Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ


Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και να γίνουν επιπλέον προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών!

Στις 31 Δεκεμβρίου 2019 έληξε η περίοδος εφαρμογής του άρθρου 63 του Ν. 4430/2016 (όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 6 του Ν. 4458/2016) που έδινε τη δυνατότητα στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας να προσλαμβάνουν εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης και σίτισης.

Ο νόμος αυτός – εκτός από το ότι είχε ημερομηνία λήξης – δεν εξασφάλιζε μόνιμη σταθερή εργασία, με πλήρη δικαιώματα, στους εργαζόμενους στις υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων.

Αντίθετα, αξιοποιήθηκε για την απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων, που «αντικαταστάθηκαν» από άλλους συμβασιούχους, που θα τους ακολουθήσουν, σύντομα, και αυτοί στην ανεργία.  

Παρά τις επανειλημμένες «δεσμεύσεις» της, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν παρέτεινε την ισχύ του νόμου, ενώ με την απαράδεκτη εγκύκλιο του υφυπουργού Υγείας περιόρισε τη διάρκεια των συμβάσεων υποχρεωτικά σε ετήσια και έδωσε τη δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να επιλέγουν είτε τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή την ανάθεση σε εργολαβικές εταιρείες των υποστηρικτικών υπηρεσιών με «γνώμονα το δημοσιονομικό όφελος».

Ήδη η νέα διοίκηση ετοιμάζεται αξιοποιώντας  το νομοθετικό πλαίσιο να συνάψει σύμβαση  με εργολάβο για το κομμάτι  της φύλαξης.

Ανοίγει, δηλαδή, ο δρόμος για την «επιστροφή» των εργολαβικών εταιρειών, αν και έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ότι θα οδηγήσει μόνο στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών και παραβίαση και των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων για τους εργολαβικούς εργαζόμενους Ενώ και η σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου, αντί για την μονιμοποίηση των εργαζόμενων και την πρόσληψη όσων επιπλέον χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών, έχει σαν αποτέλεσμα την ανακύκλωση της ανεργίας και το χτύπημα της μόνιμης δουλειάς με πλήρη δικαιώματα.

Γνωρίζουμε ότι η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων σε συνδυασμό με την διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (συμβάσεις ορισμένου χρόνου, επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, ΕΛΚΕ) να συσπειρωθούμε στο Σωματείο μας και μαζί να διεκδικήσουμε:
να αποσυρθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος του υφυπουργού Υγείας, που ανοίγει τον δρόμο για την «επιστροφή» των εργολαβικών εταιρειών στις δημόσιες μονάδες υγείας.
►     να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
► να εκδοθεί ΑΜΕΣΑ προκήρυξη για την κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας με μόνιμο προσωπικό.

Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας για Σωματείο, που θα ενώνει όλους τους συναδέλφους και θα οργανώνει τον κοινό μας αγώνα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου, δωρεάν συστήματος υγείας και πρόνοιας, που θα καλύπτει πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *