Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΗΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού για επέκταση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, πιλοτικά σε τρία δημόσια νοσοκομεία χρειάζεται να σημάνουν Αγωνιστικό Συναγερμό, όχι μόνο στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σουηδικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου Καλονίνσκα, που αξιοποίησε ως «πρότυπο» ο πρωθυπουργός και στο οποίο, από το 2014, έχει αρχίσει η εφαρμογή των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα.

Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, η διοίκηση ανακοίνωσε, μέσα στο 2019, την απόλυση 250 γιατρών και 350 νοσηλευτών, ενώ είχε προηγηθεί η πρόσφατη απόλυση δεκάδων διοικητικών συναδέλφων, και ο ετήσιος προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι ελλειμματικός κατά 160 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής «της αγοράς υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα» και της λειτουργίας των νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Στο σουηδικό σύστημα υγείας:
● την ευθύνη για τα νοσοκομεία την έχουν οι Νομαρχίες και για τα Κέντρα Υγείας την έχουν οι Δήμοι (και χρηματοδοτούνται με την επιβολή τοπικού ανταποδοτικού φόρου, που κυμαίνεται από 9-11%, ενώ υπάρχει και «εισιτήριο» 20 ευρώ για «επίσκεψη» στα Κέντρα Υγείας και 35 ευρώ για τα νοσοκομεία),
● βασικός προσανατολισμός των Κέντρων Υγείας είναι να δυσκολεύουν την πρόσβαση των ασθενών στις δευτεροβάθμιες μονάδες υγείας,
● στο όνομα της αποασυλοποίησης έκλεισαν δεκάδες ψυχιατρικές κλινικές και ασθενείς πετάχτηκαν στο δρόμο,
● ακόμη και η εξασφάλιση κρεβατιού σε μαιευτική κλινική είναι «πολυτέλεια» και γυναίκες αναγκάζονται να μετακινηθούν δεκάδες χιλιόμετρα για να γεννήσουν.

Κερδισμένες είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες φαρμάκου και ιατρικών μηχανημάτων, εταιρείες ενοικίασης προσωπικού κλπ, που επεκτείνουν τη δράση τους, αγοράζοντας ολόκληρα νοσοκομεία.

Γνωρίζουμε ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, που ανυπομονούν να επεκτείνουν τη δράση τους στους τομείς της Υγείας και Ασφάλισης, είναι ο πραγματικός μας εχθρός. Για τα δικά τους συμφέροντα, σχεδιάζει  η κυβέρνηση την επέκταση των «συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα».

Για να υπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα, η  προηγούμενη κυβέρνηση προώθησε την ανάπτυξη του ελληνικού DRG (Κοστολόγηση Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών), που ήταν βασική απαίτηση των ασφαλιστικών εταιρειών για να διαμορφωθούν παρόμοιοι όροι λειτουργίας μεταξύ δημόσιων νοσοκομείων και ιδιωτικών κλινικών.

Υπολογίζουν όμως χωρίς τους εργαζομένους, που, όλο και περισσότερο, συνειδητοποιούμε ότι για να έχει προοπτική ο αγώνας μας, χρειάζεται να βασίζεται στην κοινή δράση μας με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στην πηγή των προβλημάτων μας, που είναι η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς της Υγείας, της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δεν θα τους αφήσουμε σε «χλωρό κλαρί» όπου και όποτε επιχειρήσουν να προωθήσουν τα σχέδια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Επικοινωνία

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *