Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Διαδηλώσαμε μαζί με χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους το Σάββατο 30 Νοεμβρίου ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης για νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, ξεκινώντας από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Αξιοποιούν το Νόμο Κατρούγκαλου και τους υπόλοιπους αντιασφαλιστικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων, για να προωθήσουν τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για την εφαρμογή του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης των τριών πυλώνων.

● Ο πρώτος «δημόσιος» πυλώνας της κύριας σύνταξης, με 40 χρόνια δουλειάς θα αποδίδει ως σύνταξη το 27% - 30% του μέσου μισθού.

● Ο δεύτερος πυλώνας θα περιλαμβάνει τις σημερινές επικουρικές συντάξεις, θα λειτουργεί με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και το ύψος της σύνταξης θα καθορίζεται από τις «αποδόσεις» των «επενδύσεων» των αποθεματικών των επαγγελματικών ταμείων.

● Ο τρίτος πυλώνας είναι αμιγώς ιδιωτική ασφάλιση, χωρίς την παραμικρή εγγύηση για το ύψος της παροχής που θα πάρουν τελικά όσοι εργαζόμενοι πληρώνουν πρόσθετες εισφορές.

Με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, μειώνουν το κονδύλι για τις συντάξεις κατά 192 εκατ. και την κρατική χρηματοδότηση για τα ασφαλιστικά ταμεία κατά 475 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη κατά 89 εκατ. ενώ μειώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές επιχειρηματικών ομίλων κατά 123 εκατ, ευρώ.

Παρόμοια μέτρα παίρνουν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Γαλλίας, με στόχο την απαλλαγή του κεφαλαίου και του κράτους από το «κόστος» της Κοινωνικής Ασφάλισης και την επέκταση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων στους τομείς της Ασφάλισης και Υγείας.

Με βάση τη στρατηγική αυτή, προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αξιοποιώντας την πρόταση της ηγεσίας του ΠΙΣ για μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ και επέκταση των συμβάσεων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Τον «δρόμο» για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση που ανέθεσε στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Α.Ε να αναπτύξει το ελληνικό σύστημα DRG (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών).

Η εφαρμογή των DRG είναι βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών, όχι μόνο για να μειωθεί η ασφαλιστική κάλυψη για εξετάσεις και θεραπείες, αλλά και για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για:
► να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι,
► ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης,
► μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες,
► ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας,
► κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.

• Συμμετέχουμε στην σύσκεψη των σωματείων 13/01.

• Προγραμματίζουμε συσκέψεις σε τμήματα  και κλινικές.

• Καλούμε όλα τα σωματεία Υγείας-Πρόνοιας  του νομού σε σύσκεψη την Παρασκευή 17/01 στα γραφεία του σωματείου.

• Απεργιακή απάντηση σε συντονισμό με άλλα σωματεία.

Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας μας, χρειάζεται να στρέφεται ενάντια στην επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και την Ασφάλιση και να διεκδικεί την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας και των επιστημονικών επιτευγμάτων για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *