Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

ΝΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΛΛΕΙΨΕΩΝ

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ενάντια στις απολύσεις και για παραμονή τους με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα.

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης είναι και εκατοντάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη δημόσιων νοσοκομείων που απολύονται και «αντικαθίστανται» από άλλους συμβασιούχους, που θα τους ακολουθήσουν, σύντομα, και αυτοί στην ανεργία.

Με απόλυση κινδυνεύουν και οι επικουρικοί συνάδελφοι, που δεν θα προσληφθούν με την προκήρυξη 2Κ/2019, ενώ και η παράταση – κάτω και από την πίεση των κινητοποιήσεων - της σύμβασης των 4.000 εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ, δεν τους εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα.

Καθημερινά μεγαλώνουν οι ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, αφού το 2018 δεν προκηρύχθηκε καμία θέση μόνιμου προσωπικού με αποτέλεσμα να μην αντικατασταθούν ούτε οι 1.200 περίπου συνάδελφοι που συνταξιοδοτήθηκαν.

Αντίστοιχα το 2019 η μόνη προκήρυξη (2Κ/2019) που έγινε και εκκρεμεί ακόμη, αφορά την αντικατάσταση 1.116 επικουρικών συναδέλφων και δεν αντικαταστάθηκε κανένας από τους 2.000 περίπου συναδέλφους που συνταξιοδοτήθηκαν.

Αποτέλεσμα είναι ότι στο ΠαΓΝΗ παραμένουν κενές πάνω από 300 θέσεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου ενώ διατηρείται η κατάργηση δεκάδων θέσεων στην ιατρική, διοικητική και τεχνική υπηρεσία.

Η διαιώνιση των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση μειώνει, για άλλη μια φορά, την κρατική χρηματοδότηση και ανακοίνωσε την επέκταση των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού τομέα, αξιοποιώντας και την πρόταση του ΠΙΣ για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και επέκταση των συμβάσεων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Τον δρόμο για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια «άνοιξε» η προηγούμενη κυβέρνηση, που προώθησε την ανάπτυξη του ελληνικού DRG (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών), που ήταν βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν στο Σωματείο μας, και μαζί με σωματεία που είναι σε αγωνιστική κατεύθυνση, να οργανώσουμε την κοινή μας δράση ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα υγειονομικών και ασθενών.

Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στην πηγή των προβλημάτων μας, που είναι η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς της Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης. Διεκδικούμε τη δημιουργία ενός σύγχρονου αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας και πρόνοιας, που θα καλύπτει τις ανάγκες του κόσμου και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *