Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020-2021

«Ποιον περιμένετε να ‘ρθεί;
Ποιον καρτερείτε να σας σώσει;
Εσείς οι ίδιοι με τα χέρια σας
με το μυαλό σας, με την πράξη,
αν δεν αλλάξετε τη μοίρα σας,
ποτέ της δεν θ’ αλλάξει.»

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Όπως σε κάθε Γενική Απολογιστική Συνέλευση έτσι και σήμερα οφείλουμε να κοιτάξουμε «πίσω», στο τι κάναμε και τι δεν κάναμε και ταυτόχρονα βλέποντας που βρισκόμαστε, να κοιτάξουμε «μπροστά». Οφείλουμε να δούμε ποιοι ευθύνονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε και πως θα τα ξεπεράσουμε.

Και πρέπει να τα δούμε όλα αυτά χωρίς προκαταλήψεις, προσπαθώντας όλοι οι εργαζόμενοι να τα δούμε δια «γυμνού οφθαλμού», χωρίς τους παραμορφωτικούς φακούς που βάζουν μπροστά μας όλοι οι υπεύθυνοι πάντα και ιδιαίτερα τις εποχές που η αντεργατική επίθεση οξύνεται γιατί κράτος και επιχειρηματικοί όμιλοι χρειάζονται «σιγή νεκροταφείου» για να στηριχτεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητά τους.

Κυβερνήσεις εναλλάσσονται, διοικήσεις εναλλάσσονται, ενώ τα προβλήματα παραμένουν… Οι αυταπάτες για την καλή κυβέρνηση ή για τον καλό διοικητή γρήγορα κάθε φορά εξατμίζονται και αυτό που ακούμε όλοι μας είναι «το κάθε χρόνο και χειρότερα», χωρίς να συνειδητοποιείται ότι δεν θα μπορούσε να ΄ναι κι αλλιώς, όταν όλοι τους, κυβερνήσεις και θεσμικά όργανα κινούνται στη γραμμή στήριξης της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας, όταν οι διαχειριστικές τους διαφορές είναι τόσο επιφανειακές, και γι αυτό καθένας χτίζει πάνω στους αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων, τους οποίους τους διατηρεί και τους εμπλουτίζει. Προσεγγίζουμε την κυβέρνηση και την διοίκηση και τις κρίνουμε με τα μάτια των εργαζομένων, με τα δικά μας συμφέροντα, με τις δικές μας ανάγκες. Μόνο έτσι δεν θα διαψεύδονται οι ελπίδες μας, δεν θα πηγαίνουν στράφι οι αγώνες μας, δεν θα πηγαίνουμε από πισωγύρισμα σε πισωγύρισμα.

Τα δύο χρόνια που πέρασαν από τις προηγούμενες εκλογές του Σωματείου μας ήταν ιδιαίτερα. Η πανδημία του κορονοϊού έβαλε τη σφραγίδα της σε όλα τα ζητήματα. Και μαζί της η εργαλειοποίησή της από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις  ΠΑΓΝΗ και 7ης ΥΠΕ.

Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την γύμνια του δημόσιου συστήματος υγείας, με τις χιλιάδες κενές θέσεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, με την παντελή έλλειψη δημόσιου πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, με υγειονομικά πρωτόκολλα σκοπιμοτήτων, με νοσοκομεία που μετατράπηκαν σε νοσοκομεία μιας νόσου, με απαγορεύσεις και αντεργατικές μεθοδεύσεις για να φιμώσουν τους εργαζόμενους και το λαό γενικότερα.

Παλέψαμε και παλεύουμε για την ενίσχυση των νοσοκομείων με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, καθώς και τη μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 

Απαιτήσαμε μαζί με σωματεία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, την στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας και την παροχή δωρεάν & ποιοτικά αναβαθμισμένων παροχών, κόντρα στις ΣΔΙΤ και την συνεχή εμπορευματοποίηση της υγείας.

Απαιτήσαμε μέτρα προστασίας και σε όλους τους χώρους δουλειάς, μέτρα ενάντια στον συγχρωτισμό, στα γραφεία μας, στα μέσα μεταφοράς, στα σχολεία, απαιτήσαμε να καταργηθούν οι  αναστολές στους ανεμβολίαστους, απαιτήσαμε δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, είπαμε όχι στην μετατροπή του εμβολίου από όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε όπλο της κυβέρνησης ενάντια στους εργαζόμενους.

Απαιτήσαμε μέτρα υγείας και ασφάλειας και την χορήγηση ΜΑΠ σε όλους.

Οργανώσαμε εκδηλώσεις με θέμα την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

Σταθήκαμε απέναντι στην αυθαιρεσία, στις παρεμβάσεις της διοίκησης, απέναντι στις αυθαίρετες μετακινήσεις και αυθαίρετες αναθέσεις σε θέσεις ευθύνης.

Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας σε συναδέλφους που αντιμετώπιζαν δυσκολίες, σε συναδέλφους και συνανθρώπους μας που χρειάστηκαν αίμα, σε εργαζόμενους και σωματεία  άλλων κλάδων που αγωνίζονταν για τα δικαιώματά τους. Συγχαρήκαμε τα παιδιά μας, που έδωσαν τη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων.

Αναδείξαμε ποικιλόμορφα την απαίτησή μας να ενταχθούμε στα βαρέα και ανθυγιεινά. Το πόρισμα της Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών, όπου παρεμβήκαμε αγωνιστικά, ολοκληρώθηκε μετά από πολλές παρατάσεις και παραδόθηκε στον υπουργό Οικονομικών.

Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται να κάνουμε για τη μάχη, που δώσαμε ενάντια στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, μια μάχη που συνέπεσε με τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, τον ν. Χατζηδάκη.

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις

Πάμπολλες ήταν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις – απεργίες – στάσεις εργασίας – συλλαλητήρια που συμμετείχαμε και απευθύναμε κάλεσμα μαζικής συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους, όπως σημαντικές ήταν και αυτές που προκήρυξε ο ίδιος ο Σύλλογός μας.

Ξεχωρίζουμε:
• Τις κινητοποιήσεις ενάντια στο εργασιακό έκτρωμα του ν. Χατζηδάκη, και ιδιαίτερα την απεργιακή κινητοποίηση του Ιούνη, όπου με χιλιάδες εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διατρανώσαμε την αντίθεσή μας στη νομιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας, στη θωράκιση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, στο χτύπημα βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που επιδιώκει να υπάρχει σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς.
• Τις κινητοποιήσεις για  μετατροπή των συμβάσεων των συναδέλφων μας με ελαστικές σχέσεις εργασίας σε αορίστου χρόνου
• Τις κινητοποιήσεις για την δημόσια υγεία και τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.
• Δώσαμε επίσης το αγωνιστικό μας παρόν σε κάθε γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αναδεικνύοντας κάθε φορά το σύγχρονο περιεχόμενό της και την ανάγκη αταλάντευτα και παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς, που υπάρχουν στο κίνημα να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την ισχυροποίηση του ταξικού προσανατολισμού και τη χειραφέτηση των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία, το αστικό κράτος και τα θεσμικά του όργανα, για να σταματήσει να υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Κάνουμε μια ιδιαίτερη αναφορά στις προτάσεις μας, γιατί πρέπει να καταλάβουν και όσοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις των νοσοκομείων /ΥΠΕ δεν ικανοποιούν τα αιτήματά μας όχι γιατί δεν τα ξέρουν, όχι γιατί δεν τους έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά γιατί οι προτάσεις μας δεν χωράνε στις πολιτικές τους επιλογές, που θεωρούν κόστος ότι πηγαίνει για μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, δημόσια υγεία, παιδεία, λαϊκές ανάγκες και όφελος ότι στηρίζει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες θεωρούμε πως πρέπει να κάνουμε ιδιαίτερη και όσο γίνεται αναλυτική παρουσίαση και σε αυτό το κείμενο του Διοικητικού Απολογισμού του Συλλόγου μας για το εργασιακό έκτρωμα του ν. Χατζηδάκη (ν.4808/2021) και για τον ν. ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης (ν. 4826/2021).

Σκοπός τους είναι το τσάκισμα της οργάνωσης της εργατικής τάξης. Η κατάργηση σημαντικών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, ο περιορισμός της συνδικαλιστικής δράσης, η διευκόλυνση των απολύσεων συνδικαλιστών. Θέλουν να απονεκρώσουν τα συνδικάτα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, να ενισχύσουν τον κοινωνικό εταιρισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Μας ζητάνε με την δική μας συγκατάθεση να  παραδώσουμε ηλεκτρονικά μια τεράστια μαύρη λίστα στην εργοδοσία.

Δεν γραφόμαστε στο εργοδοτικό – κρατικό μητρώο φακελώματος, το ΓΕΜΗΣΟΕ.

Λέμε όχι στη μαύρη λίστα.

Δεν τροποποιούμε τα καταστατικά μας. Δεν κάνουμε τα καταστατικά των Σωματείων μας, τα αποφασισμένα μέσα από συλλογικές δημοκρατικές διαδικασίες, κουρελόχαρτα.       

Λέμε όχι στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και τις Γενικές Συνελεύσεις μέσα από ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Δεν θα αφήσουμε να φτιάχνουν τα Δ.Σ. των Συνδικάτων και των Ομοσπονδιών το κράτος και η εργοδοσία με τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, με πλατφόρμες διαβλητές στη νοθεία.


EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ –ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Συνάδελφοι,

Η διετία που μας πέρασε, δυστυχώς λόγω της πανδημίας, δεν καταφέραμε να κάνουμε πράξη όσα είχαμε στο μυαλό μας. Από τη μία τα συνεχόμενα lockdown και από την άλλη η ενταντικοποίηση της δουλειάς δεν μας επέτρψε να κάνουμε αρκετές εκδηλώσιες. 

Παρόλα αυτά, συνεχίσαμε τις βραβεύσεις των νεοεισαχθέντων φοιτητών παιδιών μας, οργανώσαμε ολοήμερες εκδρομές, προσφέραμε δωρεάν εισιτήρια για θέατρο κ.α. Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε κι όλες αυτές τις δράσεις.


Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ.

Όλα τα παραπάνω, όλα αυτά που γράφουμε κι άλλα που δεν χωράνε στις σελίδες αυτές, οι πάμπολλες ανακοινώσεις και επεξεργασίες που έχουμε κάνει είναι το αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και προσφοράς των μελών του Δ.Σ., που προχώρησε τις περισσότερες φορές με ομόφωνες αποφάσεις, των μελών βεβαίως του ΔΣ που συμμετείχαν.
 
Την θητεία αυτή του Δ.Σ Διοικητικού Συμβουλίου έγιναν 18 τακτικές συνεδριάσεις.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, σας καλούμε να υπερψηφίσετε τον απολογισμό, τις μέχρι τώρα ενέργειες και τις δράσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και το πρόγραμμα δράσης, που βάζουμε μπροστά, όχι γιατί τα κάναμε όλα καλά, αλλά γιατί παλέψαμε και παλεύουμε για τα προβλήματά μας, γιατί αντιπαλεύουμε  τις δυσκολίες και καταθέτουμε τις δυνάμεις μας στην κατεύθυνση χειραφέτησης των εργαζομένων, ανόδου του συνδικαλιστικού-εργατικού κινήματος, για να φτάσει στο ύψος των απαιτήσεων και των αναγκών μας, γιατί η διέξοδος για ένα καλύτερο και πιο φωτεινό αύριο, στο οποίο νικητές θα είναι οι ταπεινοί και οι καταφρονεμένοι αυτού του κόσμου είναι μπροστά μας.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ

Δεν αρκεί να αγανακτούμε
Η δύναμή μας βρίσκεται στη συλλογική δράση!
ΚΟΝΤΡΑ σε λογικές μοιρολατρίας και ανάθεσης
Σωτήρες δεν υπάρχουν – παίρνουμε την υπόθεση στα δικά μας χέρια
Η ζωή πάει μπροστά μόνο με αγώνα

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Όσο σημαντικό είναι να έχουμε καθαρό το τι θέλουμε, το τι παλεύουμε, άλλο τόσο και ίσως περισσότερο είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι τίποτα δεν χαρίζεται, όλα καταχτιούνται με αγώνες. Ότι δεν υπάρχουν σωτήρες για τους εργαζόμενους, χωρίς εμάς… Δύναμή μας είναι η θέλησή μας και η αποφασιστικότητά μας να στεκόμαστε αταλάντευτα με τα δικά μας συμφέροντα, κόντρα σε κάθε κυβέρνηση, σε κάθε εργοδότη, σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική, από όπου κι αν σχεδιάζεται, εκπορεύεται και υλοποιείται.

Γι αυτό οι εργαζόμενοι χρειάζονται σωματεία ταξικά, διεκδικητικά κι όχι χειροκροτητές των κυβερνητικών – εργοδοτικών επιλογών.

Κι έχουμε επίσης καθαρό ότι όσο και καλά να διατυπώνει κανείς τα αιτήματά του, αυτό  που χρειάζεται για να παλευτούν αποτελεσματικά είναι να παλεύει για τους όρους και τις προϋποθέσεις, που απαιτούνται για να λυθούν.  Δεν μπορεί δηλαδή οι εργαζόμενοι να περιμένουν αυξήσεις στους μισθούς, ικανοποίηση άλλων οικονομικών τους αιτημάτων, να περιμένουν να αυξηθούν οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία, την δημόσια παιδεία κλπ εάν αποδέχονται και στηρίζουν μια πολιτική που θεωρεί κόστος τον εργαζόμενο, που στηρίζει την επιχειρηματική δράση στην υγεία, την παιδεία, που θεωρεί αδιαπραγμάτευτες τις νατοϊκές δαπάνες.

Στο διεκδικητικό μας ξεχωρίζουν:
• Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας και των πληρωμών των ασθενών για υγεία και πρόνοια.

• Άμεση αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων δομών υγείας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό

• Η επιτακτική ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις οργανικές θέσεις, ενάντια στην εντατικοποίηση και την υποστελέχωση, που αποτελεί εκτός των άλλων και όχημα για να δικαιολογηθεί και η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

• Μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων. Θεωρούμε ότι υποστελέχωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την συμβασιούχους, ούτε με μετακινήσεις προσωπικού, παρά μόνον με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

• Η κάλυψη των μισθολογικών απωλειών, η χορήγηση 13ου και 14ου μισθού. Πλήρης μισθολογική και βαθμολογική αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας εκτός δημόσιου τομέα, που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, με όλες τις σχέσεις εργασίας.

• Ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και σε άλλες ειδικότητες.

• Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Κατάργηση του νόμου ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης. Κάλυψη των απωλειών σε εφάπαξ και συντάξεις. 

• Αντιμετώπιση της ακρίβειας, κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και στις υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην πρώτη και δεύτερη κατοικία που καλύπτει ανάγκες στέγασης και αναψυχής της λαϊκής οικογένειας και δεν εκμισθώνεται.

Ειδικά για τον ν. Χατζηδάκη (4808/2021) συντασσόμαστε με όλα τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και δηλώνουμε ότι δεν θα τον εφαρμόσουμε. Δεν θα επιτρέψουμε τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και οι ελευθερίες μας να μπουν στο γύψο.

Συγκεκριμένα:
• Ο Σύλλογός μας θα συνεχίσει να λειτουργεί με το εγκεκριμένο από το Πρωτοδικείο καταστατικό του. Δεν δεχόμαστε να το τροποποιήσουμε και να το προσαρμόσουμε στις διατάξεις της ΝΔ/Χατζηδάκη .
• Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε αποφάσεις για απεργίες, για στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια και κάθε είδους κινητοποιήσεις με την συγκεκριμένη νόμιμη οδό, που χρησιμοποιούμε μέχρι σήμερα.
• Σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που οι προϋποθέσεις που θέτει ο ν. Χατζηδάκη για την πραγματοποίηση μιας απεργίας που υπονομεύουν ή στη πράξη την κάνουν αδύνατη δεν θα εφαρμόσουμε το νόμο Χατζηδάκη (π.χ. ημερομηνίες κατάθεσης εξώδικου για στάσεις εργασίας, ποσοστό προσωπικού ασφαλείας, καθορισμό προσωπικού εγγυημένης λειτουργίας).
• Θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε Γενικές Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες μόνο δια ζώσης, με φυσική παρουσία.
• Το μητρώο μελών μας είναι εσωτερική υπόθεση του Συλλόγου μας. Δεν αφορά καμιά εργοδοσία, κανένα κράτος, καμιά κυβέρνηση. Δεν θα καταθέσουμε σε καμιά εργοδοσία, σε καμιά ηλεκτρονική πλατφόρμα τα μητρώα μελών και άλλα ευαίσθητα στοιχεία των εργαζομένων. «Συνένοχοι στο φόνο» του ηλεκτρονικού φακελώματος των εργαζομένων δεν θα γίνουμε.

Η απόφαση αυτή αποτελεί χρέος στους ηρωικούς αγώνες του εργατικού – λαϊκού κινήματος, σε όσους θυσίασαν ακόμα και τη ζωή τους για την ελευθερία, την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, τα δημοκρατικά δικαιώματα και την κοινωνική απελευθέρωση όλων των εργαζομένων.

Ενωμένοι μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας, να σώσουμε τα δικαιώματα και τις όποιες κατακτήσεις μας.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΑ – ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ
ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΠΑΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *