Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΓΝΗ

Την υποστελεχωμένη ψυχιατρική κλινική του ΠαΓΝΗ επισκέφτηκε πρόσφατα η αντίστοιχη υφυπουργός υγείας, προβαίνοντας σε βαρύγδουπες δηλώσεις για “επέκτασή” της και ενίσχυση της ψυχικής υγείας πανελλαδικά. Στους γνωρίζοντες την αλήθεια τουλάχιστον προκλητικές ακούγονται οι παραπάνω δηλώσεις, όσο αφορά μια κλινική που καλύπτει όλη την ανατολική Κρήτη, που στεγάζεται σε ακατάλληλους χώρους (τμήμα Οξέων), που επιβαρύνεται συστηματικά με χρόνιους ασθενείς λόγω της απουσίας προνοιακών δομών φιλοξενίας και που τα τελευταία χρόνια έχει απομείνει με μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού ειδικευμένους ψυχιάτρους για να εξυπηρετήσει τεράστιο όγκο ασθενών: προβλήματα τα οποία οι εργαζόμενοι έχουν πολλάκις επισημάνει χωρίς να προτείνεται καμία ουσιαστική λύση ούτε απ’ αυτή, ούτε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.  

Έτσι ενώ πλέον υπάρχουν πλήθος επιστημονικών δεδομένων για την αυξημένη εμφάνιση ψυχικών νοσημάτων στον γενικό πληθυσμό λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για την αντιμετώπιση του επερχόμενου κύματος νέων ασθενών με ψυχική νόσο. Ξέρουμε όλοι ότι δεν αρκεί ο έπαινος της κας Ράπτη για τη πρωτοβουλία ανίχνευσης ψυχοπαθολογίας μέσω ερωτηματολογίου σε ασθενείς που νοσούν με covid. Επειδή απλούστατα, όταν ανιχνευθεί ψυχοπαθολογία, πού θα παραπέμπονται οι ασθενείς αυτοί; Στους ίδιους ψυχιάτρους ή ψυχολόγους, που με ανεσταλμένες τις άδειες εδώ και ένα χρόνο, όπως όλοι οι υγειονομικοί της χώρας, εξυπηρετούν την κλινική, τους ψυχιατρικούς ασθενείς όλου του νοσοκομείου, τα εξωτερικά ιατρεία, την Κινητή Μονάδα και επειδή δεν έφταναν αυτά, τώρα καλούνται με εντολή του υπουργείου να καλύψουν και τα εμβολιαστικά κέντρα του νοσοκομείου! Μάλλον αυτό εννοούσε όταν αναφερόταν στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας: οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας μένουν οι ίδιοι, απλά τώρα βρίσκονται παντού!

Οι δηλώσεις της κυβέρνησης ότι δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του στην πανδημία είναι προκλητικό ψέμα προς τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, που αδυνατούν να βρουν ραντεβού σε όλες τις δομές ψυχικής υγείας του Ηρακλείου και όλο και πιο συχνά καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα ή αν δεν το αντέχει η τσέπη τους, στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Βέβαια, όπως είπε η κα Ράπτη (ακολουθώντας την προσφιλή τακτική και άλλων υπουργών της κυβέρνησης) δεν μπορεί να “γεννήσει” γιατρούς. Φανταζόμαστε όμως ότι αν ήθελε θα μπορούσε να δώσει επιπλέον κίνητρα ώστε να μην φεύγουν όλοι οι νέοι γιατροί μας στο εξωτερικό, κίνητρα όχι αναγκαστικά οικονομικά αλλά και θεσμικά όπως το ν’ ανοίξει ψυχιατρική κλινική στον Άγιο Νικόλαο, να λειτουργήσουν οι απαραίτητες προνοιακές δομές φιλοξενίας χρόνιων ψυχικά πασχόντων, να διορισθούν οι γιατροί που περιμένουν στις λίστες αναμονής να ξεκινήσουν την ειδικότητα της ψυχιατρικής και να προκηρυχθούν άμεσα μόνιμες θέσεις προσωπικού ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του λαού της ανατολικής Κρήτης. Δεν θέλει όμως. Επειδή η πολιτική που υπηρετεί η κα Ράπτη και η κυβέρνησή της αντιμετωπίζει την υγεία ως κόστος και τους ψυχικά πάσχοντες ως δεύτερης κατηγορίας ασθενείς.

Απαιτούμε:
• Άμεσα μέτρα για τη δυνατότητα ασφαλούς νοσηλείας ψυχιατρικών ασθενών με λοίμωξη covid-19 εφόσον κριθεί αναγκαίο.
• Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (ειδικευμένοι ψυχίατροι, ψυχολόγοι, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, εργοθεραπευτές).
• Έναρξη ειδικότητας όλων των εν αναμονή ειδικευόμενων λόγω των αυξημένων αναγκών
• Άμεση υλοποίηση του σχεδίου επέκτασης του τμήματος Οξέων με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος.
Πρόσληψη μόνιμων ψυχολόγων υγείας όχι μόνο για τις κλινικές covid αλλά για το σύνολο ασθενών και προσωπικού έτσι ώστε να υπάρχει άμεση και συστηματική υποστήριξη από κατάλληλα εκπαιδευμένους ανθρώπους.


Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Ο Γεν. Γραμματέας





Βρύσαλης Δημήτρης Κοκοβάκης Γρηγόρης
    

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *