Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΝΗ

Επανερχόμαστε στο σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής. Με έγγραφό της η Διευθύντρια της κλινικής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αδυναμία κάλυψης του εφημεριακού προγράμματος, η οποία παρεμποδίζει την ομαλή λειτουργία του τμήματος και απειλεί την ασφάλεια των νοσηλευομένων παιδιών. Η αδυναμία αυτή ενισχύθηκε με τη λήξη σύμβασης μιας παιδοψυχιάτρου, η οποία προστέθηκε  στις πρόσφατες απολύσεις 4 συμβασιούχων νοσηλευτών.

Στα όσα καταγράφονται στο έγγραφο, αποτυπώνεται η πολιτική εμπορευματοποίησης του δημόσιου συστήματος υγείας, που χτυπάει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά διευρύνοντας τις ληξιπρόθεσμες ελαστικές μορφές εργασίας, πετσοκόβει την κρατική χρηματοδότηση, ρημάζει τμήματα, κλινικές, εργαζόμενους και ασθενείς.

Σήμερα η κλινική λειτουργεί με 3 παιδοψυχιάτρους και με την επικουρική υποστήριξη ενός ειδικευόμενου ψυχιάτρου, που συμμετέχει στα πλαίσια της ειδίκευσής του (rotation) για τρεις μήνες.
Συνολικά με το υπάρχον ιατρικό προσωπικό μπορούν να καλυφθούν έως 24 εφημερίες ανά μήνα, ενώ δεν είναι εφικτό να καλυφθούν οι εφημερίες του Βενιζελείου. Το ελλιπέστατο νοσηλευτικό προσωπικό της Κλινικής (11 νοσηλευτές, εκ των οποίων οι 6 είναι συμβασιούχοι) δεν επαρκεί για να καλύψει τις βάρδιες, με αποτέλεσμα να χρωστούνται πολλές ημέρες ρεπό και αδείας, ενώ αρκετές βάρδιες την εβδομάδα καλύπτονται μέσω του λογαριασμού των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων. Έλλειψη υπάρχει και σε ψυχολόγους αλλά και σε γραμματειακή υποστήριξη.

Με αυτό το ανεπαρκέστατο προσωπικό είναι αδύνατον να λειτουργήσει μια κλινική που καλύπτει τις ανάγκες για νοσηλεία παιδοψυχιατρικών περιστατικών καθώς και τις εισαγγελικές παραγγελίες για παιδοψυχιατρικές εκτιμήσεις όλης της Κρήτης και του νοτίου Αιγαίου, καθώς ανάλογες δομές απουσιάζουν τόσο στις Κυκλάδες όσο και στα Δωδεκάνησα. Επίσης υπάρχει έλλειψη σε δομές φιλοξενίας παιδιών και εφήβων που χρήζουν εξειδικευμένης φροντίδας, π.χ. με χρόνια αναπτυξιακά προβλήματα, σοβαρές ψυχικές παθήσεις ή ψυχοκοινωνικά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιανουάριο του 2015 έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 360 νοσηλείες στην Παιδοψυχιατρική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, ενώ πάνω από 1.600 παιδιά και έφηβοι έχουν εκτιμηθεί (από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα) στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, όπου γίνεται διάγνωση νέων περιστατικών, παρακολούθηση παλιών και θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Είναι φανερό ότι πρόκειται για ένα τμήμα με ιδιαίτερες ανάγκες, όπου απαιτείται η συνεχής επαγρύπνηση των εργαζομένων για τον κίνδυνο τραυματισμού των νοσηλευομένων. Γι’ αυτό και η έλλειψη προσωπικού ειδικά σε αυτή την κλινική εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων. Ακόμη και η μη μονιμότητα του προσωπικού έχει αρνητικές συνέπειες στην ψυχοσύνθεση των παιδιών, αφού η ανάπτυξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης είναι απαραίτητη για τη θεραπευτική παρέμβαση.

Για τη δυσλειτουργία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής, για τον τρόπο ίδρυσης (μέσω ΕΣΠΑ) και στελέχωσής της (με μπλοκάκια και συμβάσεις ορισμένου χρόνου), υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και των διοικήσεων της 7ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου, που ακολουθούν πολιτικές κρατικής υποχρηματοδότησης της ψυχικής υγείας, με αποτέλεσμα την κατάργηση δημόσιων δομών, την υποστελέχωση αλλά και την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στις μονάδες ψυχικής υγείας.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Υγείας, την 7η ΥΠΕ και τη διοίκηση του ΠαΓΝΗ να φροντίσουν για την πλήρη στελέχωση της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του ΠαΓΝΗ με επαρκές σε αριθμό, μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων, ώστε να καλύπτονται οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες ψυχικής υγείας και να εξασφαλίζονται ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας παιδιών και εφήβων. Συγκεκριμένα απαιτούμε:
• άμεση πρόσληψη τουλάχιστον 2 μόνιμων επιμελητών-παιδοψυχιάτρων,
• ενεργοποίηση από το Υπουργείο των 8 θέσεων ειδικευομένων παιδοψυχιάτρων (που είχαν εγκριθεί με ΦΕΚ προ 5μήνου),
• πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου αριθμού νοσηλευτών, ώστε να καλύπτονται οι βάρδιες και να μπορούν να παίρνουν τα ρεπό και τις άδειες τους οι εργαζόμενοι,
• πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού μόνιμων ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και γραμματέων,
• μονιμοποίηση των εργαζομένων στην Παιδοψυχιατρική που δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και μπλοκάκια,
• δημιουργία ξενώνα βραχείας νοσηλείας για εφήβους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *