούς, αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού.
- Άμεση λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στις μονάδες υγείας, ένταξη στα ΒΑΕ. Καμιά περικοπή στο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, αντίθετα διεύρυνση και επέκτασή του.

Για όλα τα παραπάνω προγραμματίζουμε τις ακόλουθες παρεμβάσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα:
• Την Πέμπτη 21/11, μέρα κοινής δράσης σε όλους τους χώρους εργασίας. Στο ΠαΓΝΗ θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας (1 μμ - 3 μμ) και παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου. Τα υπόλοιπα σωματεία προσανατολίζονται για την ίδια μέρα σε ΓΣ και παρεμβάσεις στις διοικήσεις.
Κοινή συνέντευξη τύπου των πρωτοβάθμιων σωματείων.
• Την Τετάρτη 27/11, συμμετοχή στην 24ωρη πανυγειονομική απεργία για την περιφέρεια και συγκέντρωση στις 12 μ. στην 7η ΥΠΕ.
Συμμετοχή στα συλλαλητήρια ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *